Sharing other sharing economies

Kan je de informatie van andere deelplatformen met een lokale insteek en via een single-sign-on (SSO), bijvoorbeeld je A-profiel  integreren? En zo de deeleconomie in een buurt vergemakkelijken -sharing other sharing initiatives - dus.

Een single-sing-on stelt eindgebruikers in staat om eenmalig in te loggen waarna automatisch toegang wordt verschaft tot meerdere applicaties en resources in het netwerk. Beeld je in dat je een lokaal platform hebt dat het je dan vergemakkelijkt om informatie of toepassingen van andere deelplatformen snel ter beschikking te stellen. Je logt eenmaal in en je kan je fiets delen via peerby, je maaltijd bestellen via flavr, je babysit boeken via airbsit, toengang krijgen tot  je lokaal autodeelplatform, enzovoort.

Het experiment zou eruit bestaan om een 10-tal deelplatformen -liefst met een complementair en niet-competitief aanbod- te integreren via single sign on en na te gaan:

  • of dit meer vertrouwen geeft aan de gebruikers
  • of dit meer wordt gedeeld en verspreid
  • is er kruisbestuiving tussen de verschillende platformen
  • wat gebeurt er met data van de gebruikers
  • Hierbij dient ook worden nagedacht over de juridische consequenties, technische consequenties, ...

Postbuzz als trekker

Postbuzz is een innovatief platform dat voor elk geografisch adres (de klassieke brievenbus) een digitale replicum heeft. Door simpele adresingave kan elke bewoner toegang krijgen tot zijn digitale postbuzz, wat een ‘hyperlocaal’ pinterest-like prikbord heeft dat alle relevante informatie van de stad, verenigingen, lokale handelaars en retail organisaties in beeld brengt.

De stad Antwerpen maakt gebruik van dit platform om hyperlocale info te bezorgen aan de bewoners, info van wegenwerken, mobiliteit, e.d.. Dit kan straat/straat en wijkper wijk gepost worden. Postbuzz is ook toegankelijk via de A-login en initiatiefnemer rond het idee ‘sharing other sharing economies’

Wie of wat zoeken we nog?

  • lokale deelplatformen natuurlijk 
  • onderzoekers die de potentiële impact mee kunnen toetsen 

  • lokale overheid en dienstverleners (digipolis)

Wil jij aan dit experiment meewerken? Laat dan je gegevens vanonder aan deze pagina achter.!

Geert Van Boven (Postbuzz)
Abonneer mij: 

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet