Aan tafel in 1-2-3 euro gaat van start in Antwerpen

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet
Abonneer mij

.

Vraag aan ouders of ze hun gezin een gezonde maaltijd willen voorschotelen en iedereen antwoordt volmondig: ‘ja’. Maar in de praktijk komt daar heel wat bij kijken: je moet een menu opstellen, verse ingrediënten in huis halen, je moet kunnen koken, er tijd voor nemen. Kortom, het kost meer tijd en geld dan een ongezond alternatief. Als je het financieel moeilijk hebt, is dat soms een zorg te veel. En die zorg probeert het project ‘Aan tafel in 1-2-3 euro’ weg te nemen. Vanaf nu gaat het project ook van start in Antwerpen.

Koken met kinderen

Het is een bedrijvigheid van jewelste wanneer ik aankom in het ontmoetingscentrum in de wijk Luchtbal. Zeven mama’s en zestien kinderen hebben een recept klaargemaakt uit het receptenboekje ‘Aan tafel voor 1 – 2 – 3 euro’ en proeven van hun eigen creaties. Na afloop kunnen de kinderen nog wat ravotten en worden de mama’s bij elkaar geroepen om de workshop af te ronden samen met een diëtiste. “Hoe groot moet een portie vlees zijn in een gezonde maaltijd?” steekt diëtiste Sara Lauwers van wal. De meningen variëren. Een goede maatstaf blijkt een stukje vlees ter grootte van een handpalm te zijn. De nadruk moet veel meer op groenten liggen. Eén mama werpt tegen dat verse groenten duur zijn. Seizoensgroenten zijn goedkoper. Maar in het seizoen van de spruitjes en de witte kool, is de keuze voor gezinnen met kinderen iets beperkter, merkt een mama fijntjes op. Het is inderdaad een hele uitdaging om kinderen kennis te laten maken met zo veel mogelijk smaken, maar het is wel belangrijk.

(c) Thinkstockphotos

Deze kookworkshop wordt door Stad Antwerpen georganiseerd samen met het project 'Aan tafel in 1-2-3 euro'. Sarah Glibert, projectleider bij de dienst gezondheid bij de stad Antwerpen verduidelijkt: “Die kookworkshops zijn bedoeld om gezinnen met kinderen duidelijk te maken dat koken leuk en gezellig kan zijn en niet moeilijk hoeft te zijn, zelfs kinderen kunnen helpen. Hiermee willen we de kookvaardigheden van zowel ouders als kinderen stimuleren en extra kennis aanbieden over gezonde voeding. Zelfs kleuters kunnen meedoen. Met deze kookworkshops ontdekken ze een wereld van smaken in hun sessie van “de proefkampioen”. De bedoeling is dat nu de sociale organisaties, zoals Huis van het kind, Samenlevingsopbouw en CAW deze kookworkshops kunnen organiseren.“

Het begin

Het 'Aan tafel in 1-2-3 euro'-project bestaat al langer dan vandaag. In 2015 klopte het OCMW van Kortrijk aan bij Colruyt Group met de vraag wat ze samen konden doen in de strijd tegen armoede. Bij Colruyt Group voelden ze wel een maatschappelijke verantwoordelijkheid om in dit project te stappen, maar hadden ze nog niet genoeg voeling met de doelgroep. Na een traject van anderhalf jaar waarin professionals en mensen uit de doelgroep werden bevraagd, werd 'Aan tafel in 1-2-3 euro' boven het doopvont gehouden.

Gezonde budgetvriendelijke maaltijden

Wim Verbesselt, projectleider bij Colruyt Group: “We richten ons op kwetsbare gezinnen met inwonende kinderen en daar proberen we een zorg weg te nemen: hoe krijg je dagelijks gezonde voeding op tafel zonder dat dat te zwaar doorweegt op het gezinsbudget? De aangemelde gezinnen krijgen om de twee weken een receptenboekje in de bus. Daar staan gemakkelijke recepten in van maximaal 1, 2 en 3 euro per portie. Achteraan in het boekje staat een boodschappenlijst, waarin rekening wordt gehouden met de totaalprijs van de verpakking. Als je bijvoorbeeld 2 eieren nodig hebt, wordt rekening gehouden met de kostprijs van een pakje met zes eieren. Aan mensen die geregistreerd zijn in het project, biedt Colruyt ook een prijsgarantie van maximaal 1,2 of 3 euro per portie (op basis van 3 volwassen porties) aan.

Belangrijke voorwaarde van het project was dat het niet stigmatiserend werkt en geen liefdadigheid is. “We wilden werken aan de zelfredzaamheid van de gezinnen. Dit project mocht ook niet afhankelijk zijn van subsidies. Wat ons betreft kan dit project blijven voortduren zolang de sociale partners mensen willen doorverwijzen en zolang de doelgroep zelf het project aantrekkelijk vindt. Ook de kwaliteit van de recepten moet goed zijn. Eigenlijk kan iedereen het receptenboekje gebruiken, maar alleen gezinnen die de eindjes maar moeilijk aan elkaar kunnen knopen kunnen zich aanmelden via een sociale organisatie om het receptenboekje in de bus te krijgen.”

“Ons kookteam heeft de samenstelling van de boekjes erbij gekregen als taak. Niet eenvoudig, want ze moeten ook rekening houden met het feit dat niet iedereen die de boekjes ontvangt een oven heeft of een diepvries.

Binnenkort in alle supermarkten?

Colruyt Group wil van dit project geen exclusief project voor zijn eigen winkels maken. “We hebben dit al voorgesteld aan de andere supermarktketens. We roepen onze concurrenten zelfs op om met vergelijkbare initiatieven te komen. Niets houdt de doelgroep trouwens tegen om met de boodschappenlijst uit het receptenboekje naar een andere supermarkt te gaan. Uiteraard kan Colruyt wel geen prijsgarantie in die andere winkels bieden. Wim vervolgt: “Om de twee weken bieden we iets nieuws aan, dus volgens mij helpt dat om de mensen geïnteresseerd te houden. We zien dat sommige mensen met hun kinderen kiezen wat ze zullen koken die week. Voor mij is het project geslaagd als mensen die de receptenboekjes ontvangen, evenwichtiger koken. Ik kijk ook uit naar de interactie en zou het heel fijn vinden als mensen zelf recepten doorsturen. Alle feedback is welkom.

Colruyt Group engageert zich voor dit project uit maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ze zijn ook ambassadeur voor de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Zie hier voor meer info.

Experiment in Antwerpen

Colruyt komt in contact met de gezinnen via partnerorganisaties. “Op dit moment kunnen mensen via het OCMW, CAW, Samenlevingsopbouw, Filet Divers, Sociaal Winkelpunt en PSC Openhuis de receptenboekjes ‘Aan tafel voor 1 – 2 – 3 euro’ aanvragen. Enkel mensen met een VT-statuut (Verhoogde Tegemoetkoming), OCMW-klanten of mensen die gescreend zijn door een maatschappelijk werker komen in aanmerking”, verduidelijkt Sarah Glibert. "We hebben dit opgezet als experiment binnen Stadslab2050, omdat we willen nagaan of de aanpak van Colruyt ook kan werken in een grote en diverse stad zoals Antwerpen. We willen ook nagaan of een opschaling van het experiment mogelijk en wenselijk is."

Wordt ongetwijfeld vervolgd.