Komt er een low impact store in Antwerpen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet
Abonneer mij

.

Colruyt Group heeft de studiefase afgerond voor zijn pilootwinkel aan de Lange Elzenstraat in Antwerpen, een project dat kadert in Stadslab 2050. Eigen ingenieurs hebben voor die ‘Colruyt-winkel van de toekomst’ de haalbaarheid onderzocht van een brede waaier innovatieve ingrepen en technologieën. De studiefase is heel leerrijk geweest en de ingenieurs hebben een selectie gemaakt van technologieën die ze effectief willen uitproberen in nieuwe winkels.

Sil Timmermans werkt als projectingenieur bij Colruyt Group. Samen met zijn collega’s ontwikkelt hij innovatieve technologieën in het kader van duurzaam bouwen.

Low impact store

“In juni 2014 was Colruyt één van de bedrijven die de Stad Antwerpen uitnodigde om mee te brainstormen rond het project ‘klimaatneutrale stad 2050’”, blikt Sil Timmermans terug. “Wij gingen toen het engagement aan om een klimaatneutrale winkel te bouwen in Antwerpen en een heleboel innovaties samen onder te brengen in één bouwproject. Voor alle duidelijkheid, de winkel zou klimaatneutraal moeten zijn tegen 2050”, nuanceert Sil, “alle innovatieve oplossingen die we klaar hadden wanneer de bouw in Antwerpen zou starten, konden we daar al samenbrengen.

Onze bestaande winkel op de hoek van de Lange Elzenstraat en Jonghelinckstraat is aan vernieuwing toe. Samen met mijn collega’s zochten we uit of het haalbaar zou zijn om deze winkel volledig te slopen om vervolgens op deze site een gloednieuwe duurzame winkel of Low Impact Store te bouwen, bij voorkeur in combinatie met woongelegenheden.”

“Als Colruyt hebben we al heel wat ervaring in duurzaam bouwen. Zo openden we al in 2008 in Lubbeek onze eerste laagenergiewinkel. Die realiseerden we door onder meer extra te isoleren, maar hier wilden we echt nog veel verder gaan.

Voor de winkel in Antwerpen wilden we naast duurzame energietechnieken ook graag iets doen rond duurzame mobiliteit, zoals de winkel nog fietsvriendelijker maken. Bovendien vonden we het belangrijk om flexibel te bouwen en zo de verschillende functies van winkelen en wonen met elkaar te combineren. ”, legt Sil uit. “We willen op verschillende vlakken duurzaam en beduidend impactverlagend werken. Zo kwamen we op de term Low Impact Store.”

Vijf doelstellingen

“Met ons R&D-team formuleerden we vijf doelstellingen. (1) Door regen- en afvalwater volledig te zuiveren tot drinkwater, streven we naar 0% stadswaterverbruik. (2) We gaan voor 0% gasverbruik door onder meer warmte van koelinstallaties te recupereren om de winkel te verwarmen. (3) We willen de helft van ons elektriciteitsverbruik zelf opwekken en lokaal verbruiken. (4) We kiezen voor duurzame bouwmaterialen voor de constructie van de muren en het dak. Hiervoor zullen we in eerste instantie kijken naar het hergebruik van de materialen uit het te slopen gebouw, de overige vullen we maximaal aan met gerecycleerde materialen die in de toekomst herbruikbaar blijven Zo werken we structureel mee aan een circulaire economie. (5) En we willen ook iets aan de fietsmobiliteit doen. We streven naar een verdubbeling van het aandeel klanten die met de fiets naar de Low Impact Store komt.”

Gebruiksvriendelijke fietsenrekken

“Momenteel weten we dat naar onze winkels in steden 20% van de klanten met de fiets komen, 30% te voet en 50% met de auto”, zegt Sil. “Bij de Low Impact Store willen we 40% van de klanten overtuigen om de fiets te nemen, 30% te voet en 30% met de auto. Samen met enkele studenten productontwikkeling van de Universiteit Antwerpen ontwikkelden we een gebruiksvriendelijk fietsenrek. Hierbij heb je rond het achterste deel van uw tweewieler opmerkelijk meer ruimte om gemakkelijk fietszakken te kunnen inladen. Andere denkpistes die we volgen zijn een uitleendienst van bakfietsen of een systeem waarbij klanten hun winkelkar aanpikken aan hun fiets om zo hun boodschappen naar huis te brengen.”

Stadslab2050 als versnellende factor

“Binnen Colruyt Group stelden we een team samen om de haalbaarheid van deze Low Impact Store na te gaan”, legt Sil uit. “Wij werkten binnen het bedrijf zeker niet op een eiland want vanuit onze missie is iedere medewerker op zijn manier met duurzaamheid bezig. Het initiatief om al deze innovatieve technologieën samen te brengen onder één winkelconcept blijkt, binnen de huidige markt, niet zo eenvoudig maar heeft zeker een positieve spiraal in gang gezet. Het zorgt ervoor dat we “out of the box” moeten denken om concepten sneller te concretiseren. We hebben echter vastgesteld dat dit een continu leerproces is, met vallen en opstaan.

"Werken aan de winkel van de toekomst is een continu gegeven."

“Spijtig genoeg kunnen we op de site in Antwerpen nog niet overgaan naar de realisatiefase, omdat het bouwproject daar aanzienlijke vertraging heeft opgelopen”, zegt Sil . “Toch ligt ons innovatietraject daardoor niet stil. We wensen snelheid te behouden en zullen een aantal van de geselecteerde innovaties toepassen op andere winkelsites. Laat het duidelijk zijn dat de idee van een Low Impact Store zeker niet gestrand is. Alleen hebben we nu ondervonden dat het implementeren van nieuwe, duurzame technologieën binnen een grote organisatie als Colruyt Group veel beter loopt als we het verspreid doen over verschillende bouwprojecten. Zo blijft onze oorspronkelijke realisatiefase dus op schema en kunnen we vanaf 2018-19 zoals voorzien overgaan naar de evaluatiefase. We bekijken dan de prestaties van de testwinkels, herbekijken onze doelstellingen en toetsen in hoeverre het haalbaar is om de innovaties uit te rollen in andere winkels van Colruyt Group om zo over te gaan naar standaardisatie.”