Een zomer vol experimenten: Winkelbus

Bewoner Luchtbal poseert met de winkelbus

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet
Abonneer mij

.

Carpoolen naar de winkel? Niets dan voordelen vinden ze in Luchtbal. Met het project slim op weg in de buurt experimenteerde Stadslab2050, Slim naar Antwerpen en vrijwilligersorganisatie Samana met een winkelbus in Luchtbal. Deze winkelbus brengt minder mobiele inwoners van Luchtbal naar een winkel in Merksem. Maar wat vindt ons testpubliek ervan? 

Met het project slim op weg in de buurt gaan we samen met bewoners van een wijk op zoek naar andere manieren om zich te verplaatsen. Samen met bewoners van Luchtbal kozen we voor een carpool experiment. Met carpoolen verplaatsen verschillende mensen zich in één keer, het is beter voor het milieu en de portemonnee, en je hebt goed gezelschap onderweg. 5 weken lang reed de winkelbus van Samana elke maandag met een volle achterbank richting grootwarenhuis. 

 

En we zijn ver...trokken

De wielen van de bus staan maandag vertrekkensklaar om Griet, Alice, Elza en andere bewoners naar de winkel te rijden. Bewoners kunnen zich telefonisch, via mail of in het plaatselijke dienstencentrum inschrijven voor de winkelbus.  Buschauffeur Marc weet steeds wie er mee rijdt en wacht geduldig op zijn entourage. De bus heeft 4 haltes doorheen de wijk en pikt aan elke halte iemand op. De bus is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers en heeft plaats voor 8 personen. Greta Dieltjens is elke maandag passagier van dienst.  

 ‘Met de winkelbus kunnen mensen die niet goed meer te been zijn toch zelf boodschappen doen. Zo blijven ze zelfstandig en behouden ze onderlinge contacten.’ - Greta Dielens - Voortrekker

Greta stond mee aan het begin van project en is voortrekker in hart en nieren. Tijdens verschillende participatiemomenten in de wijk bleek het gebrek aan winkels in de buurt al snel duidelijk. Als de winkels niet naar de buurt kunnen komen, brengen wij de buurt naar de winkels, dachten we. Zo gezegd, zo gedaan. Samen met Samana bekeken we de opties om een winkelbusje in te leggen voor minder mobiele mensen in de buurt. Samana had al een vergelijkbare dienst: de Boodschappenlijn.  Wie de Samana Boodschappenlijn belt, geeft zijn boodschappen door aan de operator. Die contacteert een vrijwillige boodschapper. Wanneer deze naar de winkel gaat, neemt hij ook de boodschappen van de beller mee, levert ze aan huis en rekent meteen af. De winkelbus is een mooi alternatief voor mensen die toch nog graag hun eigen boodschappen doen.  

 
‘Zelf boodschappen kunnen doen, is zoveel interessanter" - Elvira Koyen - Passagier

De winkelbus is een helpende hand voor wie minder goed uit de voeten kan, maar toch gesteld is op zelfstandigheid. Bewoners krijgen rustig de tijd om in en uit te stappen.  Ze hoeven zich niet te haasten en alles verloopt op een aangenaam tempo. 

 ‘In dit busje kan ik veilig en rustig in- en uitstappen. En de stopplaats is vlak bij de winkel en mijn huis. Zo moet ik niet ver stappen.’ - Alice Koekhoven - Passagier 

Eens in de winkel krijgt iedereen één uur om hun boodschappenlijstje af te werken. In de winkel zelf krijgen bewoners ook ondersteuning van het personeel indien ze dat wensen. Na een uurtje komen de eerste winkelgangers weer boven water. De buschauffeur helpt hen met de boodschappen in te laden. Wanneer iedereen weer veilig op zijn of haar plaats zit, vertrekt de bus met tevreden klanten weer hnaar huis. Met plezier zet de buschauffeur mensen met een zware boodschappentas wat dichter bij huis af.

De hele rit, inclusief winkelen,  duurde ongeveer 2 uur. De meeste passagiers reserveren meteen hun plaats voor volgende week.


Foto: Thomas Geuens

 

Elza gaat elke zaterdag winkelen met iemand van de familie. ‘Maar die trippelen achter je aan en staan te wachten tot je klaar bent. Nu kan ik op mijn gemak rondkijken. Met de winkelbus kan ik ook in de week eens weg. Je hebt altijd wel iets nodig tussendoor.’ Elza Boonaerts - Passagier

 

Naast een handig vervoersmiddel is het ook een gezellige boel op de bus. Mensen uit de buurt komen in contact met elkaar, er wordt gekibbeld over wat nu de beste wasverzachter is en er wordt wat afgelachen. Minder mobiele bewoners krijgen een stukje vrijheid terug en zijn minder afhankelijk van familieleden of vrienden.  

 

 ‘Ik hoop dat ik dat zal kunnen blijven doen. Het is een fantastisch initiatief.’ -  Marguerite Dillien - Passagier

De winkelbus was een experiment  in de wijk Luchtbal. Na de proefperiode volgde een evaluatie en momenteel wordt er bekeken om de dienst verder te zetten en uit te breiden naar andere wijken en regio's.  

Bron:  Visie

Ook interessant: