Bewoners kleuren Sint-Andries groen

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet
Abonneer mij

.

Even voorbij de toegangspoort van COsta op de Sint-Andriesplaats, heerst er een heel gezellige drukte. Een mengelmoes van jong en oud spendeert er de hele zaterdagvoormiddag aan denken, tekenen, praten en discussiëren over een groener Sint-Andries.

Het projectteam ‘Groene Ader’ heeft ruim 70 buurtbewoners rond tien tafels geschaard. Aan de tafels kunnen de deelnemers hun ideeën voorleggen voor een groener en klimaatrobuuster Sint-Andries. Er zijn tafels over ontharding, groenafval of hergebruik van regenwater. Andere tafels hebben een onderdeel van groen als thema: speelgroen, verkoelingsgroen, sociaal groen, eetbaar groen, …

Vanaf het Heldenplein over de Sint-Andriesplaats via de Musica en het Muntplein tot aan het Oeverplein komt er een groene link en daar mogen de buurtbewoners volop hun ideeën over spuien. Want hoe meer mensen er meedoen, hoe ambitieuzer het hele plan kan worden. En dat de mensen geëngageerd en betrokken zijn, is nu al duidelijk.

Mickie woont op de Sint-Andriesplaats en nam deel, omdat ze graag een groener Antwerpen wil: “Ik ben heel erg begaan met het groener maken van de buurt. Dit is een mooie formule om daaraan te werken. Hier zitten allemaal gelijkgestemden en mensen die zich mee willen inzetten voor een groenere buurt.”

Dromen

Aan elke tafel bruist het van de ideeën – van wilde droombeelden tot eenvoudige ingrepen – en in dialoog met de andere deelnemers tekenen, kleuren en ontwerpen  de buurtbewoners allemaal geleidelijk aan een groene ader door Sint-Andries. De foto’s en de tekeningen op de discussietafels werken inspirerend. Op de fantasie van de deelnemers blijkt geen rem te staan: een pomp in de pompstraat, een waterbekken dat een speelbad kan worden, eetbaar groen langs de huizenrijen, …

Danielle en Mark wonen op Linkeroever.

Danielle: “Dit is gewoon leuk en gezellig om te doen. Als er iets positiefs gebeurt, dan willen we daar maar al te graag aan meehelpen.”

Mark: “Ik vind dit allemaal mooi, al moeten we wel nog nadenken over hoe dit achteraf allemaal onderhouden kan worden.”

Ilias heeft met de andere kinderen gewerkt rond speelgroen. Hij heeft nagedacht over het plein in zijn wijk: “Op het Heldenplein staat een groot blok waar niemand iets mee doet. Ik zou dat liefst weghalen en in de plaats bijvoorbeeld een speleobox en een klimrek zetten. Aan onze tafel denken na over wat weg kan en wat er beter in de plaats zou komen.”

24 plannen 

Aan het eind van de voormiddag liggen er 24 posters met deelplannen klaar. Elk plan boordevol concrete ideeën. Iedere teamverantwoordelijke krijgt één minuut om zijn plan kort toe te lichten en ook daar regent het positieve reacties en leuke ideeën bij.

Reinhilde Schmit van StadsLab2050: “De bewoners kennen hun wijk dubbel zo goed. Zij weten wat waar nodig is en wat kan en niet kan. Het is gewoon superleuk dat de mensen gezamenlijk met die thema’s bezig zijn. Niet alles kan op korte termijn gerealiseerd worden, maar alles kan wel besproken worden en we kunnen nagaan hoe we een en ander gerealiseerd krijgen. Stadslab2050 heeft zelf een klein budget, maar sommige dingen zal de stad zelf mee financieren. Deze droomdag past in een traject dat al wat langer loopt. Ook specialisten hebben zich over deze thema’s al gebogen. Nu proberen we uit te maken wat de stad kan doen en wat de buurt kan doen.”

Na dromen komt doen

Na de droomdag van 17 juni volgt er op zondag 17 september een doedag. Tegen die tijd mag iedereen laten weten of hij mee de handen uit de mouwen wil steken voor een groener Sint-Andries, hoe hij denkt daarbij te kunnen helpen en wat er nog nodig is om de plannen te realiseren.

Wil jij ook Sint-Andries groener maken? Neem dan contact op met het projectteam via liefdevoordewijk@gmail.com

Je kan het project Groene Ader ook volgen via facebook (Liefde voor de Wijk) op #twitter (@liefdeVDwijk), op #instagram (@liefdevoordewijk) en op #Google+ (Liefde voor de Wijk)