Zit je straks gezellig te lezen in de daktuin van de bib?

Bibmedewerkers op het dak dromen nu al van een tuin

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet
Abonneer mij

.

Bib Couwelaar in Deurne heeft volop plannen om hun grote dak om te toveren in een daktuin voor de bib bezoekers. Hiervoor gaan ze samen met Stadslab2050 de uitdaging aan om hun dak-dromen een klimaatrobuuste invulling te geven.

Klimaatrobuust? Het veranderende klimaat brengt in de stad meer droge, hete zomers, occasioneel hevige regenbuien en heeft een impact op de leefomgeving van mens en dier. Een klimaatrobuuste daktuin houdt hier rekening mee door ruimte te geven aan slim hemelwaterbeheer en biodiversiteit en door voldoende aandacht te schenken aan het voorkomen van hittestress en windoverlast.

Stadslab2050 ondersteunt de komende maanden de bib met de opmaak van hun plannen. Ze zijn een van de vier geselecteerde cases die moeten dienen als interessante voorbeeldprojecten van klimaatrobuuste daken in Antwerpen.

Een reporter van Stadslab2050 bezoekt tijdens het traject de verschillende deelnemers. Mark Bogaerts, bibliothecaris, is een open boek en doet de plannen uit de doeken.

 

Het imposante gebouw van architect Jul De Roover is al jaren een belangrijke ontmoetingsplaats in de buurt. De erg typische inrichting en bouwstijl zijn echter verouderd en aan een grondige opknapbeurt toe. De bib zal volledig heringericht worden met groot respect voor de architecturale waarde. Het installeren van een publieke daktuin zal met dezelfde insteek gebeuren.

 

Wat heb je dankzij de workshops geleerd dat je plannen kan versterken?

Mark: “We wilden een aantal functies combineren, maar dankzij de vergaderingen met Stadslab2050 en het visiearchitecten-team beginnen die ideeën pas echt vorm te krijgen. Zo denken we nu om water te gaan hergebruiken voor de bevloeiing van het dak en onderzoeken we wat het slimst is voor het bovenste dak: bijvoorbeeld een combinatie groendak met zonnepanelen, of een combinatie regenwateropvang met zonnepanelen.

Achter de bib ligt het kerkhof met een fijn park dat we willen laten doorlopen in de daktuin door de vegetatie omhoog te laten klimmen tot op het dak. Het wordt de ideale biotoop voor onze bijenkasten die een rustige plek zullen krijgen op het hoogste dak.”

 

Wat wil je bereiken met de opwaardering van jullie daken?

Mark: “Het oude gebouw is helemaal niet energiezuinig, het dak zal daar een grote rol in gaan spelen. Zeker de zonnepanelen moeten de energiekost drukken. Voor de hoge gebouwen in de buurt zal het zicht enorm verbeteren en de buurt krijgt er een grote groene plek bij.”

 

Hoe past dit in de publiekswerking van de bib?

Mark: “Een bib moet mee met haar tijd, zo willen we op het dak graag koffie kunnen aanbieden, studenten moeten er kunnen studeren, we willen er lezingen geven, mensen met een goed boek een relaxplek aanbieden en we willen er yogalessen in de buitenlucht laten doorgaan. Daar is binnen nu geen ruimte voor en het dak zou de perfecte oplossing kunnen bieden. We willen dus niet enkel een groen dak om ecologische redenen maar het dak moet ook zo aantrekkelijk en gezellig zijn dat mensen er willen verpozen. Het wordt een extra tuin-op-hoogte voor de buurt.

De visiearchitecten stelden ook voor om het dak op te vatten als “ecotheek”, een soort van inspiratiebron waarbij de verschillende soorten beplantingen getoond worden. Via QR-codes zouden mensen dan informatie kunnen vergaren, wat dan weer perfect bij onze bibmissie past: informatie-uitwisseling.”

 

Hoe passen de plannen binnen de architectuur van dit aparte gebouw?

Mark: “Ik ben van dit gebouw beginnen houden nadat verschillende mensen me wezen op de speciale details en de opvallende bouwstijl. Het volledige gebouw is monument en daarom is de dienst erfgoed een belangrijke partner om mee samen te werken. We gaan net die specifieke “brutalistische” bouwstijl in the picture zetten. In de leeszaal is de draagstructuur van het dak goed zichtbaar. Onze architecten laten deze diagonale lijnen nu ook terugkomen in de plannen voor het dak. We krijgen nu al geregeld architectuurliefhebbers over de vloer die fan zijn van De Roover’s werk, we hopen dat ze in de daktuin zijn lijnenspel terugvinden.

Ook mensen die normaal niet vaak naar de bib komen, zijn welkom om straks van de daktuin te genieten. We willen echte beleving toevoegen aan deze plek zodat mensen het hele gebouw kunnen en mogen gebruiken. Het mag hier gerust wat meer gaan bruisen. Ons nieuwe motto zal zijn Geroezemoes is de nieuwe stilte. Dat devies zie ik perfect passen binnen de ambitieuze plannen van de bib van Deurne.”

De schets van architectenbureau Stramien toont de mogelijkheden voor het dak van Bib Couwelaar. Na de isolatie en het plaatsen van zonnepanelen voor energie, is een groene buitenruimte met patio en verbinding naar het naastgelegen groene gebied een optie om uit te werken.