Stadslab2050 onder de loep

Bootcamp circulaire economie

Student of pas afgestudeerd? Word een vernieuwer in de circulaire economie.

Het toekomstbeeld van een circulaire economie doet dromen. Om die toekomst te kunnen experimenteren, hebben we vaardigheden voor nodig. Helaas geniet het thema Circulaire Economie nog weinig aandacht binnen het curriculum van een student. 

Stadslab2050 is daarom partner in de organisatie van de Bootcamp Circulaire Economie, waarin studenten en young professionals projectmatig het hele spectrum van circulaire economie ontdekken.

Een expertenblik op ons lab

Tessa de Geus van Kennisland 

"Stadslabo's zijn belangrijk omdat het een permanente bètaruimte is"

Gert Vandermosten (Stadslab2050):

"op zoek naar ideeën die hefbomen kunnen doen kantelen, dat is ook een rol van lab"

Pieter Ballon van Imec over de noodzaak van proeftuinen in slimem steden #smartcities #urbanlabs 

Stadslab2050: iets voor jou?

Sinds 2013 heeft Antwerpen een eigen stedelijk laboratorium voor denkers en doeners: Stadslab2050. Het lab brengt creatieve en innovatieve spelers van binnen en buiten de stad samen om in Antwerpen volop aan de toekomst te experimenteren. Zo ontstaat een divers netwerk van ondernemers, maatschappelijke spelers, burgers, ambtenaren en kennisdragers dat werk maakt van een duurzame toekomst voor Antwerpen.

Stadslab2050 onder de loep

“Wat als...?”
Zo beginnen Stadslab2050-projecten. We kijken om ons heen, zien onze stad, ons leven in al haar facetten en duurzaamheidsuitdagingen en vragen ons wat er zou gebeuren als ... Wat als we onze modekleren niet zouden laten verkommeren in een kast, maar zouden uitlenen, echt laten leven? Wat als we niet langer verwarmingsketels zouden verkopen, maar warm water? Wat als we de open ruimtes die in het weekend leeg achter slot en grendel zitten zouden openstellen? Wat als we onze winkeldeuren dicht hielden in de winter? Wat als ...?

We experimenteren een toekomst

Toen we Stadslab2050 drie jaar geleden lanceerden, wisten we niet hoe het zou worden ontvangen. Het was een experiment op zich: een netwerk van bedrijven, burgers, middenveld, kennisinstellingen en stadsdiensten die samenwerken om Antwerpen naar een duurzame stad om te vormen. Want Een duurzame stad maak je niet zomaar.