Antwerpen wil duurzaamste jeans oogsten

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet
Abonneer mij

.

Antwerpenaar Tom Duhoux heeft het plan opgevat om de meest duurzame jeans ter wereld te produceren. Hij wil daarvoor gebruikte, versleten jeans verzamelen, recycleren en samen met een andere stof combineren tot nieuwe broeken, vesten en stoere salopettes. “De eerste jeans ooit gemaakt van 50% gerecycleerde denim”, aldus de circulaire economiepionier die hiervoor ook een beroep op zijn stadsgenoten doet. Want die oude jeans moeten ergens vandaan komen.

Van zeer vervuilende naar duurzame industrie

Dat de mode-industrie niet alleen een parel aan de Antwerpse kroon is maar ook een van de meest vervuilende, zint Tom terecht niet. De kledingproductie is dan wel verdubbeld tijdens de voorbije vijftien jaar, maar de vervuiling steeg navenant. Kleding wordt sneller dan ooit weggegooid, weet hij, zelfs vaak ongedragen. De helft van de Vlaamse kledij zou zonder meer bij het restafval terecht komen.

Dat moet beter kunnen, dacht de Antwerpse ondernemer en met de steun van het Projectenfonds Duurzame Stad nam hij de handschoen op om ’s werelds meest duurzame jeans te ontwikkelen. Die jeans koos hij niet alleen om zijn populariteit, maar ook, zo zegt hij, omdat jeans “hét textielproduct bij uitstek is dat alle uitdagingen op vlak van arbeid en milieu verenigt. Denk maar aan water- en energieverbruik, chemische (kleur)stoffen en al te vaak erbarmelijke werkomstandigheden.”

Versleten jeans wordt nieuwe salopette

Voor de nieuwe, duurzame jeans moet helemaal geen katoen worden geplukt. HNST (spreek uit Honest)   wordt immers een circulair kledingmerk dat op basis van gerecycleerde denim nieuwe jeansproducten gaat maken. Samen met enkele duurzame partners, is oprichter Tom Duhoux erin geslaagd om een garen te ontwikkelen van oude jeans en Tencel©, een restproduct van de houtverwerking. Uit garen, dat in Vlaanderen zal worden gemaakt, wordt de nieuwe jeansstof geweven die vervolgens zal worden omgezet in kledingstukken.

“De HNST-collectie zal in eerste instantie bestaan uit jeansbroeken voor beide sekses, een stoere salopette voor vrouwen en een jeansvest voor mannen. Voor de ontwerpen staat Ellen Robinson in, een ontwerpster die eerder ook al kledingstukken ontwierp voor Lee en Bellerose.

Rebel met een Cause

Ook Tom is niet aan zijn proefstuk toe. Deze ondernemer is al meer dan tien jaar bezig met circulaire economie. Zo was hij Cradle-to-Cradle-projectmanager in de recyclagesector, mede-oprichter van het duurzame innovatiebureau Studio Spark, en zet hij tegenwoordig projecten op met Blue Box waar duurzame innovatie en het creëren van een positieve impact centraal blijven staan. Een Rebel met een Cause, kortom, die de jeans aanpakt die populair werd gemaakt door James Dean’s Rebel Without A Cause. Over circulariteit gesproken.

Iedereen in de kast

Om HRVST te laten slagen, wil Tom ons nu allemaal de kast in jagen… om onze oude, versleten jeans op te snorren. Heb je een verwaarloosde jeansjas, een versleten jeansrok of te kleine, te grote, verouderde spijkerbroeken liggen die je toch niet meer draagt? Breng die dan tussen 16 en 30 september naar één van de meer dan 80 inzamelpunten van het Antwerpse De Collectie.

Ook niet-Antwerpenaars kunnen hun kleren trouwens kwijt op een van de oogstpunten in Vlaanderen, of door ze retour mee te geven met Cirkle.be. Die leveren verse en biologische seizoensproducten aan huis én halen in één beweging ook je oude jeans op. Dit geldt voor alle bestellingen in Brussel, Gent, Leuven en Antwerpen.

De duurzame jeans van de toekomst wachten om geoogst te worden.