Projectenfonds maakt weer geld vrij voor innovatieve oplossingen

Medewerkers van PLNT in hun verticale stadsboerderij, de verlichting om de planten beter te laten groeien heeft een rozig licht.

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet
Abonneer mij

.

Dankzij het Antwerpse Projectenfonds Duurzame Stad, kunnen bewoners, verenigingen, bedrijven of kennisinstellingen met een financieel duwtje in de rug experimenteren in de stad. In december 2019 werd een bedrag van maar liefst 82.000 euro toegekend aan vijf innovatieve projecten die van Antwerpen een duurzamere stad willen maken. Sinds 2010 geeft de stad Antwerpen drie keer per jaar zulke financiële steun.

 

De laatste jaren worden de aanvragen steeds professioneler. Heel wat jonge ondernemers die nadenken over duurzaamheid willen hun businessmodel op de stad testen. Voor de laatste ronde van 2019 dienden negen organisaties een voorstel in. De jury, bestaande uit een duurzaamheidsexpert van de stad en twee onafhankelijke experts besloot om deze keer vijf projecten een premie tussen 15.000 en 20.000 euro toe te kennen. In totaal wordt deze subsidieronde 82.000 euro voorzien.  

 

Vier projecten rond duurzame voeding

Opvallend is dat vier van de vijf projecten hun pijlen op duurzame voeding richten.

 

Het project GoodFood@School van vzw Rikolto België  onderzoekt hoe eetbare, maar niet meer verkoopbare, groenten uit kleinere supermarkten in de kookpot van scholen kunnen belanden. Met dit programma verkleint de voedselverspilling én krijgen de leerlingen een degelijk en gezond voedingsaanbod in enkele pilootscholen.

 

Ook vzw FoodWIN mikt met haar project ‘Feeding the 5000’ op het verkleinen van voedseloverschotten. Zij sleutelen aan een evenement met gratis maaltijden uit voedseloverschotten. Tegelijk willen ze lokale handelaars en inwoners overtuigen om minder voedsel te verspillen.

 

Citygreens werkt onder de naam PLNT aan het project ‘Closing the water loop’. Deze verticale stadsboerderij, waar lokale restaurants biologische bladgroenten en kruiden kunnen bestellen, wil zo klimaatneutraal mogelijk werken. Met hun subsidie kunnen zij een innovatief systeem voor regenwaterhergebruik aansluiten op de planten.

 

Pilumnus wil met ‘Just in Antwerpen’ een lijn van duurzame voeding voor baby’s en peuters ontwikkelen. Ze kiezen voor verse en duurzame, vegetarische en gezonde baby- en peutervoeding. Met de subsidies kan aan productontwikkeling en labotesting gedaan worden.

 

Vijfde project rond klimaatrobuuste straten

In verschillende districten duiken vragen op van bewoners om hun straat te mogen vergroenen. Vzw Klimplant wil met haar project buren in een straat helpen om van hun straat dé meest klimaatrobuuste straat van Antwerpen te maken. Klimplant zal de bewoners een jaar lang begeleiden om hun straat/buurt/huis klimaatvriendelijker te maken. Doordat er een sterke focus ligt op de procesbegeleiding en de communicatie, voor en na het proces, kunnen er lessen getrokken worden om deze manier van werken ook naar andere straten over te zetten.

 

Zelf projecten indienen voor projectenfonds

Wil jij zelf bijdragen aan het verder verduurzamen van Antwerpen? Heb je een idee of een businesscase? Dan kan de stad je misschien steunen met een premie. De aanvragen worden beoordeeld op hun milieu-impact, innovatief karakter, plan van aanpak en graad van samenwerking. De nieuwe deadline om een project in te dienen is 1 februari. Alle informatie staat op de webpagina van het projectenfonds.

 

Kom naar de Coffeecorner van Stadslab2050

Heb je wel iets in gedachten, maar vraag je je af of dat project wel kans zou maken op steun van het Projectenfonds Duurzame Stad? Kom dan eens even een kop koffie met ons drinken. Op woensdag 15 januari vind je ons van 15 tot 18 uur in het EDO Collectief, Lange Koepoortstraat 64-68. Graag een seintje vooraf. Meer info vind je via deze link