Onbekend maakt onbemind: verspilling in beeld

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet
Abonneer mij

.

Kunnen we door middel van thermografie een algemeen beeld krijgen van de voornaamste problemen van warmteverliezen en hun geografische spreiding in het "hart van de stad'. De Universiteit Antwerpen wil met een masterthesis de meetmethodologie uitwerken.

Om de stad Antwerpen tegen 2050 CO2-neutraal te kunnen maken, moet er onderzocht worden welke warmteverliezen er allemaal optreden en in welke mate deze bijdragen tot de volledige warmteverliezen in de stad. Enkele problemen zijn al gekend (zoals het verlies bij warmtegordijnen in winkels, de lichten in de parkeergarages die dag en nacht branden), maar welke problemen kennen we nog niet (bvb hoeveel warmte stijgt er naar leegstaande ruimtes boven verwarmde winkels)?

Door middel van het gebruik van thermografie kan een algemeen beeld verkregen worden van de voornaamste problemen en hun geografische spreiding over het studiegebied in de stad Antwerpen. Stoot de metro veel warmte uit? Waarom is het zo warm in pashokjes in winkels? Wat is het energieverlies van licht in parkeergarages? Zijn winkeletalages grote verliesposten?... De Universiteit Antwerpen wil deze infrarood meetmethodologie uitwerken binnen een masterthesis, waardoor de verspilling in het hart van de stad in kaart kan worden gebracht. Daarbij zal voor één geïdentificeerd probleem een oplossing ontworpen die dit probleem op grote schaal binnen het studiegebied kan verbeteren.

Als trekker wil de Universiteit Antwerpen daarnaast ook een samenwerkingsverband aangaan met mogelijke projectpartners. De methodologie kan aangevuld worden met andere meettechnieken of een partner kan zich mee inzetten om een bepaald geïdentificeerd probleem aan te pakken. Daarbij kan de UAntwerpen een kader voor overleg bieden om samen het doel van 3 geïdentificeerde problemen met bijhorende ontwerpoplossingen te bereiken!

Wat hebben we nodig?

  • Partners die oplossingen kunnen aandragen voor de door ons gedetecteerde problemen.
  • Partners die nieuwe meettechnieken willen uittesten (naast infrarood).
  • Winkeliers of winkelverenigingen die mee de onderzoeksvragen willen aansturen.
  • Partners die mee aan bewustwording en communicatie willen werken.

Contact

Ben je geïnteresseerd in deze uitdaging, kan jij meehelpen een geïndetificeerd probleem aan te pakken? Neem dan gerust contact op met Leen Lauriks van Universiteit Antwerpen