Recente artikels 

Partners

Trekker

KBC Groep

De voorbije jaren nam KBC al diverse acties om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen, in een ruimere ambitie om verantwoord en duurzaam te ondernemen. En dat willen we dit blijven doen.

Aanpak energieverbruik in gebouwen

KBC wil zijn voetafdruk beperken door een reële reductie van zijn eigen CO2-uitstoot. Zo past KBC energiebesparende maatregelen toe in bestaande gebouwen en bij nieuwbouwprojecten/grote renovaties onderzoeken we hoe nieuwe energie-efficiënte technieken kunnen worden toegepast.

Concreet koopt KBC sinds 2008 enkel nog groene elektriciteit, realiseren we relightingprojecten (een reductie van 105 ton CO2-uitstoot per jaar), plaatsen we superefficiënte koelmachines, zuinige ICT hardware, …waardoor we daar nu een derde minder energie verbruiken dan twee jaar geleden. Momenteel onderzoekt KBC ook de haalbaarheid van windmolens nabij het gebouw aan de Brusselse Steenweg te Leuven.

Een duurzaam mobiliteitsbeleid

Heel wat collega’s komen met het openbaar vervoer, gestimuleerd door de KBC pendelbussen tussen het gebouw en station. Collega’s die carpoolen krijgen altijd voorrang op een parkeerplaats en medewerkers met de fiets beschikken over ruime fietsstallingen met douches en kleedkamers en ontvangen voor hun woon-werkverplaatsing een fiscaal vriendelijke fietsvergoeding. We experimenteren ook met dienstfietsen.

Sinds juni 2013 is werken op afstand het nieuwe normaal in KBC. Dit betekent dat KBC medewerkers een tot twee dagen in de week kunnen werken van thuis uit of vanuit een KBC gebouw korter bij huis.

Bewustmaking

KBC België probeert met interne campagnes, tips voor thuis en op het werk, een suggestiesysteem en directe acties haar medewerkers bewust te maken van het belang van milieuduurzaamheid. Sinds 2012 vertalen we milieuthema’s in collectieve doelstellingen (CO2 uitstoot, papierverbruik)die mee het variabel loon bepalen.

Samenwerken

KBC is zich bewust van haar maatschappelijke en ecologische verantwoordelijkheid. Daarom staan we achter lokale initiatieven waar we ons als duurzaam bedrijf in kunnen vinden, dus ook Stadslab 2050 ! We willen tijd uittrekken om deze projecten actief te steunen door het aanreiken van onze expertise in financieren, verzekeren en duurzaam ondernemen. Als markleider voor duurzaam beleggen en als belangrijke financiële groep, willen we ook verder onderzoek doen naar het financieren en verzekeren van duurzame investeringsprojecten en uiteraard ook co-realiseren !

 

Partner

EcoHuis

Het EcoHuis is de plaats voor alles wat te maken heeft met duurzaam bouwen, wonen en leven. U kan er terecht voor een energielening, hulp bij premieaanvragen, professioneel bouwadvies en nog veel meer.

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet