De diamantwijk wil energiezuinig schitteren

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet
Abonneer mij

.

De Diamantwijk renoveert, met AWDC (Antwerp World Diamant Center) op kop. Hoe? Dankzij een budget-neutrale maatregelen met een gegarandeerd resultaat!

Het grote idee?

Dankzij ‘Energy Performance Contracting’ investeer je in budget-neutrale maatregelen die je gebouw verduurzamen. En dat met gegarandeerd resultaat!

  • modernisering van de gebouwen
  • meer comfort voor de gebruikers
  • energiegebruik van het gebouwenpark wordt tot 30% teruggedrongen

Deze dienstverlening wordt aangeboden door Energy Service Companies (ESCO’s). Zij garanderen dat alle duurzame investeringen de energiefactuur doen zakken waardoor de investering zichzelf terugbetaalt. Indien niet, doet de ESCO zelf een duit in het zakje.

Barbara De Kezel van studiebureau EY en Charles-Henri Bourgeois van studiebureau en ESCO Factor 4 willen dit uittesten in Antwerpen. Momenteel lopen er 3 pilootprojecten in Antwerpse gebouwenparken:

  • Bij verschillende Antwerpse scholen
  • Diamant-wijk
  • Appartementsgebouwen

Waar staan we nu?

Het Antwerp World Diamond Centre (AWDC) is de officiële vertegenwoordiger van de Antwerpse diamantsector. Ze ondertekenden een commercieel contract met de ESCO, Factor4 nadat ze mekaar leerden kenden tijdens de ontmoetingsruimte Energie voor het Antwerpse hart. Voor het AWDC waren de voordelen van een EPC-formule en een ESCO super duidelijk. Ze gingen meteen een engagement aan voor verschillende jaren.

Een analyse van het energiebeheer en de structuren in het gebouw van AWDC wees uit dat een aantal installaties niet op de meest energievriendelijke manier werkten. Factor4 onderzocht de financiële en technische haalbaarheid van energiebesparende maatregelen en voerde de nodige aanpassingen en afstellingen ook effectief uit.

Dankzij deze bijsturing bespaart AWDC € 30.000 op de energiefactuur. Deze besparing wordt gegarandeerd door Factor4. De winst voor het milieu is alvast duidelijk: 15% minder energieverbruik en dat met beperkte investeringen.
Het merendeel van de gebouwen uit de diamantwijk dateert uit de jaren 70 en 80. Het AWDC wil als koploper de andere gebouwen uit de wijk overtuigen van de voordelen. Zo wil het een energievriendelijke diamantwijk bereiken.
In dit geval was het een kleinschalig ESCO-model, maar het is vooral op grote schaal dat de impact duidelijk wordt.

Waar kun jij een rol spelen?

Ben je een gebouwbeheerder – in het bijzonder in de diamantwijk? Wil je jouw gebouw op een duurzame en budget-neutrale manier energie-efficiënter maken? Groot- of kleinschalig? Dat maakt niet uit. Neem dan zeker contact op met Factor4. WAAR KUN JE TERECHT? Stuur een e-mail naar Charles-Henri Bourgeois en Sven Wuyts van Factor4 via info@factor4.be of naar de public affairs officer van het AWDC Michaël Geelhand de Merxem via michael.geelhanddemerxem@awdc.eu.