Kan gft-afval binnenkort onder de grond verwerkt worden?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet
Abonneer mij

.

Het is een zomerse namiddag in mei wanneer ik heb afgesproken met Els Du Bois, doctor assistent bij het departement Productontwikkeling van de Universiteit Antwerpen. De straten van de Antwerpse studentenbuurt zijn bezaaid met fietsers en studenten die ontspannen naar de lessen struinen. De examenstress is hier nog niet toegeslagen. Verstopt in een klein straatje liggen de gebouwen van de richting ‘productontwikkeling’. In deze richting leren de studenten de producten van de toekomst ontwerpen. Duurzaamheid en gebruiksgemak staan hierbij voorop. Ook Jeroen Op De Beeck studeerde hier af. Zijn afstudeerproject, de Urban Precomposter, is de reden van ons gesprek.

Els Du Bois, Universiteit Antwerpen, departement Productontwikkeling.

 

Het oorspronkelijke idee van Jeroen Op de Beeck was baanbrekend en nuttig: dankzij zijn installatie wordt je gft-afval gedurende twee weken voorbehandeld. Roterende vaten in een centraal geplaatste installatie zouden het gft-afval tot 90% kunnen reduceren in volume. Vervolgens wordt het geprecomposteerde gft-afval verzameld op een braakliggend terrein. Twee maanden later ligt er compost, klaar voor gebruik.

Van theorie naar praktijk

De theorie omzetten naar de praktijk bleek complexer dan gedacht. Een opdracht waar Els Du Bois ten volle voor ging. “Eerst zorgde ik voor financiering. Die komt deels van de stad Antwerpen, deels van het afvalbeheerbedrijf Suez en voor het grootste deel van de Universiteit Antwerpen. In het najaar van 2016 gingen vier groepen van studenten en onderzoekers samen met dit project van start:

  • Productontwikkeling,
  • Ingenieurs elektro-mechanica,
  • Bio-ingenieurs,
  • Instituut voor milieu en duurzame ontwikkeling (IMDO), dat expertise uit de verschillende disciplines over leefmilieu en duurzame ontwikkeling bundelt.

Ook Kathleen Vinck versterkt het team. Zij ontwierp als laatstejaars een installatie om gft bij horeca voor te behandelen en te sorteren: ARNON.

De machine testen

De ingenieurs zijn nu een nieuw prototype aan het maken. Dat moet eind juni gebouwd zijn en vanaf dan wordt er volop getest op Campus Groenenborger. “We willen weten hoeveel volumereductie er zal optreden. We plannen verschillende ingrepen: wat gebeurt er wanneer we bijvoorbeeld gekoeld het gft voorbehandelen, of met meer lucht? We testen ook verschillende schroeven uit. Alle testen gebeuren onder toezicht van onze bio-ingenieurs. De eerste testen vinden plaats in het labo, zodat we de omgevingsparameters onder controle kunnen houden. Daarna hopen we ook buiten te kunnen testen.

Verleiden om te sorteren

Naast het technische verhaal onderzoken de teams ook het menselijke verhaal. “We onderzoeken of het leuker kan worden om correct te sorteren door middel van de vormgeving van de machine en de interactie met de gebruiker”, verklaart Els. “De doelgroep waar we ons op richten zijn mensen die wel goede bedoelingen hebben, maar niet genoeg kennis. Vaak weten mensen niet dat bijvoorbeeld bereide voeding niet bij het GFT-afval mag, omdat het dan kan beginnen gisten. We hebben ook al verschillende ontwerpschetsen die we zullen aftoetsen met bewoners. Op basis daarvan maken we vervolgens kleine prototypes die we testen bij eindgebruikers.”

Hoeveel mag dat kosten?

Een laatste deel van dit onderzoeksproject is de Urban Precomposter ecologisch en economisch te evalueren. Op dit moment moeten vrachtwagens de ondergrondse containers legen. De vraag: “Is er genoeg volumereductie om de vrachtwagens minder te laten rijden?” is dus een belangrijke, maar ook “Wegen de kosten van de machine op tegen de baten van de vrachtwagens die minder vaak moeten rijden?” is relevant. In december loopt het project af. Hopelijk is er dan een concept dat commercieel interessant is.

Geef jouw mening

Hoe goed sorteer jij je gft-afval? Zou een quiz op de sorteerstraat, meer informatie of meer toezicht jou motiveren om beter te sorteren? Vul de enquête in en geef de UA meer inzicht in hoe ze de gft-sorteerstraat moeten vormgeven.

Parallel werkt masterstudent Jonathan Beckx een masterproef af over hoe mensen hun gft in een appartement kunnen recycleren. Hij bekijkt in welke drager dit kan gebeuren: liefst een handige drager, waarin het afval niet begint te stinken en waarmee je het afval naar de sorteerstraat kan brengen.