Stadslaborant van de maand: Loes Vandekerckhove

Het modemerk van Loes Vandekerckhove is geënt op haar leven.

Stadslab2050 bruist van de samenwerkingen met boeiende mensen met inspirerende verhalen, en die houden we niet langer voor ons. In de rubriek 'Stadslaborant van de maand' trakteren we je maandelijks op een blik achter de schermen bij één van onze contacten. In maart ontdek je het wat, hoe en waarom achter 'Pure by Luce', het project van stadslaborant Loes Vandekerckhove.

 

“Ik wil van Pure by Luce een totaalervaring maken, een moodboard gebaseerd op drie van mijn passies: reizen, sporten en duurzaamheid.”

 

Loes is een kind van het West-Vlaamse platteland. Als tiener zegt ‘milieubewust’ haar niet veel, ‘mode’ is het toverwoord. Rond haar achttiende verandert dat. Loes en haar vriendinnen steken elkaar aan met hun engagement. De passie voor mode blijft, maar die moet wel duurzaam zijn. “Ik ben gek op sporten, maar ik vond geen eerlijke outfits die ook nog mooi en praktisch waren. Dus ben ik die maar zelf gaan maken.” Duurzaam in combinatie met ‘een gat in de markt’, voor veel mensen vloekt dat een beetje. Toch was dat haar uitgangspunt toen Loes over Pure by Luce begon na te denken. Kleding maken voor mensen die begaan zijn met het milieu en bereid daarvoor iets meer te betalen als bij de fast fashion-ketens.

 

De juiste stof

Loes stort zich niet halsoverkop in het avontuur. Ze komt goed voorbereid aan de start. Anderhalf jaar lang doet ze research naar stoffen die duurzaam zijn, maar ook technisch geschikt om sportkleding te maken. Econyl, gemaakt uit resten van kledingstof, visnetten en tapijten komt er als beste uit. “Wat ecologisch lijkt, is het niet altijd. Daarom wil ik zo transparant mogelijk werken. De mode-industrie zou dat ook moeten doen. Zolang de consument niet weet wat duurzaam is, kan die niet duurzaam kopen. Er zouden meer duurzaamheidsrapporten beschikbaar moeten zijn.”

Stadslaborant Loes Vandekerckhove aan het werk.

Kleine stapjes, groot effect

Milieubewust en marketing liggen soms gevaarlijk dicht bij elkaar. Niks mis mee dat bedrijven ‘meewerken aan een schonere wereld’ gebruiken om hun producten te verkopen, maar hun claims moeten wel ergens op steunen.  “Ik weet ook wel dat daar een marketingstrategie achter zit, maar ik wil niet cynisch zijn. Elk initiatief dat ‘iemand’ onderneemt om de mode-industrie schoner te maken, zoals bijvoorbeeld de Conscious-collectie van H&M, verdient aanmoediging. Grote spelers bereiken veel mensen en zijn zo een motor voor verdere mentaliteitsverandering”.

Er speelt ook een economische factor: als een stof als Econyl op grote schaal wordt gebruikt, daalt de prijs. Loes zou met haar beperkte budget deze stof niet kunnen aankopen als er niet een aantal grotere spelers bereid zijn in duurzame stoffen te investeren. “Ik ben niet zo naïef te denken dat ik de mode-industrie kan veranderen, maar ik wil toch minstens aantonen dat het anders kan. Als mijn statement aanslaat, gaat dat misschien ook grote spelers aanzetten duurzame stoffen te gebruiken. En daarvan worden we allemaal beter.”

 

Met een beetje hulp…

Loes vertrekt met een idee voor een kleine collectie sportkleding. De inspiratie voor het ontwerp haalt ze uit Mexico, waar ze heeft gestudeerd. Start-It @KBC pikt haar Pure by Luce project op. Dat geeft haar de back-up om haar bedrijf op te bouwen. Een succesvolle crowdfunding – ze haalt maar liefst €21.931 op, een pak meer dan de verhoopte € 15.000 – helpt haar financieel op weg.

De onafgebroken steun van familie en vrienden is ook een belangrijk onderdeel van het verhaal. “Mijn familie en vrienden zijn de grootste ambassadeurs van ‘Pure by Luce’. Ik ben hen daarvoor zό dankbaar. Hard werken is zoveel leuker in goed gezelschap. Vriendinnen gaan mee naar beurzen waar je mijn kleding kan aankopen, een vriendin speelt fotomodel, een andere doet de make-up voor de fotoshoot, een vriend van mijn broer maakte het promofilmpje voor de crowdfunding, mijn broer en zijn vriendin hangen de labeltjes aan de kleding, mijn mama verzendt de pakketjes en mijn papa…dat is een topverkoper (lacht).”

 

Mission accomplished?

Dankzij hard werk, degelijke begeleiding en een trouwe supportgroep nam Pure by Luce een goeie start. Maar er hangt ook een emotioneel prijskaartje aan vast. “Ik heb al een aantal keer gedacht: waarvoor doe ik dit allemaal? In eerste instantie was ik samen met een vriendin aan dit project begonnen, maar die samenwerking is afgesprongen. Ik hoor van andere starters dat het niet zo uitzonderlijk is dat vriendschap eronder lijdt als je samenwerkt met vrienden. Maar ik blijf het erg vinden.”

Wat Loes ook niet had verwacht, is dat mensen haar product kopen omdat het mooi en comfortabel is, maar niet omdat het duurzaam is. Daarmee komt haar basisintentie een beetje op losse schroeven te staan. De kostprijs is wel een factor, zeker voor jonge mensen die haar sportkleding willen dragen, maar bij gebrek aan budget voor een lagere prijsklasse gaan. “De productie gebeurt in een duurzame fabriek in Portugal. De loonkost maakt het verschil. Maar daarin bijsturen, is geen optie. Duurzaamheid zal voor mij altijd meer zijn dan een gat in de markt.”

De collectie van Pure by Luce.

Busy Luce

Heeft sportieve Loes nog wel tijd om te sporten, nu ze eenmaal de perfecte sportkleding heeft gevonden? “Mijn werk is mijn leven, maar ik moet erop letten dat ik voldoende tijd blijf vrijmaken voor mijn lief, mijn vrienden en mijn familie. Sporten heb ik echt nodig, maar hoe vaak ik dat kan doen, hangt af van het stadium van het productieproces. Op dit moment is het erg druk.”

Er zijn de typische ergernissen zoals bijvoorbeeld een te late levering. “Ik ben een kleine garnaal, mijn bestelling moet wachten tot de grote bestellingen zijn gepasseerd. Dat levert soms vertragingen op buiten mijn wil. Ik houd mijn klanten daarvan op de hoogte, maar zo is er toch al een bestelling geannuleerd.” En het leerproces gaat door. Het is moeilijk om als starter je zaak uit te bouwen, verkooppunten te zoeken en ondertussen het helse ritme te volgen dat de mode-industrie met zijn verschillende collecties per jaar oplegt.

 

Einddoel: pure passie

“Wat de toekomst brengt? In eerste instantie wil ik blijven bestaan. Ik wil graag uitbreiden, meer mensen bereiken. Ik wil geen massamerk worden, maar toch toegankelijk zijn voor een groot publiek.” Voorlopig verkocht Loes het grootste deel van haar collectie online. Ze wil best in winkels hangen, maar ‘niet tussen de rest van de sportkleding in een warenhuis. “Ik wil een eigen corner waar ik mijn kleren kan presenteren zoals ik wil, liefst in een mooie concept store.” Dat is haar gelukt: van februari tot april vind je de nieuwe collectie, geïnspireerd op en ontworpen in Zuid-Afrika, in de pop-up space van een aantal Juttu-winkels in Vlaanderen.

“Ik wil van Pure by Luce een totaalervaring maken, een moodboard gebaseerd op drie van mijn passies: reizen, sporten en duurzaamheid. Je kan in mijn kleding naar school joggen om de kids op te halen, een yogales volgen of de Tafelberg beklimmen.” Mogen we even advocaat van de duivel spelen? Vliegreizen en duurzaam, gaat dat wel samen? “Het is opvallend: als je pleit voor duurzaamheid, houden ze je nauwlettend in de gaten: doet ze het zelf wel goed? Ik ben vegetariër. Daardoor bespaar ik zoveel op uitstoot dat ik behoorlijk wat kan vliegen en toch mijn ecologische afdruk beperken. Ik kan wel twintig keer naar Zuid-Afrika vliegen (lacht).”

www.purebyluce.com

 

Stadslaborant Loes Vandekerckhove
“Via een Facebookpost van Flanders DC for Fashion (een initiatief om Vlaamse creatieve ondernemers te ondersteunen) was ik op de hoogte van een bijeenkomst over Nieuw Zuid. Ik was grote fan van Plein Publiek, dus ik ben blij dat het een voortzetting krijgt in Plein Zuid. Een inspirerende omgeving waar ook ik mijn duurzaam verhaal kan vertellen. Nieuw Zuid als labo voor een duurzame stad vind ik een geweldig initiatief. Ik wil graag deel uitmaken van dat verhaal. Daarom ben ik ook een stadslaborant. Het is iets wat perfect aansluit bij mijn levenswijze.”

Video stadslaborant Loes Vandekerckhove
Abonneer mij: 

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet