Sluiten grondstoffen mee de modecirkel? (1)

Ongeveer één jaar na de start stroomt Fashion Flows rusteloos verder. Voor dit spoor geldt immers nog meer dan voor de andere sporen: je bent er nooit helemaal mee klaar. De weg naar het einddoel – circulaire mode – lijkt wel een doolhof met achter elke hoek een geweldige kans, een dito barrière, een onwaarschijnlijke innovatie of een verbluffend nieuw inzicht.

We zwerven er geweldig graag in rond, laat daar geen misverstand over bestaan, maar zoals voor elk doolhof geldt: je wil er op een gegeven moment wel uit. Een kind gilt op dat moment om zijn ouders. Wij besloten er de experten bij te roepen.

De modeketen als rode draad

Een beetje expert wil natuurlijk wel wat structuur, dachten we. Voor hem/haar geen doolfhof. Dus deelden we de modeketen op in zes schakels: grondstoffen, design, productie, retail, consumptie en end-of-life.

Elke schakel kreeg vervolgens een inspirerende baseline en een aantal basisprincipes, Deze – fel gesmaakte! – infographic van Plan C tekent de keten voor je uit.

Baseline en principes leggen samen de inhoudelijke basis van het expertenpanel. Eén panel per schakel. Van mei tot begin september. Rusteloos, inderdaad.

Het expertenpanel ‘grondstoffen’

Ondertussen hebben we het eerste expertenpanel achter de kiezen. Eind mei deelden Annet Sunderman (fabric consultant), Martijn van Strien (designer) en Edwin Maes (consultant clothing textiles bij Centexbel) hun inzichten over de schakel ‘grondstoffen’.

Zij vertrokken van de baseline ‘Every material is gold in our eyes’ en volgende principes:

  • Use low impact bio-based materials
  • Go for recyclable materials, use mono streams
  • Be transparant about material, type and origin
  • Use pre-consumer textile spills
  • Use somebody else's waste
  • Go for recycled fibres

Het panelgesprek een ‘eye opener’ noemen, is een understatement. Opportuniteiten, suggesties, barrières, mogelijke kruisverbanden, pure knowhow,… vulden moeiteloos de twee uur die we voorzien hadden.

Waar de kansen liggen voor de (mode)stad Antwerpen? We geven een overzicht in een aantal opeenvolgende blogberichten.

Van nieuwe stof zijt gij gemaakt

We leerden dat het aanbod van nieuwe textielstoffen op basis van natuurlijke, hernieuwbare grondstoffen groeit. Voorbeeld is Lyocell, met houtcellulose als basis, dat ook onder de naam Tencill op de markt wordt gebracht.

De hoge minimumafname remt designers en producenten echter af. Wie zet er een groothandel op in duurzame textielstoffen?

…en tot nieuwe stof zult gij wederkeren

Het potentieel van reststromen als grondstof voor duurzame textielstoffen bleek overduidelijk.

Wat gedacht van vervallen melk als basis voor Q-milk? In Duitsland alleen al verdwijnt jaarlijks twee miljoen ton melk in de gootsteen. Anke Domaske vond de manier om er textielstof van te maken. Een jaar later staat er een ophaalsysteem op punt. Bovendien is de stof ‘composteerbaar-op-maat’ met een minimum van zes weken. Gewoon een kwestie van variatie in de chemische samenstelling van het vezel.

Wie melk zegt, zegt ook koffie. Het Taiwanese Singtex maakt al sinds 2009 textielstof van koffiegruis. Tiens. Laat de Antwerpse haven nu net de belangrijkste opslagplaats van ruwe koffie wereldwijd zijn. En weet dat bij de valorisering van reststromen vaak chemie om de hoek komt kijken en dat de Antwerpse haven het belangrijkste cluster van chemische bedrijven in Europa herbergt. Tel daar de Belgische knowhow op het vlak van extrusie bij... Tekeningetje iemand?

Cluster, werk samen, kijk over de muurtjes, breek uit silo’s, whatever…

Het inzicht dat het sterkste bleef nazinderen? De kansen die samenwerking kan bieden. Het klassieke 1 + 1 = 3.

Fedustria, Creamoda en de enkele textielproducenten die België nog telt, kunnen samen barrières als minimumafnames, té hoge kostprijs, productiemogelijkheden,… aanpakken. Maar iemand moet ze samenbrengen.

Daarbij hoeft het niet binnen de familie te blijven. Zo staken Fedustria en de maritieme sector de hoofden bij elkaar. Hun ideeënuitwisseling resulteerde in een nieuwe textielsoort die olie uit het water ‘zuigt’ zonder inzet van chemicaliën.

Dit, Europees gesubsidieerd, project illustreert tot welke resultaten kruisbestuiving, vragen en problemen met elkaar bespreken, ideeën uitwisselen,… kunnen leiden.

Modestad Antwerpen mag een rol als initiator niet aan zich voorbij laten gaan.

Kort van stof

Abonneer mij: 

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet