Buren vergoeden elkaar met buren in Posthof

Hoorde u al eens van Buurtijd? “Eén b-uur staat bij ons voor één uur in Berchem. Daarmee werkten we een ruilsysteem uit waarmee mensen elkaar vergoeden voor klusjes of betalen in de volkskeuken of op één van de marktjes die we inrichten”, legt Martine Eloy, projectverantwoordelijke van buurtwerk Posthof uit. Posthof is een buurthuis in Berchem dat zich actief inzet om kansengroepen te laten bijdragen aan een duurzame toekomst voor de stad. 'Voedsel Over' is het project dat Stadslab2050 ondersteunt, maar Posthof doet nog veel meer. Hoog tijd voor een bezoek aan dit bruisend buurtcentrum!

Voedsel Over

“Vorig jaar vierden we 40 jaar buurtwerk Posthof, maar in 2016 wilden we ons aanbod  verder uitbreiden. Toen we hoorden dat in Vlaanderen jaarlijks twee miljoen ton voedsel in de vuilbak belandt, besloten we daar met het project ‘Voedsel Over’ iets aan te doen. Elke woensdag rijden vrijwilligers met fietskarren langs acht winkels in de buurt. Daar nemen ze brood, zuivelproducten, groenten, fruit of vlees mee, waarmee wij aan de slag gaan. Bij andere projecten, zoals Voedselbanken, gaat het vaak om eten dat je langer kan bewaren, maar deze verse producten willen we snel verwerken. Daarvoor hebben we drie kanalen.”

Lees verder onder de foto (Walter Saenen)

De vrijwilligers van Posthof - Voedsel Over. Copyright: Walter Saenen.

Bistro P en volkskeuken  

“Elke woensdag richten we een marktje in waar mensen uit de buurt voedselpakketten kunnen kopen. Van maandag tot donderdag bieden wij verse maaltijden aan in ons sociaal restaurant Bistro P. En elke laatste vrijdag van de maand koken vrijwilligers in de volkskeuken. Soms ontvangen we een zestigtal gasten die graag komen proeven van wat we hier in elkaar boksen met voedseloverschotten. Op de dag van de volkskeuken trekt ook het marktje met tweedehands kleding steeds veel volk.”

Lees verder onder de foto. (Walter Saenen)

Moeilijk plannen

“Omdat je nooit op voorhand weet welke voedseloverschotten in welke hoeveelheden toekomen, is het niet altijd even makkelijk plannen wat we klaarmaken. Onze koks slagen er steeds in om een voorgerechtje, soep, hoofdgerecht en een dessertje aan te bieden en daarnaast ook een vegetarische menu. Wie wil komen eten, moet reserveren, maar daar wachten sommigen rijkelijk laat mee. Deze week hadden we op maandagmiddag drie reservaties, maar op vrijdagavond zaten er wel 57 mensen aan tafel (lacht).”

Buren ‘betalen’ met buren

“Momenteel zijn er 250 mensen en een 25-tal organisaties aangesloten bij ons systeem van Buurtijd. Onze alternatieve munt, de buur, heeft geen vastgelegde waarde. Dat moeten de mensen onderling afspreken. Wanneer jij een taart bakt voor mij, zal ik de ingrediënten in euro terugbetalen en jouw bakkunsten belonen met 1,5 buur. Of ik vergoed jou in buren omdat je mijn fiets herstelde of mijn gras kwam afrijden. Ook vrijwilligers die helpen in ons restaurant of bij een andere activiteit verdienen buren.”

Steun van de Stadslab2050

“De steun van de Stadslab2050 gaf ons project Voedsel Over zeker een boost. Daarmee kochten we een diepvries aan waarin we voedseloverschotten bewaren en een extra fietskar. We fietsen langs winkels in de buurt en rijden niet naar de veiling van Sint-Katelijne Waver om overschotten op te halen. Zo dragen we een steentje bij aan een meer leefbare stad, want dat vinden we hier bij Posthof ook heel belangrijk.”

Soep koken in ruil voor bloemen

Edith Bellens is druk in de weer met het maken van bloemstukjes voor op de tafels van Bistro P, het sociaal restaurant van buurthuis Posthof.

“Ik kook regelmatig soep voor medewerkers van een bloemenwinkel in de buurt. In ruil krijgen we bloemen die zij niet meer kunnen verkopen. Daarmee versieren we de tafels van ons restaurant.”

“Ondanks mijn invaliditeit zocht ik een nuttige tijdsbesteding en zo startte ik hier al in 1998 als vrijwilliger. Ik verdien ‘buren’ door af te wassen in de keuken en ik help met het poetsen van de lokalen waar we elke woensdag een voedselmarktje organiseren. Verder spring ik in waar ze me kunnen gebruiken. Buurthuis Posthof groeide uit tot een leuke ontmoetingsplaats waar je veel verschillende mensen tegenkomt. In ruil voor het werk dat je doet, verdien je ‘buren’ waar je mee kan betalen, maar je leert ook veel nieuwe mensen kennen.”

Lees verder onder de foto. (Walter Saenen)

Laat me verrassen door koks volkskeuken

“Sinds drie jaar kom ik drie keer per week eten in Bistro P., het sociaal restaurant in buurthuis Posthof. En elke laatste vrijdag van de maand laat ik me met veel plezier verrassen wat de koks van de volkskeuken op ons bord toveren”, lacht Cornelius ‘Kees’ Kilsdonk.

Hij is niet alleen een trouwe klant, maar is ook niet te beroerd om de handen uit de mouwen te steken. “Ik doe regelmatig mee toogdienst en ik help bij het opstellen en afbreken van het voedselmarktje op woensdag. Samenwerken in buurthuis Posthof vind ik een heel aangename manier om in contact te komen met mensen uit de buurt. Zolang ik kan, wil ik mijn steentje bijdragen aan onze samenleving en me mee inzetten om het een beetje beter te maken voor iedereen die het moeilijk heeft. Wie respect toont, krijgt ook waardering van anderen. Daar geloof ik heel sterk in.”

foto: Walter Saenen

Ook geïnteresseerd in steun of een samenwerking met Stadslab2050?
Contacteer ons vrijblijvend via onze social media of mail, of schrijf je in bij een volgende oproep van het Projectenfonds. Meer info over het Projectenfonds vind je hier.

Abonneer mij: 

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet