Plastic in de Schelde: wat doen we eraan?

Campagnebeeld van W.R.YUMA, de ecologische zonnebrillen van stadslaborant Sebastiaan De Neubourg. © MORREC

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet
Abonneer mij

.

vrijdag 7 juni 20u, Droogdokkenweg Antwerpen, gratis panelgesprek

Mei Plasticvrij, de plastic soep, micro-, macro-, of biologisch afbreekbaar plastic: plastic is ‘talk of the town’. We weten intussen dat onze zeeën en oceanen er niet zo fraai uitzien, maar wist je dat ook onze rivieren ernstig vervuild zijn? Zij vormen de belangrijkste bron van de plastic soep, wel tot 80%. Gelukkig zijn burgers, bedrijven, wetenschap en ondernemers samen op zoek naar innovatieve oplossingen om het plasticprobleem in de Schelde op te lossen. Eén van de initiatieven in dit kader is het vijfdaags festival van STORMKOP in Antwerpen van 3 tot 9 juni. Op vrijdag 7 juni om 20 uur brengt Stadslab2050 vijf experten bij elkaar voor een gratis, interactief panelgesprek over het onderwerp bij STORMKOP op het Eilandje. 

Stadslab2050 gaat de conversatie aan

Stadslab2050 hecht veel belang aan het plasticprobleem in de Schelde. Dit probleem aanpakken is een van de vele belangrijke acties in de weg naar een duurzame stad Antwerpen. Het is ook daarom dat Stadslab2050 meewerkt aan het vijfdaags festival rond plastic in de Schelde. Op vrijdag 7 juni om 20 uur brengen we vijf experten rond het thema samen in een gratis, interactief panelgesprek bij STORMKOP (Droogdokkenweg, Eilandje, 2030 Antwerpen).

  • Anne Drake is de vrouw achter ‘Ecologie op hoge hakken’ en heeft massa’s tips om minder plastic afval te produceren. Als boegbeeld van de zero waste campagne van Circulair Zuid inspireerde ze 100 gezinnen om 100 dagen afvalvrij te leven.  
  • Bert Teunkens werkt als onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen aan een doctoraat over de plastic-problematiek in de Schelde. Via vernuftige meettoestellen weten we binnenkort perfect hoeveel plastic er via de Schelde wordt verplaatst richting Noordzee. 
  • Dirk Pauwels is de drijvend kracht achter Zero Plastic Rivers vzw. Ze verenigen burgers, overheden, onderzoeksinstellingen, onderwijs, NGO’s en de bedrijfswereld om plasticvervuiling aan te pakken, met de Schelde als pilootproject. 
  • Onze stadslaborant Sebastiaan De Neubourg maakt met W.R. Yuma circulaire zonnebrillen van plastic afval. Deze start-up bewijst dat er tal van mogelijkheden zijn in de verwerking van plastic. Lees er hier meer over. Stadslab2050 bracht hem in contact met STORMKOP om het plastic uit de Schelde, verzameld door de jutters van Stormkop, te gebruiken voor de productie van zijn zonnebrillen.
  • Stefaan Vandist, trendwatcher en innovatieconsultant, leidt het gesprek in goede banen. Hij stelt vragen aan de panelleden, maar geeft ook zijn eigen visie vanuit zijn opgedane kennis.

Festival voor jong en oud

Het panelgesprek organiseren we samen met STORMKOP tijdens hun vijfdaags festival ‘Zeebonken en Strandjutters’. Dit festival staat helemaal in het teken van plastic in de Schelde en vindt plaats van woensdag 5 tot zondag 9 juni. Het is een initiatief van BIVAK, Oogst, de Gezusters Hirngespinst en STORMKOP. Vijf dagen lang organiseert STORMKOP samen met haar partners tal van activiteiten in het teken van plastiek in de Schelde en wat we daar allemaal aan kunnen doen. Niet toevallig staat de kick-off gepland op de 45ste milieudag. Bij alle activiteiten in het programma staat de vraag centraal hoe we de samenleving mens- en milieuvriendelijker kunnen maken. 

Meer info over het festival vind je hier.