De schaar voorbij: de mode ontdekt de laser

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet
Abonneer mij

.

Voor vernieuwende mode moet je in Antwerpen zijn. Ook op technologisch vlak zet deze stad de mode-industrie op haar kop. Wat dacht je bijvoorbeeld van kledij die je zelf maakt... met een lasersnijder?

Het uitgangspunt:

Kledij lijkt echter meer en meer een wegwerpproduct te worden. Lage prijzen en lage lonen zetten niet enkel druk op het milieu, maar ook op de tewerkstelling in de modesector. Stel nu dat we dit kunnen veranderen? Dat jij zelf, als consument, een hoofdrolspeler in het ontwikkelen van je kledij kan worden. Stel dat je je kledij kan downloaden, perfect op maat. Dat je die kledij achter de hoek kan laten maken in lokale Fablabs of Makerspaces. De onderdelen van je kledij laat je snijden door een lasersnijder en dat patroon zet je vervolgens zelf én zonder naaimachine in elkaar. Transport en overstock van kleding worden zo een probleem uit het verleden.

De concrete droom:

Het Post-Couture Collective brengt Antwerpse ontwerpers en de Antwerpse Makerscene dichter bij elkaar om samen de mode-industrie op haar kop te zetten. De collectie, die lokaal ontworpen wordt, zal als open-source aangeboden worden en gemaakt door 21ste eeuwse technologie zoals lasersnijders. Vijf jonge vernieuwende ontwerpers gaan samen met Maakbaar en Martijn van Strien aan de slag.

Op termijn willen ze

  • met dit project overtollige kledingvoorraden vermijden;
  • stoffen uit homogeen,
  • lokaal materiaal een boost bieden;
  • recyclage eenvoudiger maken;
  • en het aantal transportkilometers sterk drukken.
  • Ook het aanbieden van lokale jobs in een industrie die het tot nu toe moest hebben van lageloonlanden is een enorm pluspunt.

Hindernissen en springplanken:

Nieuwe verbindingsmanieren • De grootste randvoorwaarde, die tegelijk voor de ontwerpers een creatieve uitdaging vormt, is het feit dat de kledij zonder naaien in elkaar gezet moet kunnen worden. Op die manier kan de klant, overal ter wereld, zelf aan de slag met zijn kledij. De ontwerpers verzinnen nu dus nieuwe verbindingsmanieren om de panden aan elkaar te zetten, zodat je degelijke kledij krijgt op jouw maat.

De juiste stoffen • Niet alle stoffen zijn geschikt voor een lasersnijder. De eerste testen op het toestel leverden echter al hoopvolle resultaten op.

Het Post Couture Collective verzamelt samen met Maakbaar kennis over de verschillende stoffen, zodat die zo goed als mogelijk gesneden kunnen worden.

Onze partners: