Stadslab2050: iets voor jou?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet
Abonneer mij

.

Sinds 2013 heeft Antwerpen een eigen stedelijk laboratorium voor denkers en doeners: Stadslab2050. Het lab brengt creatieve en innovatieve spelers van binnen en buiten de stad samen om in Antwerpen volop aan de toekomst te experimenteren. Zo ontstaat een divers netwerk van ondernemers, maatschappelijke spelers, burgers, ambtenaren en kennisdragers dat werk maakt van een duurzame toekomst voor Antwerpen.

In de afgelopen 3 jaar bereikte Stadslab2050 ruim 1000 vrijdenkers en – doeners. Het lab gaf deze koplopers de tools zodat ze andere spelers konden aanzetten om hun eigen werking te verduurzamen. Ook jij kan zo’n koploper zijn en als onderzoekers in het lab aan de slag gaan!

STADSLAB2050: Iets voor jou?

Past jouw verhaal in Stadslab2050? Die kans is groot. We nemen immers heel toekomstuitdagingen op binnen het lab. Zo experimenteren onze partners momenteel met

 • circulaire mode;
 • een groene en aantrekkelijke stad; duurzaam wonen en bouwen;
 • sharing voor een duurzame stad,
 • klimaatrobuust Antwerpen

en binnenkort gooien we ons op

 • Energie 
 • Mobiliteit

In 2050 moet duurzaam leven, wonen, ondernemen en werken een vanzelfsprekendheid zijn in Antwerpen.

Wil je meewerken met één van deze thema’s? Hou dan zeker de oproepen op onze website in het oog of volg Stadslab2050 op sociale media.

STADSLAB2050: Wat kun je er uit halen?

Kennis en inzicht uit experimenten

In het stedelijk laboratorium gaan we de duurzaamheidsuitdagingen van nu en straks aan via innovatieve proeftuinen. Daaruit leren we, ook wanneer een opzet op een sisser eindigt, want dat brengt ons enkel meer kennis die we kunnen delen met u en alle andere partners. Stadslab2050 werkt daarom sterk aan haar community, zodat de leerervaringen snel bij de juiste ontvanger geraken.

Verregaande Ondersteuning

Hoe zet je een proeftuin op, waar vind je de juiste partners, hoe werk ik aan schaalvergroting, business models... Het Stadslab biedt een professionele begeleiding, een uitgekiende toolbox van methoden en technieken en financiële steun die uw proeftuin meer kans op slagen bieden. Zo zorgen we ervoor dat uw droomidee een realistisch en haalbaar initiatief wordt.

Communicatie

Stadslab2050 biedt je een arsenaal aan communicatiekanalen aan, waarlangs je jouw initiatieven, je inzet en getrokken lessen kan delen. Het lab houdt echter enorm van doen en ontmoeten, op de ontmoetingsruimtes kan je komen ruiken, proeven en voelen aan de experimenten. Die ervaringen moeten je prikkelen, goesting doen krijgen om mee met ons aan die toekomst van Antwerpen te experimenteren.

GEBOEKTE RESULTATEN DOOR STADSLAB2050

Stadslab2050 maakte al mee volgende zaken mogelijk:

 • 50 proeftuinen met een maatschappelijke impact en duidelijke leerervaringen, hetzij in uitvoering, hetzij in de pijplijn waaronder het collectief verbouwen van huurwoningen met een vernieuwend financieel model; het experiment om via gedragsingrepen winkeldeuren te sluiten, Airbezen, het traject waar burgers luchtkwaliteit maten met aardbeiplanten, Antwerpse koks die inzetten op plantaardige eitwitten of een kledingbibliotheek als product- dienst-combinatie.
 • Een sterk, dynamisch netwerk van zowat 1000 spelers dat nog steeds groeit,
 • Kennisopbouw over duurzame innovatie op een grootstedelijke schaal,
 • Duurzaamheidsaspecten geraken op de agenda van verschillende spelers in en rond Antwerpen,
 • Een sterk merk, dat je initiatieven een boost kan geven