Deze vijf innovatieve ideeën krijgen ondersteuning van de stad of Be Planet

Eén van de vijf geselecteerde projecten is Natuur op straat van vzw Posthof, dat tien straten in Berchem wil vergroenen. © Benoi

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet
Abonneer mij

.

Met het projectenfonds ‘Duurzame Stad’ geeft de stad Antwerpen innoverende en duurzame projecten financieel een duwtje in de rug. Daarvoor trekt ze in 2019 opnieuw 100.000 euro uit. Voor het eerst werd de oproep samen met Be Planet georganiseerd. Er werden maar liefst dertien projecten ingediend. Deze vijf projecten mogen zich gelukkig prijzen en haalden de selectie van het projectenfonds Duurzame stad op basis van de laatste oproep samen met Be Planet:

Via de stad Antwerpen:

1. TEALcenter Antwerpen

Vzw Made with Love Projects wil een circulair gemeenschapscentrum bouwen en inspireren tot sociale en ecologische innovatie. In het centrum krijgen onder andere preventieve gezondheidszorg, interactieve media, eco-creativiteit, co-werken en co-leren een plaats. Het TEALcenter zal een voorbeeld zijn van hernieuwbaar energiegebruik, waterrecuperatie, het sluiten van kringlopen… Met de steun van Vlaanderen Circulair voorziet het project ook in de bouw van een prototype. Met de subsidie zullen materialen worden aangekocht voor de bouw.

2. Stalins in de zon

Doel van het project ‘Stalins in de zon’ is om alle bewoners van de Stalinsstraat in Deurne de gelegenheid te geven om zelf hun elektriciteit op te wekken. Tegelijkertijd krijgen de bewoners die niet in staat zijn om zelf zonne-energie op hun eigen dak te produceren, de mogelijkheid om te participeren in energiedelen. Het project wil dit realiseren via een gerichte groepsaankoop in de vorm van een Benovatieproject. Elke bewoner krijgt op basis van een individueel advies de mogelijkheid om te participeren. Bovendien wordt de haalbaarheid van elektrisch autodelen onderzocht. 

3. Natuur op straat 

Het project Natuur op straat van vzw Posthof wil tien straten in Berchem vergroenen. Buurtbewoners, organisaties, winkels en bedrijven worden samengebracht om hun straat maximaal te ontharden en te vergroenen. Dit kan onder andere inhouden: de verharding weghalen, zorgen voor zoveel mogelijk groen en regenwateropvang, de aanleg van geveltuinen, plaatsing van pergola’s met regentonnen, zitbanken en bijenhotels… Het project voorziet in een participatiemedewerker die de groep kan enthousiasmeren en inspireren, buurtbewoners per straat samenbrengt, luistert naar de wensen en tot slot de concrete realisatie in goede baan leidt. 

Via Be Planet:

4. Zonnestorm

Het doel van Zonnestorm is de ontwikkeling van een betaalbare en duurzame zonnebatterij voor zelfbouwers (particulieren en KMO’s) met een 'intelligent battery management' systeem. Deze batterij zal ingezet worden in diverse gebouwen en voor het opladen van elektrische transportmiddelen. Het project ‘Zonnestorm’ ontvangt een subsidie via Be Planet.

5. Transitie naar duurzame energievoorziening voor de  Antwerpse evenementensector

Zomer van Antwerpen vzw wil de CO2-uitstoot door de evenementensector verminderen door de verduurzaming van de energievoorziening van festivals, tentoonstellingen, markten en andere evenementen op niet voor de hand liggende locaties. Ze wil haar dieselgenerator-gebruik afbouwen en binnen vier jaar op al haar locaties waar geen netstroom aanwezig is, terug kunnen vallen op duurzame alternatieven. Ook Vzw Zomer van Antwerpen ontvangt een subsidie via Be Planet.