Een groene ader doorheen de wijk.

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet
Abonneer mij

.

Een mix van bewoners en professionelen stampten het project “Groene ader in Sint-Andries” uit de grond. Pieter Sergeant, die een samentuin op het Heldenplein heeft, doet het idee uit de doeken.

 

Foto: Pieter Sergeant droomt van groen in Sint-Andries

Sint-Andries snakt naar groen

“De bedoeling is dat doorheen Sint-Andries een groene verbinding komt. Vanaf het Heldenplein, naar het Sint Andriesplein, via de Musica en het Muntplein tot aan het Oeverplein komt een groene link. In eerste instantie willen we op tien punten iets doen met groen: groene muren, groenslingers, plantenbakken, groene voortuinen, noem maar op. Hoe meer mensen willen meedoen, hoe ambitieuzer we kunnen zijn. Op lange termijn kan dit evolueren naar een echte groene ader doorheen onze wijk. En als we helemaal mogen dromen, maken we ook water zichtbaar op deze groene ader. Daarvoor werken we ook samen met een ander ideeteam dat is ontstaan uit het Stadslabtraject voor Sint-Andries: de Waterbergskes.”

Dat deze ploeg kan dromen is wel duidelijk. Maar ze willen de droom ook zichtbaar maken voor anderen. “Op de tien punten willen we een landschapsarchitect een droombeeld laten tekenen, hoe dat punt in een ideale situatie vergroend kan worden. Deze beelden willen we in het straatbeeld tonen en als dat niet mogelijk is, via een QR-code die doorlinkt naar een app op je smartphone.”

Eigenlijk is dit een project waar heel Sint-Andries mee aan de slag kan. “Als dit project lukt, is er een grotere betrokkenheid van bewoners bij groen, dan experimenteren ze om eigen groen te creëren. In het straatbeeld hebben we het dan minstens op de tien plaatsen van de route iets groener gemaakt.”