Nieuwe regenwatertonnen in samentuin Kavka

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet
Abonneer mij

.

 

Dat Antwerpenaren met groene vingers samen tuinieren op het binnenplein van jeugdcentrum Kavka is niet nieuw, maar sinds kort staan er naast de weelderig begroeide groenten- en kruidenbakken nu ook 2 grote regenwatertonnen te blinken.

Aangezien Stadslab2050 steeds de vinger aan de pols houdt over klimaatbewuste initiatieven in de wijk Sint-Andries, gingen we ons licht opsteken bij Adriana Jobse, bevlogen coördinatrice van de samentuin en lid van het project ‘Sint-Andries Klimaatrobuust’.

De dorstige tuin

In de samentuin van Kavka komen vrijwilligers, gaande van een jong koppel tot een 80 jarige vrouw, tweemaal per week samen om te zaaien, knippen, oogsten en water te gieten. De tuin bestaat uit 24 moestuinbakken, samen goed voor 30m² bewerkbare grond. Dit vergt dan ook een behoorlijke toevoer van water. Om drinkwater – en dus ook kosten – te besparen, werd al snel gedacht aan het opvangen van regenwater. Regenwater gebruiken om het groen te bewateren is niet enkel kosteloos, het is ook gezonder voor het groengoed.

Het dak van Kavka leek hiervoor aangewezen, maar het water dat op het dak viel, stroomde gewoon recht de riolering in. Hier zagen Adriana en ‘Sint-Andries klimaatrobuust’ een enorme opportuniteit. "We hebben toen naar het Ecohuis gebeld om advies te vragen. Dit resulteerde in gesprekken met bevoegde stadsdiensten, die ook ter plekke kwamen kijken. Op basis hiervan werd het project uitgewerkt en een subsidieaanvraag ingediend bij Stadsmakers."

 

 

Kleine ingrepen, grote gevolgen

Met steun van Stadsmakers en de Burgerbegroting werden 2 regentonnen (IBC containers) aangekocht van elk 1000 liter. Om deze gevuld te krijgen, wordt het afvoersysteem nu via een vertakking eerst naar de regentonnen afgeleid. Eens deze volledig vol zijn, wordt de overschot aan water verder geleid naar de riolering. Dit houdt een enorme winst in. Sleuren met gieters ligt nu in het verleden. Door de tonnen op elkaar te plaatsen, krijg je de benodigde druk op de waterslang, die op het kraantje van de bovenste ton is aangesloten. Desalniettemin blijft de mogelijkheid uiteraard bestaan om aan het kraantje van de onderste ton een gieter te vullen.

Een zaadje planten

De motivatie voor deze tonnen was niet louter financieel geïnspireerd. In dit samentuinproject zijn ze zich zeer bewust van het milieu en de klimaatverandering en beseffen ze wat voor een schaars goed water is. ‘Wij zijn tegen verspilling en willen ons steentje bijdragen in de strijd tegen de klimaatverandering’ aldus Adriana. Ook het educatieve aspect speelt mee. ‘We willen sensibiliseren om slimmer om te gaan met water. Mooi meegenomen is natuurlijk dat hier heel veel jeugd over de vloer komt. De meesten uiteraard voor een feestje of andere dan groene redenen, maar bij sommige kunnen we misschien toch een spreekwoordelijk zaadje planten.’

Kers op taart voor Adriana is hun inplanting in het geheel. ‘Ze staan er prachtig. Je zou haast denken dat ze er eerst stonden en de rest errond is gebouwd en geschilderd. In de toekomst zouden ze zelfs nog mooier kunnen worden: ik heb al een wijnstokje dat ik er ooit graag tegenaan zou willen laten groeien en op termijn misschien ook snijbonen’.