Stadslaborant van de maand: Sebastiaan de Neubourg

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet
Abonneer mij

.

Kan een zonnebril de wereld redden? Waarschijnlijk niet, maar als zo’n zonnebril – en het productieproces achter de zonnebril – ons bewuster doet nadenken over duurzaam produceren en consumeren, wordt zo’n klein object een belangrijk wapen in de strijd voor het voortbestaan van onze planeet. Met dat concept in het achterhoofd zette Sebastiaan de Neubourg zijn tanden in w.r.yuma. En hij laat voorlopig niet los. Al helemaal niet nu hij vader wordt.

“Ik wil een probleem dat echt de moeite waard is om op te lossen.” 

Een waardig probleem

Sebastiaan broedt zo’n achttien maanden op zijn project dat als ‘w.r.yuma’ het licht ziet. “Mijn eerste kindje”, grapt Sebastiaan, die eerstdaags voor het eerst vader wordt. Altijd een cruciaal moment in je leven, al helemaal als je zo intens bezig bent met de toekomst van de planeet. “Nu is er zeker geen weg terug. Als je een kind hebt, is ‘na mij de zondvloed’ al helemaal geen optie meer.” Zijn manier van leven wordt er alleen maar dwingender door.

Het is tijdens zijn studies burgerlijk ingenieur in Delft dat zijn passie ontwaakt. “Ik realiseerde me dat duurzaamheid – of beter gezegd het gebrek eraan – het grootste probleem is waarmee we op dit moment worden geconfronteerd. Zeker niet het enige probleem, maar als dat niet wordt opgelost, hoeven we aan de rest zelfs niet te beginnen. Dus heb ik me tijdens mijn studies geconcentreerd op herbruikbare energie. Tegelijk besefte ik ook dat duurzaamheid niet uitsluitend een technisch vraagstuk is, maar ook een politiek, maatschappelijk en economisch probleem. Daarom heb ik ook een master in management behaald aan de KU Leuven.”

Het is niet het grote geld dat hem drijft. “Ik zou het moeilijk vinden om iets te motiveren waar ik niet met volle overtuiging naartoe werk. Ik wil een probleem dat echt de moeite waard is om op te lossen. Verandering brengen. Als kleine, onafhankelijke, creatieve ondernemer innoveren. Op een manier die grote spelers niet kunnen, omdat ze te log zijn of gevestigde belangen hebben, maar die wel hun interesse kan opwekken. Ik wil samenwerken met de mode-industrie.”

Koelkast op je neus? Cool!

Met w.r.yuma ontwerpt Sebastiaan zonnebrillen uit gerecycleerd materiaal, stuk voor stuk gemaakt met een 3D-printer en persoonlijk door Sebastiaan geassembleerd. Hij kiest voor een zonnebril omdat die praktisch is, niet louter een hebbeding. Kopers kiezen, zo weet Sebastiaan, voor w.r.yuma omwille van het verhaal. “Ze vinden het cool een petfles, autodashboard of koelkast op hun neus te dragen. Dat maakt de bril uniek en dus aantrekkelijk. In de toekomst hoop ik toch te bereiken dat mensen eerst en vooral een mooie zonnebril kopen die ook nog eens duurzaam is. Zo vergroot ik ook meteen mijn doelpubliek. Mensen voor wie duurzaamheid op dit moment nog niet echt belangrijk is.”

Voor hij met w.r.yuma begon, werkte Sebastiaan zes jaar als consultant voor kmo’s en startups gespecialiseerd in circulaire economie. Een goeie voorbereiding voor zijn eigen start-up. “Je wil niet enkel goed doen om goed te doen. Het moet ook gezond blijven. En groeien.” Hij erkent ook het belang van de voorbeeldfunctie. “En niet alleen omdat ik vader word. Tijdens mijn periode als consultant raakte ik zelf heel erg geïnspireerd door bepaalde ondernemers. Mensen zoals Raphaël Dupriez en Maïté Mercier van Little Food (littlefood.org). Op het voedselafval van restaurants kweken zij insecten voor menselijke consumptie. We weten het hier in het westen nog niet, maar binnenkort gaan we met z’n allen meer insecten eten. Er zijn – en dat is zo hoopgevend – veel van die projecten. Als ik op mijn beurt iemand kan inspireren, zou dat fantastisch zijn.”

Campagnebeeld van W.R.Yuma zonnebrillen.

Ruggensteun

“Net als elke ondernemer heb ik me in de opstartperiode weleens afgevraagd of ik er niet beter mee zou stoppen. Maar de overtuiging en verbetenheid om dit te laten werken, was zo groot dat ik het mijn alles heb gegeven. Vrienden, familie, feestjes, vakantie…ik heb alles een tijdlang ‘on hold’ gezegd. Het is moeilijk om telkens opnieuw ‘nee’ te zeggen, maar dat heb ik anderhalf jaar volgehouden. En doe ik tot op zekere hoogte nog steeds. En nog altijd heeft niemand in mijn omgeving gezegd: ‘Ge zijt zot en ge loopt in uw ongeluk’.”

Sebastiaans grootste steun en toeverlaat is ongetwijfeld zijn vriendin Kiki. Kiki is heel erg betrokken bij w.r.yuma: zij verzorgt de communicatie. En nu is ze dus hoogzwanger van hun eerste kind. De twee aantrekkelijke mensen die op de site (www.wryuma.com) Sebastiaans zonnebrillen showen zijn vrienden: David en Ellen. “David is een collega van Kiki en Ellen is een goeie vriendin van David. Ze hebben al zo vaak geposeerd dat ze ondertussen echte modellen zijn (lacht).”

Voorlopig ontwerpt Sebastiaan zelf alle zonnebrillen. Dat is niet eenvoudig: niet iedereen staat met hetzelfde model, met dezelfde kleur van bril. Je moet rekening houden met de gelaatsvorm, de huidskleur… “Daarmee heb ik in de opstartperiode uitgebreid geëxperimenteerd. Ik heb veel verschillende modellen door familie, vrienden en kennissen laten uitproberen: ‘Zet dat eens op, hoe zit dat, klemt dat ergens?’ Ze hebben me heel veel feedback gegeven. Dat heb je echt nodig in zo’n opstartfase: een paar goeie vrienden. Een van de dingen die ik onderweg heb geleerd, is hulp vragen. En ‘neen’ zeggen, dat ook.”

Onsterfelijke zonnebril

Uit een avondje stappen in Amsterdam wordt de naam ‘Yuma’ geboren. Naar Yuma in Arizona, de zonnigste plek op aarde. En w.r, we are, dat zijn wij, ‘de klant’. Geen eindstation, maar een schakel in de gesloten kringloop. Als klant hebben wij de opdracht de cyclus verder te zetten. “Dat ik een zonnebril maak uit gerecycleerd materiaal, die dan opnieuw wordt gerecycleerd tot een nieuwe zonnebril…dat staat voor mij echt centraal. Als je maar eenmaal gerecycleerd materiaal gebruikt, maak je maar een kleine loop, een kleine cirkel. We moeten de circulaire kringloop sluiten. Op termijn creëert dat een win-winsituatie voor mijn bedrijf en de klant. Er is de toegevoegde economische waarde voor de koper: je stuurt de zonnebril waarop je bent uitgekeken terug en krijgt dan een korting op je volgende bril. En ik hoef niet op zoek naar een nieuwe klant, ik kan diezelfde klant meerdere keren bedienen”.

Wie een bril bestelt, hier in België of aan de andere kant van de wereld, moet daar zes dagen op wachten. Dan heb je dat beetje extra vertrouwen nodig, dat mensen zo overtuigd zijn van hun beslissing, dat ze in een cultuur van ‘vanavond besteld, morgen aan huis geleverd’ toch even kunnen wachten. Dat is de charme van slow fashion, dwars tegen de stroom van instant consumptie in. “Eigenlijk streef ik ernaar dat iedereen zijn bril – telkens in een nieuwe versie – blijft gebruiken. Dan is de cirkel gesloten. Het materiaal blijft dan altijd in leven in de vorm van een zonnebril. Een unlimited edition van steeds dezelfde zonnebril, die er telkens anders uitziet.” Hij kent geen enkel ander bedrijf dat zo werkt en ook bij w.r.yuma staat het hele project nog in de kinderschoenen, maar Sebastiaan is ervan overtuigd dat het werkt. Geen zweem van twijfel in zijn stem.

The future ‘s so bright, I gotta wear shades (Timbuk 3)

Binnenkort staat de verhuis van het atelier op het programma. w.r.yuma wordt dan de buur van de kringloopwinkel Circuit op Plein Publiek in Nieuw Zuid. Sebastiaan gaat er samenwerken met de kringloopwinkel: medewerkers opleiden, trainen en tewerkstellen in de assemblage, de verpakking, de hersteldienst… Hij wil een zo transparant mogelijk verhaal vertellen. “We zijn nu nog te blind voor de productie van de dingen die we kopen en dragen.” Bezoekers zijn welkom in het atelier. Ze kunnen er de productie van een zonnebril volgen. “Zoals je bij een chocolatier ziet hoe pralines worden gemaakt. Bioplastic ruikt trouwens naar chocolade, heel lekker. Beetje karamelachtig (lacht).” Er zullen ook workshops worden ingericht, waar mensen hun eigen bril leren maken. Op termijn kunnen klanten het ontwerp van hun favoriete bril downloaden en de bril maken via hun eigen 3D-printer. Sebastiaan neemt het begrip ‘lokaal’ bijzonder ernstig. En dat begint bij de bron. “Ik wil zo lokaal mogelijk afval gebruiken. Dat is het meest vruchtbare: je ruimt een probleem op, denk maar aan de petflessen in de dokken of de Schelde, en je kan daarmee ook lokaal voor extra werk zorgen.”

Stadslaborant en founder van W.R.Yuma Sebastiaan de Neubourg met één van zjin zonnebrillen.

Stadslaborant en founder van W.R.Yuma Sebastiaan de Neubourg met één van zijn zonnebrillen.

Wie is stadslaborant Sebastiaan de Neubourg?
“Ik kwam in contact met Stadslab2050 toen ik nog als consultant werkte rond het thema circulaire mode. Pas later begon ik met W.R.Yuma en stelde ik me hiermee kandidaat voor een subsidie van het projectenfonds Duurzame Stad. Voor mij was Stadslab2050 een zeer welgekomen partner. ‘Labo’ verwijst naar ‘experimenteren’ en Stadslab2050 geeft je daarvoor de nodige ruimte. In een duurzame stedelijke context vind ik experimenteren heel belangrijk. Het houdt in dat je dingen kan uitproberen. Dat je fouten mag maken. Ik experimenteer doodgraag en zou daar graag andere mensen in meenemen. Omdat de circulaire economie nog in een beginstadium staat, kunnen kleine spelers als ikzelf een belangrijke rol spelen. Beter een hoop kleine deelnemers die het elk hun eigen ding uitproberen dan een gevestigde waarde met maar een doel.”

Video stadslaborant Sebastiaan de Neubourg