Stad Antwerpen wil positieve energiegolf

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet
Abonneer mij

.

Antwerpen, een energieke stad met een duurzaam hart. Daar gaan we voor. . Op allerlei manieren: via plannen, convenanten, acties … én via Stadslab2050. Het nieuwste werkspoor van Stadslab2050 ‘Energie voor het Antwerpse hart’ vindt binnen de stad krachtige schouders om op te steunen.

Iris Gommers (programmaleider duurzame stad) en Johan De Herdt (projectmanager klimaat & duurzame stad) staan in voor de beleidsvoorbereidingen die moeten leiden naar een duurzame stad.

“We werken aan het beleid de evolutie naar een duurzame stad mogelijk maakt. Daarbij doen we ook aan advisering en ondersteuning”, legt Iris uit.

“Samen met Stadslab2050 willen we de participatie aan die duurzame stad meer vormgeven: wij hebben de plannen en de nota’s, maar we moeten ook de bewoners, verenigingen, bedrijven en bezoekers meetrekken in het verhaal.”

Duurzame wil is aanwezig

Iris: “Het algemene doel van Stadslab2050 is dingen in beweging zetten: niet te veel praten, maar doen. We zetten concrete projecten in gang, die ons dan weer duidelijk maken waar het beleid nog kan aangepast worden. Op het vlak van energie gebeurt er al veel. Dat willen we verder aansporen door een extra duwtje in de rug te geven, meer bekendheid te creëren en financiële en praktische steun te bieden”

Johan: “Dat toont zich ook in het huidige energiespoor dat Stadslab2050 uitwerkt. Dat focust zich op energiebesparingen in hartje stad – het gebied tussen het centraal station en de Schelde. Daar bevinden zich vooral handelaars en dienstverleners. Die doelgroep kwam in het verleden in de klimaatwerking minder aan bod. Terwijl de interesse in duurzaamheid er wel leeft.”

Vernieuwende ideeën

Johan: “Het energiespoor brengt heel wat innovatieve ideeën met zich mee. Zo is er een project dat inzet op de switch van betalen voor lichtarmatuur naar betalen voor het gebruik ervan. Je ‘huurt’ je verlichting, waardoor je er bewuster mee omgaat en innovatie wilt steunen. Nog een vernieuwend idee: de creatie van een pop-up store die tijdelijk onderdak verleent aan handelaars die hun zaak milieuvriendelijk renoveren. Zo hoeven ze niet te sluiten tijdens de werkzaamheden en wordt de drempel lager.”

Positieve energiegolf

Iris: “Ik hoop alvast dat er veel concrete acties voortkomen uit de ontmoetingsruimte die Stadslab2050 organiseert rond ‘Energie voor het Antwerpse hart’. Ik wil handelaars en dienstverleners triggeren om zich in te zetten voor innovatieve en duurzame projecten. En dat ze ook anderen aansporen om eraan mee te werken, zodat we een positieve energiegolf door de stad creëren.”

Johan: “Ik streef naar een aantal icoonprojecten die aantonen dat energiebesparing tot winst kan leiden. Vele ingrepen zijn onmiddellijk winstgevend, en kunnen vaak steun krijgen. Kortom, er is veel potentieel en dat willen we tonen.” Energie besparen én opwekken

Iris: “Het ultieme doel is dat de Stadslab2050-initiatieven bewijzen dat duurzaamheid interessante opportuniteiten biedt: het brengt op en het bezorgt uw zaak een positief imago. Het bewijst dat samenwerken aan energiebesparingen ook energie met zich meebrengt. Het wakkert de wil om iets te doen aan: om samen na te denken, samen business te creëren en samen duurzaamheid te genereren.”