Hoe kunnen we al die slimme milieumaatregelen betalen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet
Abonneer mij

.

Wat als we een systeem om regenwater te hergebruiken kunnen financieren met de besparingen die dat oplevert in het rioleringsnetwerk? Erik Verbeke, gebiedsingenieur bij rio-link (rioolbeheerder van de stad Antwerpen) denkt erover na.

Besparen om te investeren

‘Pay for performance’ is een financieel model dat al langer bestaat in de Verenigde Staten. Volgens dit principe kan een investeerder betaald worden met de besparing die zijn project oplevert. Wanneer een investeerder bijvoorbeeld een project bedenkt waardoor er minder water door de rioleringen stroomt, kan de rioleringsbeheermaatschappij die investeerder betalen met de centen die zij dankzij dat systeem kunnen besparen.

Een groen dak dat zichzelf betaalt

Erik Verbeke maakt het concreter: “Ik onderzoek welke financiële winst een grootschalige implementatie van bijvoorbeeld groene daken of de aanleg van waterdoorlatende parkeerstroken kunnen opleveren. Deze duurzame maatregelen zouden er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat ons rioleringssysteem langer meegaat. Het geld dat we uitsparen omdat we minder (snel) moeten vernieuwen, zou dan gebruikt kunnen worden om die groene daken of nieuwe parkeerplaatsen te betalen.”

Sint-Andries als proeftuin

“St-Andries is onze testcase. Ik bereken op dit moment wat het verschil in kosten voor rio-link is om alle rioleringen te vernieuwen zonder nieuwe projecten of wanneer iedereen zijn regenwater vertraagd zou afvoeren. Met dat mogelijke verschil in kosten wil ik vervolgens bekijken of er iemand geïnteresseerd kan zijn om met dat bedrag iets te doen. Een centraal systeem implementeren in de wijk om regenwater te hergebruiken, bijvoorbeeld.”

Eerst tellen dan pas aan de slag

“In eerste instantie willen we uitzoeken hoe dit financieel model kan werken. Pas daarna denken we na over een concreet proefproject. Wij denken vanuit rio-link natuurlijk eerst aan allerlei maatregelen die ervoor zorgen dat er minder regenwater afstroomt, maar in principe kan dit model eender welk project financieren. Maar laat ons eerst goed berekenen of zo’n model echt rendabel is. Daarna zou het natuurlijk heel fijn zijn om een eerste proefproject te starten.”