Bewoners Sint-Andries meten hittestress in de wijk

Bewoners Sint-Andries meten hittestress in de wijk.

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet
Abonneer mij

.

De zomer van 2018 stond al geboekstaafd als één van de droogste en warmste sinds het begin van de metingen in ons land, maar bleek kinderspel vergeleken met de hittegolf die ons genadeloos trof deze zomer. De verzengende hitte leent zich dan ook uitstekend om metingen naar hittestress uit te voeren in de Sint-Andrieswijk. De meetcampagne loopt nog tot en met 30 september 2019. 

Geëngageerde bewoners gaan gewapend met een meettoestel van de Vlaamse Instelling voor Technologische Ontwikkeling (VITO) gedurende de ganse zomer (bij temperaturen boven 25 graden) langs 16 punten in de wijk. Op 4 verschillende tijdstippen van de dag meten ze de 'natte-bol-temperatuur'. Dit is een goede maatstaf voor hittestress, omdat ze niet enkel rekening houdt met de luchttemperatuur, maar ook met andere weersomstandigheden zoals luchtvochtigheid, schaduw en wind.

 

 

Uit de resultaten van de testmetingen vorig jaar bleek reeds dat het op hete dagen óveral in Sint-Andries erg warm is: op elk van de 16 punten in de wijk maten de bewoners hittestress. Met spreekt van hittestress wanneer de natte-bol-temperatuur meer dan 25°C bedraagt. Ondanks dat het op sommige plekken door schaduw of een briesje enkele graden koeler was, werden zware inspanning toch overal afgeraden.

Klik op onderstaande kaart om de hittestress op verschillende momenten in de wijk te zien.

 

 

De metingen vorig jaar waren nog maar een test, maar bleken al erg leerrijk: de onderzoekers hebben er veel lessen uit kunnen trekken die helpen bij de meetcamapgne die momenteel in de wijk loopt. Op basis van de resultaten deze zomer zullen we de effecten van groen in kaart kunnen brengen, bekijken waar er zeker verkoelende maatregelen moeten genomen worden en de modellen die we gebruiken om hittekaarten te maken, aftoetsen aan lokale metingen.

Oproep

We zoeken nog steeds vrijwilligers die mee de hittestress in de wijk willen meten. Geïnteresseerd? Stuur dan een mailtje naar inge.liekens@vito.be en help de hittekaart van Antwerpen scherper te krijgen!