Tijd voor een hyperlokale productie?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet
Abonneer mij

.

Het uitgangspunt:

Lederwaren zoals schoenen en handtassen komen vaak uit steeds dezelfde landen. Elk stapje van de keten maakt onderdeel uit van een hyperglobaal productieproces, waarvan de impact op mens en milieu vaak nefast is. Maar stel dat je die keten nu hyperlokaal kan maken, maar tegelijk deel blijft uitmaken van een globale wereld. Stel dat je het ontwerp van een sandaal overal ter wereld kan maken met eigen grondstoffen en eigen mensen, dan krijgt zo’n stuk toch een uniek gevoel? Dan kan je per stad een pronkstuk maken. En het leuke aan lokale grondstoffen is dat die al vaak een kleinere ecologische impact hebben.

De droom van Sophie?

Ik droom ervan dat mensen opnieuw objecten koesteren. Dat ze dingen kopen om ze zo lang mogelijk te gebruiken. Dat hun hyperlokale schoen een deel uitmaakt van henzelf, maar ook van deze globale wereld. Dat veel dingen gelijk kunnen zijn, maar toch net verschillend. Met zo’n lokale producten, met zorg gemaakt, hoop ik het besef van wat een product waard is terug op de kaart te zetten.

Hindernissen en springplanken?

100% Antwerps, zowel op vlak van materialen als productie, is momenteel geen sinecure. Sophie probeert veel mogelijke combinaties uit, maar is altijd op zoek naar de juiste materialen en of contacten.