Vier trends voor 2018

Het begin van het nieuwe jaar, mensen maken goede voornemens en de lijstjes met voorspellingen vliegen om de oren. Geen zorgen, het lab maakte voor jullie een handige opsomming met de leukste en markantste ontwikkelingen voor 2018. Zo ben je zeker mee met de nieuwste trends in 2018!

2018 wordt hét jaar van de drone

Grote bedrijven als Amazon kijken er al jaren naar uit: het moment waarop ze je pakje met een drone tot aan je voordeur kunnen brengen. Geen files en veel minder uitstoot. Ook steden en overheden zetten drones vaker in voor maatschappelijke doeleinden. De Britten gebruiken de drones om bosgebieden, kustgebieden of plaatsen voor windmolens snel te controleren. In Antwerpen worden ze ingezet om activiteiten in de haven te monitoren, de Vlaamse Milieu Maatschappij gebruit ze om overstromingen snel in kaart te kunnen brengen. 

Maar zijn steden er al klaar voor? Een luchtruim vol drones brengt een aantal uitdagingen en enorm veel vragen met zich mee. Welke activiteiten krijgen prioriteit om met drones uit te voeren? Het aanvoeren van organen en bloed of het beleveren van pakjes en hoe gaan we dit organiseren? Waar mogen ze vliegen in een stedelijke omgeving? Kijken we naar directe maatschappelijke impact van de dronevluchten of bekijken we het breder naar de economische bijdrage die nieuwe technologie kan leveren? Hoe gaan de dronevluchten interageren met bestaande mobiliteitsstromen? Waar mogen ze landen en opstijgen of parkeren? Mogen bepaalde diensten 's nachts vliegen, hoeveel geluid mag er op welke moment van de dag geproduceerd worden?

Deze nieuwe technologie en het gebruik ervan vraagt om duidelijke regelgeving. Vooruitkijkende overheden zetten momenteel in op programma's om mee het regelgevend kader van dronevluchten vorm te geven. Vanuit het idee dat je beter mee aan het roer staat dan dat de technologie je later overspoelt. 

HAL 9000 (AI)

Lees verder onder de afbeelding

Ja hoor, die intelligente robots staan op het punt om door te breken. Wees gerust het zal niet in de vorm van Hal uit A Space Odyssey zijn. Naast snufjes die er zijn voor bedrijven wordt er ook gekeken naar de rol die AI kan spelen tussen overheden en zijn burgers. China ontwikkelde een soort van sociale credit system waar burgers een score krijgen op vlak van hoe goed ze rekeningen betalen, maar ook welk gedrag ze vertonen. Zowel online aankoopgedrag als gedrag op de straat. 2018 wordt dan wellicht het jaar waarin overheden actief naar AI gaan kijken om de technologie te reguleren. Dit kan in een positieve richting gaan, zoals het reguleren van het gebruik van een algoritme (denk aan je facebookfeed) zodat de overheid kan weten wie zelfmoordneigingen vertoont of om fake nieuws aan banden te leggen. Het legt alleszins de lat hoog voor overheden om AI niet links te laten liggen.

Deeleconomie verandert van koers

In 2017 was het jaar waar de deeleconomie erg veel kritiek over zich heen kreeg. Grote platformen zouden sociaal onrechtvaardig zijn en geen rekening houden met de rechten van werknemers. Denk maar aan de recente staking van Deliveroo fietsers in november. Het zou bestaande markten (denk aan de taxichauffeurs) oneerlijke concurrentie aandoen.  Onze Stadslaboranten stelde zich al de vraag hoe de deeleconomie zou kunnen bijdragen aan de omslag naar de stad van de toekomst. De experimenten met Bookmine of Hoplr waren daar de eerste resultaten van. Deeleconomie blijft ook in 2018 'hot’. Na de kritiek komt de wederopstanding, maar wel in andere vormen. De werknemers of deelnemers van de deelplatformen gaan zich meer en meer verenigen en een blok vormen tegenover de platformen waarin ze werken. Dit kan leiden tot standoff's, stakingen en juridische gevechten. Maar het kan ook dat de sector zichzelf zal proberen heruitvinden.

Wat als de coöperatieve platformen doorbreken? Dit zijn platformen die meer collectief beheerd en georganiseerd worden. De werknemers op zo'n platform delen mee in de winst en nemen rollen op in het beheer van het platform. Bekende platformen zijn bijvoorbeeld partago, het platform rond elektrisch autodelen of peerby, een platform rond spullen delen. Het voordeel van dit soort platformen is dat winst meer tussen de leden blijft of zelfs geïnvesteerd kan worden in een maatschappelijk doel. Denk aan Fairbnb dat de buurt een 'upgrade' wil geven in plaats van er een negatief effect (inflatie op de prijs bijvoorbeeld) op te hebben.

En wat als er nieuwe soorten van vakbonden komen rond de deeleconomie? Coworker is reeds een platform waar technologie de rechten van arbeiders en actievoeren op een andere manier probeert op te pakken. Ook verzekeringen worden meer en meer op maat van de deeleconomie gemaakt. Zego geeft bijvoorbeeld verzekering voor chauffeurs, per rit dat ze maken. 

Nieuw vormen van eten?

Lees verder onder de afbeelding

De toekomst van ons eten is, naast technologie, eentje die altijd wel opduikt in de trendlijstjes. Voor 2018 gaan we die twee combineren.  Er komt meer en meer interesse in experimentele vormen van het produceren van ons voedsel. Een van de mooiste voorbeelden is het Finse Biotechnologie bedrijf Finnless foods, dat vis maakt of 'brouwt' op basis van celculturen. Denk aan Stadsbrouwerij De Koninck, maar dan grote ketels waar fish fillets in gebrouwen worden. Geen enkel beest wordt hier gedood.  

Dit speelt in op de wens van meer en meer consumenten om veel minder vlees of vleesproducten te gaan consumeren in de toekomst. Wat weer een duw in de rug kan betekenen voor zaken die willen innoveren met proteïne uit planten of werken met bloemen en wortels van planten. Fermentatie, pulp en werken met kleuren in eten staan blijkbaar ook erg hoog op het lijstje in 2018. De keuken wordt een mini laboratorium. 

In een stad kan zich dat op heel diverse manieren vertalen. Erg lokale productie, in keukens en ook in nieuwe productiegebieden zoals ‘t Dak van PAKT. Kleine gezonde bars en foodie plekken zullen nog steeds blijven opduiken in het stedelijke landschap.  

 

 

(Geïnspireerd door Nesta's voorspellingen voor 2018 en the future laboratory) 

Abonneer mij: 

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet