Idee-atelier Slim op weg in de buurt

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet
Abonneer mij

.

De stad groeit. Het is dan ook een grote uitdaging om haar toegankelijk, mobiel en aangenaam te houden. Want mobiliteit is meer dan de verzameling van verplaatsingen die we maken. Het bepaalt hoe we onze stad, buurt of straat beleven.
Stadslab2050 en Slim naar Antwerpen onderzoeken samen met buurtbewoners de mobiliteit van de toekomst, door er nu mee te experimenteren. 

In Oud-berchem gaan we op zoek naar innovatieve mobiliteitsexperimenten om ons aangenamer te verplaatsen met minder auto’s in de straat. We kwamen tot volgende oplossingen: Auto delen met de buurt, parkeren in de buurt en groot vervoer.  


In Luchtbal-Noord denken we verder na rond: Een fijne fietsbuurt en samen winkelen. 

Idee-Atelier

Tijdens het idee-atelier gaan we een stapje verder. We brengen professionals in dialoog met buurtbewoners om samen projecten vorm te geven. We bespreken de verschillende thema's en kijken waar we een verschil kunnen maken. We rekenen daarbij op de diversiteit en expertise rond de tafel om deze twee buurten verder te helpen in het ontwikkelen van hun buurt op mobiliteitsvlak. 

Hieronder vind je van de verschillende discussietafels die worden voorzien: 

 

Luchtbal Noord, blij dichtbij (19/09):

Met de fiets naar de winkel

 • De wekelijkse inkopen doen op Luchtbal is niet altijd vanzelfsprekend. Er zijn niet veel winkels in de buurt en je moet al snel de auto nemen om gemakkelijk aan de supermarkt te geraken. Is de fiets een manier om je wekelijkse inkopen op een gemakkelijke en aangename manier te doen? We vertrekken vanuit drie voorstellen (aantrekkelijke communicatie/wegwijzers, handige fiets accessoires, klantenvoordelen).

Met de fiets naar school

 • De rechtstreekse busdienst naar Ekeren verdwijnt binnenkort, helaas. Hierdoor zullen veel scholieren op Luchtbal minder gemakkelijk met het openbaar vervoer op school geraken. Kan de fiets zorgen voor een veilige en snelle manier hun school te bereiken? Kan dit een opstap zijn om op een duurzame manier de actieradius van jongeren te vergroten?

Fietsherstelateliers op Luchtbal

 • Veel jongeren hebben geen bruikbare fiets. Ofwel hebben ze geen fiets ter beschikking - te duur, en ook niet echt nodig - ofwel staat de fiets kapot ergens in een kelder te roesten. Kunnen we via herstelplaatsen in de buurt jongeren betrekken en samen alternatieve mobiliteitsoplossingen maken?

De winkel die naar ons toe komt

 • Winkels en diensten trekken al een tijd weg uit de wijk. Er zijn heel wat innovatieve oplossingen te bedenken waarbij we ons daarom niet meer allemaal moeten verplaatsen, maar de inkopen en diensten naar ons komen (leverpunt, mobiele buurtwinkel, thuislevering, …). Welk oplossingen vinden we op maat van Luchtbal?

Samen aankopen doen

 • Een oplossing om het boodschappen doen aangenamer te maken, is ze samen te doen. Het zou voordeliger kunnen én met minder verplaatsingen. Kunnen we dit als buurt organiseren en wat hebben we dan nodig (slimme apps, vrijwilligerswerking, …)? 

Open tafel

 • Nog een idee dat geen plaatsje vindt aan onze tafels? Werk aan deze tafel samen met ons een ideefiche uit!

 

Oud-Berchem maakt plaats (11/09):

Berchem autodeelbuurt

 • Autodelen staat op de kaart in Oud-Berchem. Buurtbewoners hebben al een keuze uit een divers palet van autodeelsystemen in hun buurt. Toch leeft het idee in de buurt dat er meer mogelijk is. Zijn de buurtbewoners voldoende op de hoogte van het aanbod in de buurt en verschillende modellen waaruit men kan kiezen? Hoe kunnen we door slim samen te werken autodelen in een buurt aantrekkelijker maken? Hoe bereiken we nieuwe doelgroepen? Kan de Stad helpen in dit proces? Kunnen buurtbewoners hierbij helpen?

Cargofietsen delen

 • Cargofietsen zijn handig voor het transporteren van kinderen en ander groter goed, maar zijn vaak ook een hele investering. Kunnen we met een gemakkelijk deelsysteem die drempel verlagen? Hoe moet dit systeem er dan uitzien? Wat zijn belangrijke succesvoorwaarden? Gaan we zelf samen een fiets aankopen of zoeken we een dienstverlener die ons hierbij helpt? Hoe rollen we dit dan praktisch uit? Hoe maken we het ideale deelsysteem voor Berchem?

Met groot vervoer naar de winkel

 • Een belangrijke reden voor buurtbewoners om een auto in huis te nemen, is het gemak bij het transporteren van grote goederen, zoals boodschappen. Er zijn echter nog alternatieven die hiervoor ingezet kunnen worden. Kunnen we vanuit de handelaars in de buurt een initiatief opstarten om cargofietsen ter beschikking te stellen aan de klanten?

Profijt van buurtparkeren

 • Parkeren in de buurt, en dus niet per se niet voor je deur, kan zorgen voor meer plaats in de straat. Kunnen we de voordelen ervan verhogen voor gebruikers, door bijvoorbeeld aanvullende diensten aan te bieden? Of kunnen we de vrijgekomen ruimte nuttig gebruiken?

Een huisje voor je fiets

 • Een veilige en droge plek voor je fiets. In Berchem is de vraag naar fietsbuurtparking groot. Welke potentiële locaties zien we in Oud-Berchem en hoe kunnen we deze ruimte als buurtparking in zetten? Hoe kunnen we het aanbod van fietsbuurtparking in Oud-Berchem vergroten?

Open tafel

 • Nog een idee dat geen plaatsje vindt aan onze tafels? Werk aan deze tafel samen met ons een ideefiche uit!

 

Praktisch

                  Oud-Berchem                                                     Luchtbal-Noord

Waar:         Extra City,                                                            Benedenrefter basisschool Optimist,
                  Eikelstraat 29, 2600 Berchem                              Quebecstraat 5, 2030 Antwerpen

Wanneer:   11 september                                                       19 september

Uur:            18:30 - 21:00                                                       18:30 - 21:00