Een deelhuis boordevol tuingereedschap

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet
Abonneer mij

.

Een deelhuis boordevol tuingereedschap

“Niemand gebruikt een heggeschaar of grasmachine elke dag. Dan is het toch te gek dat we dat allemaal indiviueel aankopen?”

In Merksem bouwden de bewoners van de wooncoöperatie ‘Collectief Goed’ een deelhuis boordevol tuingereedschap met onder meer middelen uit het projectenfonds Duurzame Stad. “In dit deelhuis kunnen alle bewoners gereedschap ontlenen wanneer ze het nodig hebben.” Lief Vogels, medewerker bij Samenlevingsopbouw Antwerpen stad, legt uit hoe (goed) het werkt.

Collectief Goed, een coöperatie tussen bewoners en ondersteunende organisaties

Lief Vogels ondersteunt kwetsbare groepen door samen drempels te verlagen waar zij tegenaan botsen. De wooncoöperatie Collectief Goed is één van de projecten waar ze aan meewerkt. “ We ondervonden dat enkele grote gezinnen in hele slechte omstandigheden woonden en daar veel te veel geld voor betaalden. Toen we noch op de private, noch op de sociale vastgoedmarkt een oplossing vonden, moesten we creatiever denken. We startten een coöperatie op met de zoekende gezinnen zelf,  huisvestingsmaatschappij de Ideale woning, Samenlevingsopbouw, Diensten Thuis en Centrum Algemeen Welzijnswerk. Samen renoveerden we enkele panden van De Ideale Woning helemaal op maat van deze grote gezinnen.  

In een wooncooperatie doen bewoners meer dan alleen wonen
“Met Collectief Goed doen we meer dan huizen bouwen,  het is een echt particpatieproject”, legt Lief uit. “We vinden het belangrijk dat de bewoners betrokken blijven bij het beheer van hun eigen woning. Daarom zijn we gestart met huurdersgroepen. Alle bewoners sluiten zich aan bij de huurdergroep van hun wijk van zodra ze er komen wonen. Die huurdersgroep heeft verschillende taken en we komen regelmatig samen. Daarin leggen we alle thema’s op tafel waar huurders mee zitten en zoeken we samen naar oplossingen. Een van de vragen die zo aan bod kwam was ‘Hoe kunnen we onze leefkosten verlagen?’. En zo ontstond het idee van het deelhuis.”

Hoe werkt het deelhuis?

“Het deelhuis is een groot tuinhuis waarin huurders allerlei materiaal kunnen ontlenen om hun tuin te onderhouden”, legt Lief uit. Je vindt er een kruiwagen, een ladder, een grasmachine, enkele harken, zagen, een heggeschaar en spades. Allemaal spullen die veel geld kosten, maar die perfect gedeeld kunnen worden. Wie gebruikt zijn grasmachine elke dag? Wie iets nodig heeft, contacteert de beheerder, Kasmi, tussen 9 en 11 uur.  Kasmi noteert in een boek wie wat ontleent en voor hoe lang. De ontleners betalen 1 of 0,50 euro per item, laden zelf de batterijen op en geven het proper terug. Af en toe wordt iets niet op tijd teruggebracht en sommige periodes zijn heel druk, maar eigenlijk werkt het systeem perfect”, besluit Lief.

Het deelhuis breidt uit

Voorlopig kunnen enkel gezinnen uit het woonproject Collectief Goed spullen ontlenen, maar Lief denkt graag mee na over uitbreidingen. “Het deelhuis bestaat nu één jaar”, vertelt ze. “En dus is het tijd om te evalueren. En die evaluatie is heel postitief. Het is een heel laagdrempelig systeem dat voor de bewoners heel goed werkt. En het materiaal wordt veelvuldig gebruikt. Ondertussen heeft ook bijna iedereen een groententuintje aangelegd dus er is ook vraag naar meer en ander materiaal. Een tuinslang en een versnipperaar staan intussen ook op de verlanglijst. En stilaan overstijgt het ook de noemer ‘tuinmateriaal’. Een schroefmachine en boormachine zouden ook handig zijn.  We legden ook al contact met enkele organisaties uit de buurt. Met hen bekijken we of het deelhuis eventueel ook met hen gedeeld kan worden. En we willen ons deelhuis nog vervolmaken. We zullen nog een regenton plaatsen en zonnepanelen zodat we er ook over elektriciteit kunnen beschikken. ”

Wil jij ook meebouwen aan een Duurzame Stad?

De stad geeft via het projectenfonds een premie voor vernieuwende en duurzame projecten. Zowel inwoners, bedrijven als kennisinstellingen kunnen een project indienen. Een idee? Of op zoek naar inspiratie? Neem een kijkje op www.stadslab2050.be/project/projectenfonds-duurzame-stad