Kleur het bos van je dromen

BOS+ - één van de projecten uit het projectenfonds van Stadslab2050 - zet zich in voor beter en meer bos in Vlaanderen en de wereld. Voor hun project ‘Kleur het bos van je dromen’ nodigen ze elk jaar 8 klassen uit om deel te nemen aan een interactieve rondleiding rond het belang van bos en natuur. Na die uitstap krijgen de klassen een kunstenaar van MUS-E Belgium over de vloer, die tijdens 5 workshops het belang van bos duidelijk maakt én de artistieke vaardigheden aanscherpt. 

Dit schooljaar gaat het project door in Antwerpen is samenwerking met het Middelheimuseum. Wij volgen de sessie in de zesde klas van De Kleine Wereld in de Brederodestraat en brengen daarvan graag verslag.

Kunst en natuur gaan hand in hand

Patries, beeldend kunstenaar van het Europese kunstenaarsnetwerk MUS-E leidt ons even in voor ze aan de slag gaat met de kinderen van het zesde leerjaar. “Mijn eerste ontmoeting met deze kinderen was in het Middelheimmuseum. De perfecte start voor wat we doen, want daar heb je kunstwerken én heel veel bomen. De verbinding die wij met BOS+ en MUS-E ook maken, maar dan in het echt. We bekeken samen 6 kunstwerken die in verbinding staan met de natuur van het park.  Met die indrukken, van kunst én natuur, gingen we nadien hier op school aan de slag. Vandaag al voor de vijfde en laatste keer. Ik werk vooral beeldend, maar ik heb ook heel wat ervaring met muziek, improvisatie, beweging, theater en ik heb een Indonesische achtergrond. En dat betrek ik allemaal in mijn workshops.”

 

We geven bomen een gezicht

Intussen is de polyvalente zaal volgelopen met een bende enthousiastelingen, klaar om aan de slag te gaan. Patries verzamelt ze in een kring rond zich en ze hangen meteen aan haar lippen. Ze overlopen kort waar ze de vorige keren rond werkten. Naomie wil het heel graag vertellen: “We maakten bomen met houtskool. Die knipten we uit en kleefden we op een heel groot blad. Dat blad kleurden we en beplakten we met allerlei woorden die bij bomen horen. Ze leest voor: ‘vrijheid’, ‘rust’, ‘dieren’, ‘planten’, ‘samen zijn’, ‘biotoop’, … “  “En we maakten maskers voor de bomen hier op onze speelplaats”, vult Soufiane uitgelaten aan. “We schreven ook teksten in de monden van die maskers. Zo geven we de bomen een gezicht en kunnen ze de mensen aanspreken.”

En de woorden van die bomen zijn duidelijk:

“Hallo mens, kom hier lees dit. Zaag me niet af anders komt er CO2 in de lucht.”

“Waarom hebben jullie mijn vriendje omgehakt?”

“Stop met dat plezier en kom een keer hier, geef de aandacht die ik verdien. Na dit gezegd te hebben, wens ik jullie een fijne dag!”

“Hela kom eens naar hier. Stop eens met al mijn bladeren te plukken en stelen, bomen hebben ook gevoelens.”

Kleur het bos van je dromen - sessie van BOS+ in de zesde klas van De Kleine Wereld

Kinderen leren zoveel als ze het zelf doen

“Deze workshops zijn zo belangrijk voor kinderen”, wil Patries zeker kwijt. “Het is een manier om kinderen even uit hun natuurlijke biotoop te halen. Ze maken kennis met hedendaagse kunst en leren heel veel over bomen.  En ze leren het op een andere manier. Door te doen in plaats van erover te horen. Dat vind ik heel belangrijk. Ik vertel weinig, maar laat hen vooral overgaan tot actie. Zo komen de dingen toch anders binnen. En zo blijft het ook echt hangen.”

En ze voert meteen daad bij haar woord. Genoeg gezeten. Iedereen aan de slag. De kinderen lopen enthousiast naar hun werkstukken waarmee ze de vorige sessie aan de slag gingen. Hafsa: ”Wij maakten een kartonnen kostuum voor onszelf met een bordje ‘vrede’ erop. De bomen hebben heel veel vrede nodig en zo kan die vrede een beetje tot bij hen komen.” Een beetje verderop zijn Naomi en Oumaima druk in de weer met hun kunstwerk. Of ze veel geleerd hebben van Patries, vraag ik. Naomi: “Ja hoor. De meeste dingen wist ik nog niet. Dat bomen zo’n groot netwerk onder de grond hebben, bijvoorbeeld”. Oumaima : “En we hebben ook geleerd dat de blaadjes de bomen beschermen tegen het zonlicht. En ze zorgen er ook voor dat de giftige insecten niet aan de bomen kunnen komen. Dat wist ik helemaal niet.” Abdel is druk in de weer handen te maken voor de bomen. “Ik vind dit knutselen super leuk.”  Margo wist niet dat bomen ook echt konden communiceren, dat ze geen ding zijn. “Ik ga nooit meer blaadjes afplukken.”

 

Laat creativiteit en bewustzijn botvieren

Ook juf Magali is enthousiast: “Het is een heel leuke manier om met kinderen rond het thema aan de slag te gaan. En ook de combinatie van kunst en natuur werkt super goed. De kinderen zijn heel enthoustiast en ze pikken er ook echt veel van op. Wij zijn een heel muzische school wat wil zeggen dat we heel veel creatieve vakken hebben. We zijn het hier dan ook gewoon om met kunstenaars te werken en veel creativiteit te betrekken in ons onderwijs. En daarenboven willen we in onze school een bepaald bewustzijn creëren. We willen dat onze kinderen weten in welke wereld ze leven. En dat ze daar bedachtzaam en duurzaam mee moeten omgaan. En daar past dit project perfect in. En deze kinderen groeien op in de stad hé, dus voor hen is het echt wel een hele grote meerwaarde om die bomen en natuur zo dicht bij hen te brengen.”

Kleur het bos van je dromen - sessie van BOS+ in de zesde klas van De Kleine Wereld

Doe mee: laat leerlingen kennismaken met het bos

Volgend semester is de school Klavertje vier uit Berchem aan de beurt. De rondleiding in het Middelheimmuseum wordt daarna ter beschikking gesteld voor leerkrachten die met hun klas zelf rond bomen en bos willen werken. BOS+ en MUS-E Belgium bekijken momenteel ook in welke stad volgend jaar zal gewerkt worden voor alweer een creatief project met een nieuw museum, nieuwe scholen en nieuwe kunstenaars.

 

Geïnteresseerd? Neem zeker eens een kijkje op de website van BOS+.

Kleur het bos van je dromen - sessie van BOS+ in de zesde klas van De Kleine WereldKleur het bos van je dromen - sessie van BOS+ in de zesde klas van De Kleine Wereld

Kleur het bos van je dromen - sessie van BOS+ in de zesde klas van De Kleine WereldLeerlingen uit de zesde klas van De Kleine Wereld tonen hun creaties.

Copyright: Frederik Beyens

Abonneer mij: 

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet