Welke ideeën kan jij nog opnemen in Sint-Andries?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet
Abonneer mij

.

Hoe maak je een wijk klimaatrobuust? En wat kan werken in Sint-Andries? Dat was het uitgangspunt van het eerste deel van het Stadslab2050-traject ‘Klimaatrobuust Sint-Andries’.

Aan creatieve ideeën geen gebrek. Wanneer buurtbewoners, waterdeskundigen, de brandweer, kennisinstellingen, … samenwerken aan dezelfde uitdaging, ontstaat er een inspirerende dynamiek. En het blijft niet bij denken alleen. Er zijn al heel wat idee-teams gevormd, zoals de Groene Ader en de Waterbergskes. Ook de eerste experimenten krijgen vorm, zoals de testinstallatie om van regenwater drinkbaar water te maken.

Klus geklaard? Zeker niet. We zoeken nog trekkers voor heel wat ideeën die door de mensen uit de wijk werden geformuleerd en die veel mogelijkheden bieden voor de wijk. Een overzicht van alle ideeën lees je hier.

Nora Danko en Reinhilde Schmit, de twee enthousiaste projectleiders van dit Stadslab2050 traject, sommen hun favorieten op:

Rooftop Revolution

Nora Danko, die het project opvolgt vanuit het EcoHuis, ziet meteen veel potentieel in een idee uit Amsterdam: “Ik zou het fantastisch vinden als iemand het project ‘Rooftop revolution’ naar Sint-Andries haalt. We deden een tijdje geleden een oproep om een gratis groendak te winnen, waarop de KU Leuven experimenten kan doen om te meten hoeveel water een groendak kan bufferen. Sommige mensen stelden niet hun eigen dak kandidaat, maar een buurdak, waar ze op uitkeken. Want niet enkel voor de eigenaar is een groendak voordelig. Het is ook fijner om op een groendak uit te kijken dan op lelijke daken.” En dat is nu net het principe van ‘Rooftop Revolution’. Dit project haalt via de buurt geld en kennis bij elkaar om groendaken te realiseren. Je kan via het platform ook begeleiding winnen. De mensen die het experiment opzetten hoeven dit volgens Nora niet alleen te doen: “Aan de begeleiding zouden we als stad kunnen meewerken, want het EcoHuis heeft al groendakadviseurs in huis”. Er zijn heel wat binnengebieden die op lelijke daken kijken én er zijn veel platte daken in Sint-Andries. Bovendien zorgen groendaken voor een verminderde warmteontwikkeling en een betere geluidsdemping. Op stedelijk niveau zorgen groendaken voor een betere biodoversiteit en ontlasten ze de riolen bij hevige regenval. Een experiment is hier zeker zinvol. Reinhilde Schmit, projectleider van het Stadslab2050-spoor van Sint-Andries is dit idee ook heel genegen. Vooral omdat dit de kans heeft om klein te starten als een experiment en dan kan groeien: “We denken dat dit wel begint te leven vanaf dat dit een eerste keer gebeurt. Eens iemand dit zaadje plant, zit hier echt wel iets in.”

Dakenpark

In Sint-Andries is gemiddeld 2,6 m² privé groen per inwoner, wat heel weinig is. Als je in een huis woont met plat dak, kan een daktuin een oplossing bieden. Maar Nora ziet een grotere oplossing in een gedeelde daktuin: “In heel wat bouwblokken kunnen gemeenschappelijke daktuinen worden gerealiseerd die toegankelijk zijn voor iedereen van het bouwblok of zelfs voor de buurt. Om dit experiment te doen slagen hebben we zowel kandidaat-daken nodig als mensen die zo’n daktuin kunnen ontwerpen.” Op de langere termijn ziet Reinhilde nog een ambitieuzere doelstelling: “Als we helemaal mogen dromen, zien we ook een oplossing in een dakenpark: verschillende openbare daktuinen verbonden met elkaar.”

Coolspot

Nog een idee waar Reinhilde veel kansen ziet, maar dat nog niet is opgestart, zijn koele plekken: “Het zou interessant zijn als er een plek waar het nu in de zomer snikheet wordt, zo wordt omgevormd dat er schaduw is en water, zodat mensen die in slecht geïsoleerde gebouwen wonen, een koele plek kunnen opzoeken tijdens een hittegolf.” Dat is nodig, want Sint-Andries is tijdens een hittegolf een echt hitte-eiland, waar de temperaturen hoger liggen dan in gebieden met meer groen en minder verharding.

Regentuin

(c) vzw Mier

Heb je zelf een tuin? Dan kan je die gebruiken om water op te vangen. Het principe van zo’n watertuin is dat je de regenwaterpijp afkoppelt van het riool en het regenwater in je tuin laat lopen. Het water in zo’n tuin kan worden opgevangen door moerasplanten die langzaamaan het water laten insijpelen in de bodem. Of het kan worden verzameld in een poel tijdens natte periodes. “De manier om op een laagdrempelige manier mee te doen, en toch je eigen steentje bij te dragen”, meent Nora.

Openbaar domein

“Er liggen ook kansen om klimaatadaptatie mee te nemen in de heraanleg van straten en pleinen”, besluit Reinhilde. “Zoals pleinen ontharden, bomen meer kansen geven om te groeien, meer water bufferen in de straten en schaduw creëren.”