Wat als je dak je dromen niet kan dragen?

Mensen met paraplu's op de grond bij Aquafin

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet
Abonneer mij

.

Aquafin NV, de belangrijkste afvalwaterzuiveraar in Vlaanderen, was geselecteerd om samen met Stadslab2050 de uitdaging aan te gaan om hun dak-droom een klimaatrobuuste invulling te geven.

Een klimaatrobuuste daktuin houdt rekening met het veranderende klimaat door ruimte te geven aan slim hemelwaterbeheer en biodiversiteit en door voldoende aandacht te schenken aan het voorkomen van hittestress en windoverlast.

Een reporter van Stadslab2050 ging op bezoek bij Aquafin. Het hoofdgebouw op de waterzuiveringsinstallatie, dat vlak naast de drukke ring ligt, is de plaats waar het bedrijf zijn dak-droom wou realiseren. Els en Aki van Aquafin hebben jammer genoeg slecht nieuws: “De stabiliteitsstudie van het dak heeft uitgewezen dat het niet geschikt is om onze dak-droom te realiseren. We moeten op zoek naar alternatieven.”

 

Aquafin zuivert het water van de Vlaamse huishoudens. Tegelijk gebruiken ze hun kennis over de watercyclus om oplossingen te bedenken voor wateroverlast en droogte. Ze beschikken over een ruime kennis van rioolstelsels en waterzuivering, maar kijken ook met een frisse blik naar bredere maatschappelijke uitdagingen zoals de klimaatopwarming.

 

Wat waren jullie plannen?

Els en Aki: “We willen als bedrijf niet alleen steeds groener gaan denken, maar ook groen doen! De uitdaging is om onze gigantische waterzuiveringssite meer te integreren in het stadsweefsel. Het idee was om op het dak van ons technisch gebouw een groendak met een watereducatiecentrum te installeren. We zagen het als een leerplatform voor biodiversiteit, groen- en waterdaken en waterzuivering. Maar dat was niet alles. Dit dak ligt op een unieke locatie die verschillende buurten kan verbinden door middel van een loop- en fietsbrug. Het kan mee een onderdeel vormen van de overkapping van de Ring in deze buurt.”

 

Waarom kan het plan niet doorgaan?

Els: “Het dak heeft een beperkte draagkracht en is slechts geschikt voor een sedumdak. Het gewenste minimum aan draagkracht voor een dak dat je toegankelijk wil maken voor het grote publiek is rond de 1000 kg/m², daar komt dit dak helaas niet eens in de buurt.”

 

Wat heb je geleerd van het Stadslab2050-traject?

Aki: “Ons netwerk is dankzij de vergaderingen met Stadslab2050 en de visiearchitecten enorm gegroeid en daar komen nieuwe opportuniteiten en innovatieve concepten uit voort, dat voelen we. Uiteraard vinden we het heel jammer dat de oorspronkelijke plannen in het water vallen, maar wat nu volgt is gewoon een andere denkoefening. We hebben dankzij Stadslab2050 contact met een dakbedekkingsbedrijf dat testers zoekt voor biodiverse “zoemdaken”. Dit zijn daken in een stedelijke omgeving die aangeplant worden met een biodiverse beplanting om massa’s insecten te lokken. We zoeken nu uit of ons dak daar wel geschikt voor is.”

 

Zijn er nog plannen?

Els: “De site integreren en deel laten uitmaken van de omliggende wijken is nog steeds de bedoeling. Zo kunnen we mensen en gemeenschappen dichter bij elkaar brengen. Hoe we dat best doen? Daarvoor is het nog even wachten op de definitieve plannen voor de overkapping van de Ring om van daaruit nieuwe projecten te ontwikkelen. Onze missie Propere waterlopen voor de volgende generaties en een leefomgeving in harmonie met water willen we hierin uitdragen. Ons doel is: meer groen, meer beleving en een grotere bewustwording over hoe met water om te gaan. We willen een voorbeeldfunctie vervullen.”