Van wijkrenovatie tot nieuwe buurt

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet
Abonneer mij

.

Je las het al eerder op deze site: in Antwerpen dromen we van wijkrenovaties die niet stoppen bij de pure energetische renovatie. Neen, woningen renoveren zodat ze de energienormen van de toekomst halen is niet genoeg.

Wij willen ook dat de bewoners samen hun wijk omvormen tot een wijk van de toekomst. Met nieuwe invullingen, flexibelere ruimtes en allerlei projecten die de bewoners samen op poten willen zetten. En dat moet allemaal betaalbaar blijven volgens het principe van de schaalvergroting.

“Klimaatwijken, kunnen we het misschien noemen,” oppert coördinator Dirk Van Regenmortel van het EcoHuis Antwerpen “We ontwikkelden samen met de collega’s van LaboXX een aanpak die in bepaalde wijken voor een echte omslag zou kunnen zorgen. We focussen ons daarbij op drie mogelijke manieren van renoveren:

  • Laat 500 buren samen hun daken, muren  en ramen isoleren. Eandis en Infrax bieden daarvoor ondertussen een BENO-coach aan!
  • Overtuig buren om niet enkel te gaan voor renovatie, maar ineens voor een BENOvatie (dat betekent simpelweg BEter reNOveren).
  • Of laat buren nog verdere stappen zetten en experimenteren in het kader van Stadslab2050 en LaboXX rond kwaliteitsvol verdichten. Laat hen de woon- en straatomgeving mee opnemen in hun plannen, zodat ze samen de straat van de toekomst in beeld brengen.”

De vorige keer dat we Dirk spraken gaf hij al aan dat hij voorbij de renovatie van louter 500 woningen wou kijken, daarom ligt zijn focus nu op de laatste twee mogelijkheden. “Ook het EcoHuis zal die manier van werken mee promoten, zeker nu Eandis en Infrax een BENO-coaching gaan aanbieden voor groepen bewoners.  Renoveren, BENOveren en verdichten kunnen immers een geweldige combinatie opleveren voor de energieperformantie van de stad.”

Tien wijken om van start te gaan

Sinds het vorige gesprek heeft het projectteam met LaboXX de hele stad gescreend. Tien wijken voldoen aan de randvoorwaarden om als klimaatwijk door het leven te gaan. Ze zijn herkenbaar, hebben een gelijkaardige bouwtypologie, hebben nood aan een betere invulling van het openbaar domein.

“Het idee van de 500 Woningen is geëvolueerd naar een project met innovatieve stadsontwikkelingsallures, de vrucht van de samenwerking met LaboXX. De basisdiensten en ideeën van het EcoHuis kunnen we ook aanbieden in de wijken die we selecteren, maar we kunnen aan die mensen vooral laten zien dat ze zelf nog een stap ambitieuzer kunnen zijn. Waarom geen buurtparkje op de geïsoleerde daken van een hele straat voorzien? Of een buurtcrèche door er nog één bouwlaag op te zetten?”

Op zoek naar buurtgroepen

Wat Dirk nu vooral wil doen met het team is de boer op gaan. Op zoek naar buren, naar buurtgroepen, naar trekkers. “Wij zullen coachen en steunen, maar we hopen vooral dat de wijken zelf stappen zetten. We organiseren zeker een beursvloer waar private ondernemers met innoverende producten en diensten en stadslaboranten uit de wijken elkaar kunnen ontmoeten. Toegegeven, er is nood aan een sterke begeleiding en advisering van de ambtenarij om de ambitie van doorgedreven renovatie waar te maken, maar de vernieuwende methodieken om de ruimte optimaal te ontwikkelen voor alle gebruikers, die komen er pas in een doorgedreven co-creatiemodel.”

Op de agenda staan nu al zeker tien wijken waarvoor een groep geïnteresseerde bouwers en verbouwers gezocht wordt:

  • Antwerpen: Linkeroever-Noord;
  • Merksem: Kroonwijk, Kluizevelden, Lambrechtshoeken;
  • Deurne: Mortelhoek, Zwarte Arend;
  • Borgerhout: College;
  • Berchem: De Veldekens;
  • Wilrijk: Oversnes-Duivelshoek;
  • Hoboken: Portugesehof.

 

 

Doordat het project op Europese steun kan rekenen uit het Interreg-fonds, kan de stad ook extra mensen en middelen inzetten, leren van andere steden en van andere wijken en zo steun leveren aan de trekkers. Tegen mei wil Dirk graag aan de slag gaan in minstens drie wijken.

“We zullen er voor zorgen dat de principes en ideeën die de stad in het EcoHuis en LaboXX al ontwikkelden, gedeeld worden met andere groepen bewoners en andere steden,” weet Dirk. “Belangrijk is dat we de kennis verzamelen en goede voorbeelden communiceren. We zagen dat eerder al in de Langbaanvelden, waar bewoners  een dakrenovatie van een hele straat samen lieten uitvoeren. De werken waren nog niet goed en wel begonnen, of de bewoners van de omliggende straten kwamen polsen of zoiets in hun straat ook mogelijk was.”

Samen met je buren renoveren, super handig met een coach!

Zie je zelf al mogelijkheden bij een gezamenlijke aanpak met jouw buren om tot een klimaatwijk, een knappe, energiezuinige wijk te komen? Woon jij in één van de tien wijken en wil je je schouders zetten onder een ambitieus renovatieproject? Neem dan contact op met Dirk Van Regenmortel.

Dirk.vanregenmortel@stad.antwerpen.be of 03 217 08 11.