Experimenteren met mobiliteit in je buurt

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet
Abonneer mij

.

De stad groeit. Het is dan ook een grote uitdaging om haar toegankelijk, mobiel en aangenaam te houden. Want mobiliteit is meer dan de verzameling van verplaatsingen die we maken. Het bepaalt hoe we onze stad, buurt of straat beleven.

Ook jij hebt er waarschijnlijk wel oren naar: Je wil wonen in een aangename, leuke buurt waar het mooi en rustig leven is, waar je je niet verpletterd voelt door verkeer. Je wil een woning waarin je je niet gevangen weet tijdens de spits, maar die je net vlot kunt bereiken. Je wil echt wel minder files, meer ruimte en frisse lucht. Je wil warme wijk en je beseft wel dat slimmer verplaatsen hierop een flinke impact kan hebben.

Stadslab2050 zet haar toekomstbril op en zoomt even uit. Hoe verplaatsen we ons in de toekomst in, door, van en naar onze buurt? Soms is een fiets net zo handig als de auto en veel aangenamer. Soms lukt het prima te voet, op zijn minst tot de tramhalte? We kunnen best veel, besef je, als je even gaat brainstormen. Misschien kunnen we onze eigen auto voor zo’n stiller, minder vervuilend elektrisch stadswagentje inruilen, denk je dan. Of een heel ander voertuig? En misschien hebben we niet allemaal ons eigen autootje nodig en kunnen we er eentje delen met onze buren? Misschien vinden we ook manieren om minder bestelwagens tot aan onze voordeur te laten komen?
Samen met gemotiveerde partners (bewoners, bedrijven, scholen, organisaties, winkels, …) onderzoeken Stadslab2050 en Slim naar Antwerpen de mobiliteit van de toekomst, door er nu mee te experimenteren. Want de toekomst begint vandaag.

foto: slim naar Antwerpen

Wie zoekt, die vindt

Ja, het gaat dus om samen zoeken en samen vinden. Er zijn geen kant-en-klare oplossingen die voor elke burger en elke wijk opgaan. Dat ondervond ook Slim naar Antwerpen al. Die adviseert bedrijven steeds op maat om hun personeelsleden op een duurzame manier naar het werk te bewegen. Er wordt steeds gekeken naar de vragen, de mogelijkheden, de wensen en de kansen. Die werknemers springen zo sneller op de fiets of op de tram, werken vaker van thuis uit of verplaatsen zich steeds vaker buiten de spits.

Die ervaring nemen we mee in de Antwerpse buurten. We vertrekken op dezelfde basis: bij de wijkbewoner zelf. De wijkbewoner is immers beter geplaatst dan wie ook om de mogelijkheden van zijn of haar buurt in te schatten. Door samen met de buurt te zoeken, wordt de kans al een stuk groter dat de oplossing op die specifieke omstandigheden zal geënt zijn. Die kansen ga je vervolgens onderzoeken, samen met experten uit het brede netwerk van Slim naar Antwerpen en Stadslab2050. We bedachten X, maar weten we ook echt of X gaat werken? Dat zien we best wanneer we het ter plaatse uittesten.

Van experiment naar goesting

We gaan er niet vanuit dat we dé mobiliteitsoplossing voor een wijk hebben, maar zoeken, bedenken samen, en laten de bewoners ook - met alle mogelijke expertise, inspiratie, logistieke en wetenschappelijke steun - onderzoeken wat nu ook echt voor hen werkt, wat echt klikt. Dat geeft niet alleen het voordeel van maatwerk. Het voordeel van betrokkenheid is: Het is onze oplossing. Dat werkt aanstekelijk, bemoedigend en geeft goesting.

foto: Slim naar Antwerpen

Aanstekelijk mobiel

Wil je weten hoe de buurten Luchtbal-Noord en Oud-Berchem hun mobiliteitsexperimenten in de steigers zetten? Volg hun traject op onze website.

Ben je of ken je initiatiefnemers die zich werpen op het bewegingsvraagstuk in hun buurt? Laat het ons weten. We zoeken graag mee, want samen kunnen we zo een slim mobiliteitsnet bijeen experimenteren, een netwerk van inzichten en ervaringen die ons allen een leefbaardere en toch heel mobiele stad opleveren.