Urban Precomposter

Kan gft-afval binnenkort onder de grond verwerkt worden?

Het is een zomerse namiddag in mei wanneer ik heb afgesproken met Els Du Bois, doctor assistent bij het departement Productontwikkeling van de Universiteit Antwerpen. De straten van de Antwerpse studentenbuurt zijn bezaaid met fietsers en studenten die ontspannen naar de lessen struinen. De examenstress is hier nog niet toegeslagen. Verstopt in een klein straatje liggen de gebouwen van de richting ‘productontwikkeling’. In deze richting leren de studenten de producten van de toekomst ontwerpen. Duurzaamheid en gebruiksgemak staan hierbij voorop.

Uitvinding helpt lokaal GFT-afval composteren

 

Jeroen Op de Beeck, een piepjonge creatieveling heeft een machine ontworpen. Niet zomaar een. Eentje waar de wereld een beetje beter van wordt. Dankzij zijn installatie wordt je GFT-afval gedurende twee weken geprecomposteerd. Roterende vaten in een centraal geplaatste installatie zullen het GFT-afval tot 90% kunnen reduceren in volume. Vervolgens wordt het geprecomposteerde GFT-afval verzameld op een braakliggend terrein. Twee maanden later ligt er compost, klaar voor gebruik.

Urban Precomposter

Ons uitgangspunt:

Iedereen heeft groenafval. Maar waar blijf je er mee in de stad? De urban composter, een project van Jeroen Op de Beeck, biedt een oplossing! De mensen brengen hun gft-afval naar een centraal gelegen composteerunit (groene container)

Onze concrete droom:

Het ultieme streefdoel is om de keten lokaal te kunnen sluiten: het groenafval wordt ter plaatse gecomposteerd en het eindproduct kan evens ter plaatse gebruikt worden om planten in de lokale plantsoentjes bemesten.