Groene Atlas verzamelt ongebruikte plekken in de stad

×

Waarschuwingsbericht

Inzenden van dit formulier is niet langer mogelijk.

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet
Abonneer mij

.

Groene Atlas wil al de 'ongebruikte' plekken in Antwerpen vindbaar malen zodat jij er een leuke invulling aan kunt geven.

Een fascinerend idee dat nog even moet rijpen.

Leid de stadsmus opnieuw naar groen

Naast MARTA vormt de Groene Atlas het tweede idee van de vzw Ondergrond. De bedoeling van de online atlas is om alle vrije of ongebruikte ruimtes in kaart te brengen. Zowel de plekken die een definitieve als een tijdelijke invulling kunnen gebruiken.

Is daar dan echt nood aan? Eén van de organisatoren Caroline Hughe verduidelijkt: “Alles is altijd in ontwikkeling in de stad. De stad leeft en beweegt. Net zoals bij MARTA willen we ook hier een connectie leggen tussen burger en groen in de stad. Telkens op een ongedwongen manier.”
Veel vrije ruimtes worden ofwel niet gebruikt ofwel dienen ze als stockageplek voor afval. “We willen echt de ogen van de burgers opentrekken”, gaat organisator Daphne Pascual verder. “We willen met de Groene Atlas een clash vormen tussen het stenige en het natuurlijke.”

Uitstel is geen afstel

Medeorganisator van MARTA Ellen Pil toetste dit idee af tijdens de ontmoetingsruimte van Stadslab2050 in oktober 2015. Al gauw bleek dat het plan toch iets te omvangrijk was en dat de dames wellicht iets te ambitieus waren. Ook business coach Vincent van Oksigen Lab, die Stadslab2050 geïntroduceerd had aan de vier MARTA-organisatoren, raadde hen aan om zich te focussen op één project, namelijk MARTA.
Het idee is echter niet volledig opgedoekt want ook MARTA vult lege plekken in. De markt geeft zo een hele creatieve invulling aan de loods aan het Kattendijkdok Oostkaai.

 

In dialoog over lekkers

Op die manier wil Ondergrond de dialoog aangaan met mensen die effectief op zoek zijn naar meer groen en daar ook zelf voor willen zorgen. Een markt maar ook een gemeenschappelijke moestuin is vaak geknipt voor zo’n ruimte. Een braakliggend stuk grond dat er triest en verwaarloosd bij ligt kan dan snel een voedzame betekenis krijgen. Letterlijk zelfs.

“Wij houden echt van de stad, maar de nood aan groen is nijpend”, vertelt Caroline. “Bovendien babbelt iedereen graag over eten. Een gemeenschappelijke moestuin kan mensen echt samenbrengen. Zo praat ik zelf tegenwoordig wekelijks met mijn Poolse poetsvrouw over de tomatenplantjes op mijn terras .”

De Groene Atlas mag dan nu nog geen feit zijn, hij kiemt intussen al wel in de hoofden van de MARTA-dames.

Kom te weten hoe Stadslab2050 de boerenmarkt MARTA begeleid heeft.

Leer de MARTA-madammen beter kennen

Ook interessant: