Antwerpen en Be Planet gaan samen voor een duurzame stad

Antwerpen innovatieve stad. © Erik D'Hamers

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet
Abonneer mij

.

Antwerpen zet al jarenlang in op duurzaamheid. Jaarlijks trekt de stad maar liefst 100.000 euro uit om concrete vernieuwende projecten financieel te ondersteunen via het projectenfonds Duurzame stad. Stadslab2050 werkt daarnaast verschillende innovatieve trajecten uit waar duurzame experimenten alle ruimte krijgen en aangemoedigd worden.

Be Planet

De stad gaat nu een samenwerking aan met Be Planet om innovatieve initiatieven te ondersteunen. Be Planet is een erkende stichting van openbaar nut die is opgericht door een aantal koepelorganisaties van milieuverenigingen. De stichting wil lokale burgerinitiatieven met een positieve milieu- en socio-economische impact ondersteunen via nationale, regionale en thematische oproepen. Be Planet werft hiervoor fondsen bij individuele schenkers en ondernemingen. Door de samenwerking zal de impact van beide fondsen vergroten. Het eerste resultaat van die samenwerking zal een gemeenschappelijke oproep ‘projectenfonds Duurzame Stad’ zijn waaraan een thematisch luik wordt toegevoegd. De deadline om daarvoor projecten in te dienen is 1 oktober 2018.

Samen sterker

Door de samenwerking zal het totale beschikbare budget en het aantal ondersteunde initiatieven via de oproep projectenfonds Duurzame Stad stijgen. Dat zal de kwaliteit van de ondersteunde initiatieven ten goede komen. Door de oproepen van beide partijen communicatief aan elkaar te verbinden, wordt bovendien de impact ervan groter. Zo zet Antwerpen zich nog steviger op de kaart als een innovatieve stad en kan Be Planet haar missie om lokale, duurzame burgerinitiatieven te helpen realiseren extra kracht bijzetten.

Zowel het projectenfonds Duurzame Stad als Be Planet kunnen tot nu toe al mooie resultaten voorleggen:

  • Het projectenfonds Duurzame Stad ondersteunde tussen 2012 en 2017 al ruim 30 vernieuwende initiatieven voor een totaalbedrag van meer dan 430.000 euro.
  • Be Planet kende tussen 2016 en begin 2018 al meer dan 140.000 euro steun toe aan een 25-tal initiatieven.