Modewereld zoekt naar duurzamere schakels

Stadslab2050 lanceerde Fashion Flows als vierde thematische spoor met partners als Flanders Fashion Institute, Plan C en OVAM. Een modestad als Antwerpen kan dan ook niet anders dan zich af vragen hoe je mode kunt rijmen met de bezorgdheid om onze planeet. Fashion Flows ziet Antwerpen hierbij overigens niet als eilandje, maar als een mondiaal experiment. Ook wereldspelers als H&M, G-Star, Puma, Patagonia, Nike, The North Face beginnen immers te bewegen, voorzichtig, zoekend. Antwerpse en internationale experten brengen hun knowhow en vooral nieuwe ideeën samen om vorm te geven aan duurzame mode.

Die stroom aan informatie, initiatieven, ideeën, dromen, inspiratie, ... kun je overigens volgen via het Fashion Flows ideeplatform. Hopelijk inspireren de ideeën die je daar vindt, zodat er weer nieuwe, concrete projecten ontstaan en de sneeuwbal niet meer te stoppen valt.

De modeketen in schakels

De zes schakels van de modeketen - grondstoffen, ontwerp, productie, verkoop, gebruik, einde leven - vormen de ruggengraat van het platform. Bij elke schakel ontdek je een basisprincipe en vijf basisstrategieën die zowel mode-ondernemer (ontwerper, producent, retailer, verkoper, ...) als mode-consument helpen om de modeketen te sluiten.
Deze uitgangspunten kleden we voor elke schakel aan met voorbeelden uit de stad Antwerpen, inclusief deze die ontstaan zijn uit Fashion Flows. Zo vind je er (inter)nationale inspiratie, interviews en informatie en ideeën afkomstig van de expertenpanels.

Het platform is een 'work in progress'. We breiden het platform stelselmatig uit met nieuwe informatie en ideeën... Het zal dan ook nooit afgewerkt raken want nieuwe, duurzame mode-initiatieven en ideeën borrelen dagelijks op. Ook jouw ideeën zijn meer dan welkom...

In een stedelijke context, samen met stakeholders

Stadslab2050 noemt zich een stedelijk laboratorium. De initiatieven die het neemt, hebben dus altijd een stedelijke invalshoek en dat is met Fashion Flows niet anders. De informatie op dit platform legt daarom een accent op de mogelijkheden tot verduurzaming in een stadscontext, op een lokaal niveau. Fashion Flows kijkt daarbij ook over het muurtje. Hoe pakken andere (lokale) overheden het aan? 

Een stedelijke context telt verschillende actoren. We bekijken circulaire mode daarom ook sectoroverschrijdend. Als we iets van de expertenpanels leerden, dan is het wel het feit dat overleg met andere sectoren vaak verrassende perspectieven biedt. ...

Met jouw input

Laat je inspireren door de vele ideëen en denk mee. We zijn erg benieuwd naar wat jij van plan bent, naar wat jij erover weet en denkt, wat jouw reactie is.
Zo help je mee Fashion Flows te verbreden en te verdiepen.

Abonneer mij: 

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet