Workshop: delende stad

Delende stad

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet
Abonneer mij

.

Met de steun van Vlaanderen Circulair zetten stad Antwerpen, Antwerp Management School, Samenlevingsopbouw Antwerpen en Stadslab2050 het thema deeleconomie verder op de Antwerpse agenda.

Het project ‘de Delende Stad’ duikt de diepte in, op zoek naar het antwoord op de vraag: “Wat is de rol van de stad in de ontwikkeling van de deeleconomie van morgen?”

Workshop

Op 14/11 stond een eerste workshop op het programma, waar we op zoek gingen naar het toekomstbeeld van een duurzame, delende stad.  

Deelplatformen maken deel uit van een trend die snel evolueert.

“Vandaag staan we op een kantelpunt”, aldus internationaal expert Rachel Botsman, “we hebben de kans om een meer transparante, inclusieve en verantwoordelijke samenleving vorm te geven”. Tijd dus om ons verder te verdiepen in het thema: Wanneer heeft de deeleconomie écht een positief effect op sociaal, economisch en ecologisch vlak? En welke rol kunnen steden spelen in de ontwikkeling van een duurzame deeleconomie? En als deeleconomie initiatieven en steden dan samen op pad gaan, waar liggen de opportuniteiten en knelpunten?     

Foto: Sebastiaan ter BurgFoto: Sebastiaan ter Burg

Deze workshop werd georganiseerd in het kader van een tweedaagse rond 'Antwerp sharing city', met op 13/11 de  Commons inspiratiedag Antwerpen.

Programma

09:00-09:30 - Onthaal

09:30-09:45 - Welkom en opening.

09:45-10:45 - Keynote ‘Naar een duurzame, delende stad’ door Martijn Arets (Universiteit Utrecht, internationaal expert collaboratieve economie)

10:45-11:00 - Pauze

11:00-13:00 - Keuze uit twee parallelle interactieve sessies

  • Sessie 1: Sharing Dilemma's
    • We gaan op pad doorheen de wereld van de deeleconomie. Via internationale voorbeelden stippelt de groep deelnemers (aangevuld met experts ter zake) een pad uit naar een duurzame delende stad. Op weg komen we concrete dilemma’s tegen, waarop de deelnemers antwoorden zoeken. Drie ‘hete hangijzers’ worden alvast behandeld: ‘Handhaving en data’, ‘vertrouwen als munteenheid in de deeleconomie’ en ‘sharing als hefboom voor stedelijk beleid’.
  • Sessie 2: The future of sharing
    • Staat de deeleconomie voor cruciale keuzes? Hoe om te gaan met een ontwikkelende deeleconomie in de stad? In de workshop neemt toekomstbureau en designstudio Pantopicon jou mee naar de delende stad anno 2030. Wat is er veranderd in die tijd? Nadien dalen we de transitiecurve weer af en onderzoeken we de stappen die willen nemen.

13:00-14:00: - Broodjeslunch en netwerkmoment

 

Praktisch

Woensdagvoormiddag (9u30-13u) 14 november 2018

Antwerp Management School, Boogkeers 5, 2000 Antwerpen

 

Inschrijven

De inschrijvingen zijn afgelopen.