Missionariswerk door Smart Grid Flanders

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet
Abonneer mij

.

Meer energie besparen in hartje stad: het is een van de nieuwe trajecten waarop Stadslab2050 focust. Uiteraard niet alleen: met de hulp van enthousiaste partners verzamelen we innovatieve ideeën bij bedrijven, bewoners en organisaties. Smart Grids Flanders is een van die partners die ons daarbij enthousiast helpt.

Minder energie verbruiken en meer inzetten op duurzame oplossingen: het meest recente Stadslab2050-traject is Smart Grids Flanders op het lijf geschreven.

“Smart Grids Flanders is een netwerkorganisatie die ondernemingen wil meetrekken in het uitrollen van smart grids – slimme elektriciteitsnetwerken op basis van nieuwe technologieën”, legt algemeen directeur, Heidi Lenaerts uit.

“We doen dat onder meer met de verspreiding van informatie, de organisatie van contactmomenten, en de begeleiding bij de realisatie van smart grid-projecten. Kortom, we zetten voortdurend in op duurzame energietendensen. Logisch dus, dat we een partnerschap aangingen met Stadslab2050.”

Doelgerichte uitnodiging naar leden

“We dragen ons steentje bij door Stadslab2050 bekend te maken bij onze leden: van onderzoeksinstellingen en universiteiten, over dienstenleveranciers, tot technologie- en energiebedrijven.

Let wel, we schreven niet ál onze leden persoonlijk aan over Stadslab2050. We gingen net voor doelgerichte contacten: we selecteerden die leden die zich specifiek bezighouden met duurzaam energieverbruik. We wezen hen op de link tussen hun dienst of product en het initiatief van Stadslab2050. Die aanpak werkte: we brachten de Stadslab2050-workshop onder de aandacht bij kmo’s die anders niet bereikt zouden worden. En liefst de helft van die 15 ondernemingen ging in op de uitnodiging. Een succes. Straks, in een tweede fase, stellen we via onze nieuwsbrief Stadslab2050 voor bij het brede publiek. Benieuwd welke interesse daaruit zal volgen.”

Geen hype, wel realiteit

“De reden waarom we Stadslab2050 zo enthousiast promoten? Omdat we hun initiatieven zien als een bijkomende dienstverlening aan onze leden. En omdat we ervan overtuigd zijn dat we er sterker uitkomen als we onze krachten bundelen: het ‘1+1=3’-verhaal. Want iedereen kan zijn steentje bijdragen, alleen mist een individu vaak ondersteuning of kennis.

Daarnaar plaatsen wij dan de wegwijzers. Zie het als een soort van missionariswerk: we zijn graag een facilitator.

Wat ik uiteindelijk van onze leden verwacht? Dat ze ervaren dat duurzaam energiegebruik en in het bijzonder smart grids geen hype zijn. Dat ze ontdekken dat er vandaag al heel wat groene mogelijkheden zijn. Zo doet een van onze leden, huishoudtoestellenproducent Miele al demoprojecten met bijvoorbeeld wasmachines die aangestuurd worden wanneer de productie van zonne-energie op zijn hoogst is. Een smart grid op residentieel niveau, dus.

Hopelijk zijn dat realisaties die andere ondernemingen inspireren tot duurzame ontwikkelingen.”