De weg naar een blij Luchtbal-Noord

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet
Abonneer mij

.

Mobiliteitsuitdagingen horen nu eenmaal bij een groeiende stad. Daarom zoeken we steeds naar interessante alternatieven en creëren we nieuwe oplossingen. Stadslab2050 en Slim naar Antwerpen gaan samen met de buurtbewoners van Luchtbal-Noord op zoek naar mobiliteitsoplossingen. Luchtbal-Noord is als een dorpje vlakbij de stad. Er zijn echter weinig voorzieningen en diensten aanwezig, waardoor veel mobiliteitsnoden ontstaan. Kan dat beter? Kunnen we de buurt blij dichtbij maken? 

Komend half jaar zullen we samen met buutbewoners ideeën uitwerken om daarna vernieuwende projecten te starten voor een toegankelijke en aangename buurt. We stellen veel vragen, verzamelen veel ideeën en komen hopelijk met innovatieve oplossingen op maat van de buurt.

Startmoment 16 juni 

Op 16 juni verwelkomden we de bewoners van Luchtbal-Noord onder ons tentje op het plein. Veel bewoners waren nieuwsgierig en we ontdekten veel goesting om te experimenteren. We dachten samen na over de buurt en hoe mensen zich verplaatsen in de buurt. Twee innovatie-uitdagingen werden geselecteerd om samen rond te experimenteren.

Slim winkelen

Naar de winkel gaan. Voor de meeste mensen is het een allendaagse bezigheid, al zien we verschillende drempels . Winkels zijn misschien dat tikkeltje te ver, je bent slecht te been of beschikt niet over het juist vervoersmiddel.

Hoe kan de buurt zich organiseren om op een slimmere en aangenamer manier hun inkopen te doen. Kunnen we dit oplossen door te rekenen op vriendelijke en behulpzame buren of moeten we een andere oplossing uitdenken. Kunnen we een model creëren met sociale partners en mobiliteitspunt op de agenda zetten? En vooral, wat is het beste model op buurtniveau. Wie hebben we nodig om dit te doen slagen? We bekijken verschillende pistes en gaan praten met bestaande initiatieven op zoek naar een oplossing op maat. 

 Veilig fietsen

In Luchtbal-Noord liggen enkele rode lopers voor fietsers te blinken op zonnige dagen. Biedt dat opportuniteiten voor een fietsvriendelijke buurt? Hoe zorgen we ervoor dat fietsen in de buurt aangenamer wordt? Moet het veiliger? We zoeken het uit.

Een zomer vol experimenten

Deze zomer trekken we de straat op en gaan we met bewoners experimenteren. We gaan live dingen uittesten. We nemen de uitdagingen van hierboven en gaan kijken wat wel of niet werkt in de buurt. Door dit samen met bewoners te doen, krijgen we een goed zicht op wat echt nodig is in de buurt.We gaan samen aan de slag om van Luchtbal-Noord een slimme buurt te maken.    

Ook interessant: