Bewoners Sint-Andries meten hittestress in de wijk

Bewoners Sint-Andries meten hittestress in de wijk. Copyright: Victoriano Moreno.

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet
Abonneer mij

.

De zomer van 2018 stond al geboekstaafd als één van de droogste en warmste sinds het begin van de metingen in ons land, maar bleek kinderspel vergeleken met de hittegolf die ons deze zomer genadeloos trof. De verzengende hitte leende zich dan ook uitstekend om metingen naar hittestress uit te voeren.  

Zo gingen geëngageerde bewoners uit de Sint-Andrieswijk - gewapend met een meettoestel van de Vlaamse Instelling voor Technologische Ontwikkeling (VITO) - gedurende de ganse zomer (bij temperaturen boven 25 graden) langs 16 punten in de wijk. Op 4 verschillende tijdstippen van de dag maten ze de 'natte-bol-temperatuur'. Dit is een goede maatstaf voor hittestress, omdat ze niet enkel rekening houdt met de luchttemperatuur, maar ook met andere weersomstandigheden zoals luchtvochtigheid, schaduw en wind.

 

Copyright: Victoriano Moreno.

 

Uit de resultaten van de testmetingen vorig jaar bleek al dat het op hete dagen óveral in Sint-Andries erg warm wordt: op elk van de 16 punten in de wijk maten de bewoners hittestress. Met spreekt van hittestress wanneer de natte-bol-temperatuur meer dan 25°C bedraagt. Ondanks dat het op sommige plekken door schaduw of een briesje enkele graden koeler was, werden zware inspanning toch overal afgeraden.

Klik op onderstaande kaart om de hittestress op verschillende momenten in de wijk te zien.

 

Bron: VITO.

 

De testmetingen bleken erg leerrijk: de onderzoekers hebben er veel lessen uit kunnen trekken die hielpen bij de meetcamapgne die deze zomer liep in Sint-Andries. Op basis van de resultaten van deze zomer zullen we de effecten van groen in kaart kunnen brengen, bekijken waar er zeker verkoelende maatregelen genomen moeten worden en de modellen die we gebruiken om hittekaarten te maken, aftoetsen aan lokale metingen.

 

Infoavond: resultaten meetcampagne 

Op 30 september liept de meetcampagne over stedelijke hitte af. Die avond presenteerde VITO de resultaten van de hittemetingen en blikt terug op de samenwerking van het burgerobservatorium.

Lees hier meer over de resultaten van de meetcampagne en enkele beleidsaanbevelingen die VITO formuleert om de stad klaar te stomen voor de klimaatverandering.