Oud-Berchem gaat op zoek naar meer plaats in de wijk

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet
Abonneer mij

.

Mobiliteitsuitdagingen horen nu eenmaal bij een groeiende stad. Daarom zoeken we steeds naar interessante alternatieven en creëren we nieuwe oplossingen. Stadslab2050 en Slim naar Antwerpen gaan samen met de buurtbewoners van Oud-Berchem op zoek naar meer ruimte in hun straten. 

Komend half jaar zullen we samen met buutbewoners ideeën uitwerken om daarna vernieuwende projecten te starten voor een toegankelijke en aangename buurt. We stellen veel vragen, verzamelen veel ideeën en komen hopelijk met innovatieve oplossingen op maat van de buurt.

Startmoment 13 juni 2018

Op 13 juni 2018 kwamen een veertigtal bewoners mee op straat om te luisteren en na te denken over hoe we ons verplaatsen in de buurt. Wat betekent ‘Oud-Berchem maakt plaats’ voor hen? Voor sommige is dat minder auto’s in de straat en meer fietsen. Voor andere betekent dit meer groen en meer veiligheid voor spelende kinderen. De vele ideeën en suggesties zullen hun weg vinden naar betrokken partners, stadsdiensten en beleidsniveau’s. Het projectteam van 'Oud-Berchem maakt plaats' kwam uiteindelijk tot 3 uitdagingen waarrond we verder willen experimenteren met en in de buurt.

Buurt deelt auto

Autodelen is ondertussen niet meer weg te slaan uit het straatbeeld. Maar hoe kunnen we dit vertalen naar buurtniveau? Kunnen we een oplossing ontwerpen op maat van de buurt en er een community rond uitbouwen. Welk model werkt voor welke buurt en hoe pakken we dit aan? We gaan aan de slag met enkele bewoners en kijken naar vraag en aanbod om een ideaal model te vinden.

Parkeren in de buurt

Buurtparkeren wil zeggen: je fiets of auto niet voor je deur, maar iets verder op een veilige plaats parkeren. Het is een mooie oplossing voor meer ruimte in de straat. Het is echter ook een ideale oplossing om fietsen veilig weg te stallen als je er zelf geen plaats voor hebt. Hoe ver wil jij wandelen om je fiets of auto veilig te stallen? En hoe kunnen we de buurt overtuigen om dit ook effectief te doen. Zijn er al buurtparkings en hoe worden die momenteel benut? We bekijken welke partners kunnen aanschuiven en hoe andere wijken het doen.

Help, hoe vervoer ik 'groter goed'?

De auto is een handigheid als je grote spullen moet meenemen of meerdere personen moet vervoeren. Maar kan dit ook anders? Hoe kunnen we 6 liter water van de winkel of 3 kinderen handig vervoeren? Welk model is dan meest geschikt of moeten er verschillende modellen voorzien worden? We testen het uit met bewoners en praten met bestaande initiatieven en lokale fietshandelaars hoe zij hier tegenover staan.

Een zomer vol experimenten

Tijdens de zomer trekken we de straat op en gaan we met bewoners experimenteren. We gaan live dingen uittesten. We nemen de uitdagingen van hierboven en gaan kijken wat wel of niet werkt in de buurt. Door dit samen met bewoners te doen, krijgen we een goed zicht op wat echt nodig is in de buurt.We gaan samen aan de slag om van Oud-Berchem een slimme buurt te maken.