Helpen labs de wereld vooruit?

"Is dit de gouden eeuw van overheidsinnovatie?", vraag het magazine aPolitical zich af. 

Wereldwijd is er een 'boom' in labs door overheden. Labs rond digitale innovatie, sociale innovatie, samenwerking, zorg, gedragsinterventies enzovoort. De Britse denktank (en ook een lab) Nesta schat dat er elke maand één lab in de wereld geboren wordt, allemaal op een of andere manier broertjes en zusjes van ons eigen Stadslab2050. Maar hebben al die labs eigenlijk wel effect. Zorgen ze voor een nieuwe vorm van beleid of 'governance'? Worden er nieuwe praktijken voor overheden en stakeholders in dergelijke labs gevorm?

Een moeilijke vraag, maar aPolitical vroeg het aan 6 lab experten. Wij lijsten 5 sleutelementen uit hun antwoorden op, de rest moet je zelf lezen:

  1. Labs leveren nieuwe technieken (of innovaties op), maar de belangrijke volgende stap is deze technieken ook gaan toepassen buiten de labs, in de echte wereld van overheden en organisaties. Zij moeten ook mee.
  2. Labs lijken momenteel het beste antwoord voor overheden om om te gaan met complexe sociale vraagstukken. Het helpt overheden naast hun oude regulerende en administratieve rol.
  3. Durven we uit ons hokje te stappen?
  4. Meer en meer vinden innovatoren en 'early adopters' mekaar, en dat is ontzettend belangrijk, want enkel met meer samenwerking gaan we er als overheid en stakeholders op vooruit.
  5. Opschalen: het thema dat vaakt teurg komt, geen tekort aan goede ideeën, maar hoe zorg je ervoor dat deze opgeschaald kunnen worden? Een uitdaging waar elk lab wel mee worstelt.
Abonneer mij: 

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet