We experimenteren een toekomst

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet
Abonneer mij

.

Toen we Stadslab2050 drie jaar geleden lanceerden, wisten we niet hoe het zou worden ontvangen. Het was een experiment op zich: een netwerk van bedrijven, burgers, middenveld, kennisinstellingen en stadsdiensten die samenwerken om Antwerpen naar een duurzame stad om te vormen. Want Een duurzame stad maak je niet zomaar. Een duurzame stad vraagt dat we fundamenteel nadenken over hoe we werken, hoe we wonen of hoe we ons verplaatsen,… Werken aan een duurzame stad vraagt een andere aanpak, een aanpak waarin we durven experimenteren en innoveren, waar we ruimte maken voor duurzame verandering.

Van vonk tot 'brand'

Drie jaar en tientallen projecten later durven we het een fascinerend, groots project te noemen. We geloven meer dan ooit in ons lab. De stadslaboranten zijn wijdvertakt aan de slag met de meest uiteenlopende ideeën op terreinen als mode, voeding, huisvesting, groen en binnenkort ook de deeleconomie. Er wordt getest, geprobeerd - soms met, soms zonder succes - en altijd leren we en gaan we vooruit. Sommige projecten vliegen zelfs uit en worden verhalen en merken op zich.
De vonk van inspiratie is overgeslagen en brandt op vele plaatsen hartverwarmend. Op zoveel plaatsen, dat we het overzicht en ons doel wel eens uit het oog zouden kunnen verliezen.

Daarom hebben we Stadslab2050 in een nieuw kleedje gestoken, en er zelfs een eigen brandbook voor ontworpen. Zoals elke handleiding, moet dit brandboek  helpen om ons startpunt niet uit het oog te verliezen, onze waarden voor ogen te houden en te blijven zoeken hoe we samen het meeste kunnen halen uit onze experimenten, uit onze plannen. Projecten moeten op zich staan, jawel, maar samen vormen ze onze toekomst. De handleiding is bedoeld voor de medewerkers van Stadslab2050, de directe partners en die mensen die met het Stadslab2050 of één van de projecten aan de slag willen gaan. Het vervangt geenszins de eigen merkwaarden of beeldvoering van de projecten of de thema’s, maar wil er een verbindend motief aan meegeven, een herkenbare toets die onze gemeenschappelijke zoektocht aanhaalt en zo het onderliggend verlangen naar die duurzame toekomst verheldert.

Gebalde samenwerking

Merken evolueren, inzichten veranderen, onze blik wordt rijker en onze visies worden scherper. Toch blijven we een aantal basiswaarden naar voor schuiven, die we graag koesteren. We vinden er eenheid in. Dit is immers onze gezamenlijke zoektocht, en dat dragen we mee in wat we doen, wat we zeggen, wat we uitstralen en wat we nastreven. Ik kan niet genoeg onderstrepen hoe belangrijk het is wat we hier doen: we experimenteren een toekomst. Dat alleen al doet me dankbaar glunderen. Dank je wel dus aan iedereen die hieraan mee werkt. Hopelijk helpt het brandbook en de vernieuwde website en sociale media om nog gebalder samen te kunnen doorwerken.

Antwerpen, september 2016

Nabilla Ait Daoud

Schepen voor Leefmilieu