'Wij willen onze klanten klimaatbewuster leren denken'

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet
Abonneer mij

.

De visie-architecten van het ontwerpbureau Stramien gingen samen met Stadslab2050 aan de slag om de groendakplannen van 5 geselecteerde daken in Antwerpen een klimaatrobuuste invulling te geven.

Klimaatrobuust? Het veranderende klimaat brengt in de stad meer droge, hete zomers, occasioneel hevige regenbuien en heeft een impact op de leefomgeving van mens en dier. Een klimaatrobuuste daktuin houdt hier rekening mee door ruimte te geven aan slim hemelwaterbeheer en biodiversiteit en door voldoende aandacht te schenken aan het voorkomen van hittestress en windoverlast.

Een reporter van Stadslab2050 bezocht de voorbije maanden de verschillende deelnemers tijdens het traject dat ze met Stramien liepen. In een laatste gesprek is het architectenbureau zelf aan het woord. Als visie-architecten hebben zij alle projecten enthousiast begeleid, hun expertise ingebracht en vooral ook geluisterd naar de wensen en zorgen van de verschillende betrokken partijen. Aan het woord zijn Timothy Vanagt en Evert De Baere, gepassioneerde architecten met een groen hart.

 

Hoe was het voor jullie om in opdracht van stadslab2050 de dakeigenaars te begeleiden naar een klimaatrobuuste dakvisie?

Evert: “Onze eerste co-participatie met Stadslab2050 was inspirerend en leerrijk. We proberen in al onze projecten zo klimaatbestendig mogelijk te werken, we merken dat zoiets veel impact heeft.”

Timothy: “We hebben zelf ook veel bijgeleerd voor de toekomst van ons bureau. Onze ervaring stimuleert collega’s om groen denken nog bewuster toe te passen in hun opdrachten. Wij willen onze klanten klimaatbewuster leren denken. De samenwerking met de verschillende partijen werkte daarvoor enorm bemoedigend, Vooral de co-creatie en het gevoel dat iedereen iets heeft bijgedragen maakt ons grote fan van dit traject.”

 

Wat nemen jullie mee uit de verschillende dakprojecten?

Timothy: “Van elk project nemen we iets mee. Zo leerden we van de dakeigenaars van kinderdagverblijf Elief dat ‘water oogsten’ door water op te vangen bij verschillende van hun buren een ingenieuze manier is om met regenwater om te gaan. Het idee voor de bib in Deurne om de afvalstroom lokaal te houden vinden we zeer boeiend. De ambitie is om het tuinafval van het dak om te toveren in teelaarde en vloeibare mest voor de planten op het dak. Zo wordt afval een materiaal om mee te werken en gaat niets verloren. Ook het idee van een ecotheek is een goed plan, daarin kunnen we verschillende soorten groendak laten zien en zo meer uitleg verschaffen voor zij die daar nood aan hebben.”

Evert: “Bij het project aan de Tabaksvest stellen wij voor om een daktoolkit te bedenken. Je moet dat zien als een soort van meubel dat uitgevouwen wordt zoals een Zwiters zakmes. Zo wordt er optimaal plaats gegeven aan groen.

Timothy: “Bij de Steinerschool viel vooral de wil tot co-creëren op en het durven denken aan oude technieken.”

Evert: “Dankzij Aquafin ontdekten we het belang van afvalwater en de mogelijkheden die daar nog liggen. In plaats van water te zuiveren tot een bepaalde graad en dan af te voeren, kan het afvalwater gebruikt worden om energie op te wekken of planten te doen groeien. Bij Stramien denken we cyclisch. Wij zetten afval graag in als nieuwe grondstof. Bijkomende kennis die we met dit project opdeden, willen we graag toepassen in nieuwe opdrachten.”

 

Welke experten hebben jullie aangeraden om de oorspronkelijke plannen te verbeteren.

Timothy: “Een aannemer van tuindaken maar vooral de plantenspecialist bleek van groot belang voor de daklaboranten. Om echt klimaatbestendig te denken moet je ook rekening houden met welke planten je best gebruikt. De juiste plant op de juiste plaats! Je kan wel een specifieke haag of beplanting wensen maar als die niet aangepast is aan ons veranderende klimaat heeft die geen nut, toekomstgericht denken is hier van groot belang.”

 

Zijn jullie nog inventieve oplossingen tegengekomen?

Evert: “Het hergebruiken van oude ecologische technieken krijgt weer meer aandacht. Je moet niet altijd hoogtechnologische zaken gebruiken om een groot effect te bereiken. Wij kijken bij Stramien graag naar wat er al is. Zo kwamen we de Olla terug tegen; een duurzame, effectieve en zuinige manier om planten water te geven. De aardewerken potten kunnen in een daktuin verwerkt worden. Ze zijn niet alleen esthetisch maar ook heel praktisch. Je vult de potten met water en als de grond droog komt te staan, geven de potten hun water af. Uiterst zuinig en heel efficiënt. Het is geen hightech oplossing, maar een oude techniek die we graag nieuw leven willen inblazen ...”

De schets van Stramien voor Elief combineert de elementen Energie, Gebruik en Natuur met Water, dat ook van de buurdaken komt.