Buurtbewoners uit Sint-Andries testen hun tuinstraat

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet
Abonneer mij

.

In Antwerpen worden 5 tuinstraten aangelegd die hun buurt moeten vergroenen, verblauwen en verbinden. Maar eerst wordt er uitgebreid geëxperimenteerd. Op zaterdag 8 september gingen de bewoners van de Lange Riddersstraat in Antwerpen voor het eerst aan de slag in hun test-tuinstraat. De projectleider Bonnie van der Burgh en de buurtbewoners zijn enthousiast over het groen, maar zitten ook nog met enkele bezorgdheden die ze de komende maanden samen op de proef zullen stellen.   

Wat is een tuinstraat?

Projectleider Bonnie van der Burgh vertelt in een notendop: “De tuinstraten zijn een pilootproject van de stad Antwerpen. We leggen op vijf verschillende plaatsen in de stad tuinstraten aan met als doel hun buurt te vergroenen, veblauwen en verbinden. Op die manier proberen we in te spelen op de klimaatsverandering, waarbij het klimaat steeds extremer en minder voorspelbaar wordt. Een straat vergroenen, brengt heel wat voordelen met zich mee. Zo kunnen we de extreme hitte wat temperen, en brengen we meer natuur en biodiversiteit in de stad, bijvoorbeeld. Door te verblauwen, bufferen we het overtollige regenwater. Het verbinden slaat er dan weer op dat we de straat weer meer aan haar bewoners willen geven. Elke tuinstraat krijgt vorm op maat van haar locatie en haar bewoners en kan er dus helemaal anders uitzien. De Lange Riddersstraat in de wijk Sint-Andries is een smalle doorgangsstraat. Hier is weinig plek en dus planten we hier vooral in de hoogte. De participatie van de buurtbewoners staat altijd centraal. Zij denken met ons mee over wat een tuinstraat voor hen betekent en wat voor hen haalbaar is.”

Werken onze ideeën in het echt even goed als op papier?

Op zaterdag 8 september staken de stad en de buurtbewoners uit de Lange Riddersstraat voor het eerst de handen uit de mouwen. Ze maakten het goedgekeurde schetsontwerp, waar ze samen aan werkten, concreet in het straatbeeld.

Bonnie van der Burgh: “We plantten duizend planten in plantvakken en kleurden een strook doorheen de hele straat blauw. Volgens de eerste ontwerpen komt hier later een riviertje. Op die manier kunnen we ondervinden of het plan, dat tot hiertoe enkel op papier bestond, ook in de praktijk werkt. Ik merk veel enthousiasme bij de buurtbewoners, maar ook enkele terechte bezorgdheden. En daar moeten we heel bedachtzaam mee omgaan.”

 

Buurtbewoners moeten de vlam erin houden

Marc Wiesé uit de nabijgelegen Sint-Andriesstraat en Trix Van der Have uit de iets verdere Gildenkamerstraat zijn beide lid van de transitiegroep Klimaatrobuust Sint-Andries. Zij zijn grote fan van het idee van de tuinstraten.

Marc: “Eens een echte tuinstraat zal de Lange Riddersstaat mee deel uitmaken van de XL groene ader van aan het Muntplein tot aan de speelruimte van Habbekrats. Zo creëren we een autoluwe, groene en veilige omgeving voor alle kinderen uit de buurt. En een tuinstraat levert natuurlijk ook een belangrijke bijdrage aan het klimaat. Het voorziet in heel wat manieren om het regenwater bij te houden en te hergebruiken wanneer het nodig is, bijvoorbeeld”.

Trix: “En buurtbewoners en schoolkinderen kunnen de kruiden die ze nodig hebben gewoon komen plukken op straat. Heerlijk toch? Maar het hele proces moet wel niet te snel gaan”, vindt Trix. “De buurtbewoners hebben tijd nodig om eraan te wennen.” Marc: “We moeten er inderdaad, ook na vandaag, de vlam in houden. En daarvoor zie ik wel een taak voor onze transitiegroep. We kunnen en willen dit project graag mee ondersteunen.“

 

Een tuinstraat brengt mensen bij elkaar

Buurtbewoners Ian Kenny en Ann Segers uit de Lange Riddersstraat hielpen ook heel graag mee om de eerste fase van hun tuinstraat mee vorm te geven.

Ann: “We houden van groen en vinden het heel fijn dat onze straat nog groener wordt. We hopen alleen dat er ook in de toekomst nog voldoende ruimte zal zijn om fietsen voor het huis te plaatsen en met de wagen te passeren. Daarom is het een heel goed idee om eerst te experimenteren. De bloembakken die nu al aan de Muntstraat staan, bijvoorbeeld, blijken nu toch net iets te groot. Het is nu knap lastig om zonder beschadigingen in en uit de parking te rijden.” 

Ian: “Maar we merken vandaag al dat de tuinstraat onze straat nog wat socialer maakt. Er zijn deze morgen al heel wat mensen gestopt om een praatje te maken. En dat vinden we heel fijn.”

Hopen op minder verkeer

Ook Mimount uit de Rijke Beuckelaerstraat en Rosy uit de Lange Riddersstaat helpen graag mee aan hun tijdelijke tuinstraat.

Mimount: Ik vind het hele idee gewoon fantastisch! Voor mij is het nu al geslaagd en ze mogen het gerust uitbreiden naar de andere straten in de buurt. Ik hou van groen in de straat en het brengt mensen bij elkaar.”

Rosy: Ik hoop dat de tuinstraat er vooral voor zal zorgen dat onze straat wat rustiger wordt en minder verkeer zal aantrekken. Of toch zeker geen grote vrachtwagens meer.“

 

Eind oktober zal de stad de eerste testfase, samen met de buurtbewoners, evalueren. Aan de hand van die conclusies worden de plannen dan verder gefinaliseerd. Als alles goed loopt, wordt de straat eind 2019 definitief omgevormd tot een tuinstraat.