Elke druppel telt- inspiratie voor hitte en water

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet
Abonneer mij

.

We weten het al langer, in Nederland zijn ze het gewend om met water om te gaan. Als we op zoek gaan naar inspirerende voorbeelden rond water en hitte dan stoten we op 2 heel boeiende websites. De Nederlanders hebben ons huiswerk alvast gedaan, makkelijk.

Rainproof - de stad als spons

De eerste website is Amsterdam Rainproof, deze website is een initiatief van een heel netwerk van organisaties, waaronder de gemeente, maar ook de TU Delft en bedrijven als Arcadis of buurtinitiatieven zoals ‘de buurt van Jan’.

Net als in Antwerpen willen de Amsterdammers graag droge voeten. Hun idee is eenvoudig, geen half miljard investeren in grote maatregelen zoals ondergrondse bakken om het water op te vangen. Nee, tegen een beperkte kostprijs een pak kleine maatregelen integreren en zo de hele stad tegelijkertijd als spons gebruiken.

De infographics op de website steken onze ogen uit. Op een ontzettend mooie manier brengen ze de leuke ideeën en maatregelen die je kan nemen in beeld. De Amsterdammers maakten er eentje voor je gebouw, je tuin, je straat, plein of buurt.

Ken je de verkeersdrempel die als watergeleider fungeert al? Of het geperforeerde riool? Of wat dacht je van de regenwaterschutting? Een schutting tussen 2 tuinen die vol met water kan lopen en waar je dan een kraantje kan opzetten. Wel geen ruzie maken met de buurman over dat water natuurlijk. Je vindt een beeldje hieronder, maar klik vooral door voor de interactieve infographics.

De schrik zit er trouwens goed in op de website van Amsterdam, de verwijzingen naar de wolkbreuk in Kopenhagen (2 juli 2011) die voor meer dan 1 miljard euro schade bezorgde, staat prominent in het manifest. Met de slogan ‘elke druppel telt’ willen ze zich in Amsterdam alvast niet laten verrassen en wachten tot het fout loopt, maar van tevoren de risico's aanpakken.

Voorzichtigheid is de moeder van de porseleinwinkel, weet je wel.

Groenblauwe netwerken - Ontwerptool

Die andere grote stad, Rotterdam laat zich ook niet onbetuigd. Op hun site - tegelijkertijd een ontwerptool - vind je een pak leuke foto’ s en maatregelen.

Het begint met verplaatsbare dammen en schotten, maar dat grof geschut trekt minder onze aandacht. Het idee van holle wegen spreekt ons al meer aan. Als je dan de stoep wat mee omhoog trekt ben je bij sterke regen zeker dat je toch droge voeten houdt. De website stelt een uigebreid scala aan groene daken (hellend, een verblijfsdak, een natuurdak) voor. Je kan het zo gek niet bedenken of het kan wellicht op je dak. Inspiratie genoeg om het dakenpark van Sint-Andries te realiseren lijkt ons.

Als je het echt ver door wil trekken, dan kan je een ‘living machine’ maken. In deze 'machine' wordt regenwater (of grijswater) biologisch gezuiverd (door planten dus) en hergebruikt in een serre. In het Schotse dorpje Findhorn wordt het gebruikt om het afvalwater van een dorp te zuiveren.

Lijkt dit je allemaal wat te moelijk, kijk dan gewoon even wat je nu al in je tuin kan doen om het water daar te houden. Je dakgoot ontkoppelen, een eigen wadi maken of een regenpoel. Simpel gaat het ook.

Foto: copyright Stad Amsterdam