Sporten op het dak van de stad

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet
Abonneer mij

.

Een groene speelzone bovenop een dak. Dat is wat je krijgt wanneer je klimaatbewustzijn en een gebrek aan vrije speelruimte met elkaar combineert. “Met ons groen dak willen we regenwater opvangen én extra speelruimte creëren middenin een druk bewoonde stad. What’s not to love?”, vraagt Dries Boeye, gepassioneerd jeugdwerker bij Habbekrats, zich luidop af.

Extra speelruimte middenin de stad

“Habbekrats, een warm huis in het midden van de Sint-Andrieswijk geeft kinderen en jongeren ruimte om al spelend en sportend te ontmoeten, te koken of op uitstap te gaan. Iedereen is er welkom. “Maar in de eerste plaats richten we ons op kinderen en jongeren die nergens anders heen kunnen”, vertelt Dries. “In plaats van enkel op straat rond te hangen vinden ze in Habbekrats een plek waar ze heen kunnen. We bereiken super veel kinderen en jongeren, niet enkel uit de wijk. En die hebben plaats nodig. En dat is moeilijk te vinden middenin de stad. Op ons dak is echter nog wel wat ruimte vrij. Zo ontstond onze droom: Een groene sport- en speelzone bovenop ons dak.“

Een droom van 10 jaar wordt werkelijkheid

“We koesteren deze droom al 10 jaar en nu wordt die stilaan werklijkheid”, vertelt Dries. “De originele plannen dateren van onze verbouwing. Toen vormden we deze voormalige stoomwasserij om tot een kleurrijk en multifunctioneel huis voor jongeren: Habbekrats For Teens. Het idee van een groene speelruimte bovenop het dak was er toen ook al, maar we konden niet alle dromen in één keer realiseren. De plannen voor het dak verschoven naar de achtergrond. Maar nu, 10 jaar later, pikken we die droom weer op, onder impuls van Stadslab2050-traject ‘Klimaat robuust Sint-Andries’.“

Ongestoord spelen én omgaan met klimaatsverandering

De plannen zijn groot(s). “Naast extra speelruimte zijn we ons ook heel bewust van het klimaat, legt Dries uit. “Het is vijf voor twaalf. We willen ons steentje bijdragen én onze jongeren mee bewust maken. Ons groen dak wordt daarom meer dan enkel een sport-en speelzone. We willen ook regenwater opvangen om de riolering te ontlasten en ons gebouw optimaal isoleren. Een echte win-win-situatie.”

Op ons dak storen we niemand en het uitzicht is adembenemend

“Als dit lukt is Antwerpen op slag een pak cooler en een échte jongerenstad”, vindt Dries. “We worden dan bij uitstek een plek waar jongeren écht ongestoord kunnen spelen en sporten. Op 15 m hoogte hinderen de kinderen en jongeren niemand en hebben ze een adembenemend uitzicht over hun stad.”

Wie helpt mee?

“We zijn al goed op dreef om onze droom waar te maken”, besluit Dries, “maar ons netwerk mag altijd nog sterker. Iedereen met iedeeën om ons project nog beter te maken, is heel welkom. En zeker eens onze speelzone er is, kunnen we nog helpende handen gebruiken. Ik denk dan aan vrijwilligers die trainingen willen geven, bijvoorbeeld. En we reiken ook graag de hand naar andere organisaties of mensen die ons dak mee willen gebruiken.”