Klimaatrobuuste daken

De uitdagingen en mogelijkheden van een daktuin midden in de stad

Op het dak van een appartement in de Tabaksvest kijken drie eigenaars uit naar een heerlijke groene verblijfplaats boven de stad.  De Zweedse Victoria Bengtsson en haar collega’s van The foodprint Lab en het Scandinavian Green Roof Institute verenigden samen met de bewoners alle mogelijkheden en uitdagingen in een klimaatrobuust ontwerp. Een gesprek met Victoria neemt je mee langs haar ontwerpproces en de vele vraagstukken, ideeën en oefeningen die daarbij horen.

 

Kennisdag klimaatrobuuste daken

Het voorbije jaar lanceerde Stadslab2050 een traject om voorbeelden van klimaatrobuuste daken te realiseren in Antwerpen.

Klimaatrobuust? Een klimaatrobuust dakproject geeft ruimte aan slim hemelwaterbeheer en biodiversiteit en schenkt aandacht aan het voorkomen van hittestress en windoverlast.

Tijdens de Kennisdag krijgt u meer inzicht in het afgelegde traject en worden de ervaringen en de technische oplossingen van de 4 begeleidde daken gedeeld.

1 + 17 =

Ontwerp een verkoelend dak voor kinderdagverblijf Elief

Ontwerp een verkoelend dak voor kinderdagverblijf Elief

Het stadslab2050 traject klimaatrobuuste daken loopt sinds 2018 in Antwerpen.

Samen met dakeigenaars en experten wil het stedelijke toekomstlaboratorium Stadslab2050 vier pilootdaken omvormen tot innoverende, klimaatrobuuste daken die oog hebben voor biodiversiteit.

 

De visiefase is ondertussen achter de rug, de vier dakprojecten weten welke klimaatuitdagingen ze willen aanpakken met hun dakproject.

Deze slimme, Antwerpse dakoplossingen doen dromen

Van een dak een extra gebruiksruimte maken: het kan. Van moestuin of natuurtuin tot volwaardige extra leefruimte: op Antwerpse daken vindt u het allemaal. Zelfs op uitdagingen zoals dorstige moestuinplanten en aanhoudende droogte bestaat een antwoord. Laat u inspireren door deze vijf Antwerpse voorbeelden. Op www.plantwerpen.be vindt u per dak de technische fiche.
 

Hoe PAKT de dorst van groenten lest

Op het moestuindak van PAKT mag de oogst niet mislukken.

'Wij willen onze klanten klimaatbewuster leren denken'

De visie-architecten van het ontwerpbureau Stramien gingen samen met Stadslab2050 aan de slag om de groendakplannen van 5 geselecteerde daken in Antwerpen een klimaatrobuuste invulling te geven.

Klimaatrobuust? Het veranderende klimaat brengt in de stad meer droge, hete zomers, occasioneel hevige regenbuien en heeft een impact op de leefomgeving van mens en dier. Een klimaatrobuuste daktuin houdt hier rekening mee door ruimte te geven aan slim hemelwaterbeheer en biodiversiteit en door voldoende aandacht te schenken aan het voorkomen van hittestress en windoverlast.

Wat als je dak je dromen niet kan dragen?

Aquafin NV, de belangrijkste afvalwaterzuiveraar in Vlaanderen, was geselecteerd om samen met Stadslab2050 de uitdaging aan te gaan om hun dak-droom een klimaatrobuuste invulling te geven.

Een klimaatrobuuste daktuin houdt rekening met het veranderende klimaat door ruimte te geven aan slim hemelwaterbeheer en biodiversiteit en door voldoende aandacht te schenken aan het voorkomen van hittestress en windoverlast.

Van groendak tot waterpunt

Kinderdagverblijf Elief vzw in Oud-Berchem is volop bezig om hun zwart, plat dak op te waarderen tot een groendak met zonnepanelen, maar niet zomaar een groendak met zonnepanelen. Elief gaat samen met Stadslab2050 de uitdaging aan om hun dak-droom een klimaatrobuuste invulling te geven.